ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:5/134)

Babka drożdżowa nadziana rodzynkami 130

wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość.  Składniki na dwie małe babki(...)Następnie wlać jajka. Ciasto wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy (np. mikserem - około 7-10 minut). Na sam koniec wlać roztopione masło i całość ponownie wyrobić. Ciasto drożdżowe musi wchłonąć masło. Ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Drugie wyrabianie trwało u mnie 10 minut (za pomocą miksera kuchennego). Gotowe ciasto musi być miękkie i sprężyste. Do ciasta dodać rodzynki

Ugotować
Kruchy placek królewski 231

masła (1 kostka) 4 jajka 10 dag bezpestkowych rodzynek alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek) tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie:Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę(...)przez 2 minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Letnie ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.Uwagi:Do ciasta nie dosypujemy proszku do pieczenia

Gorący kąsek
Prosta babka drożdżowa z rodzynkami + filmik 117

jest pora, nie tylko od święta. Rodzynki to ta przysłowiowa wisienka na torcie. Do tego ciasta wyjątkowo polecam mikser , chociaż drożdżowe wypieki zwykle zagniata się dłońmi, to tym razem lepiej użyć miksera, ponieważ ciasto jest bardzo luźne , ale im luźniejsze ciasto, tym później wypiek bardziej delikatny, mięciutki i puchaty . Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik(...)łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera. 3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wtedy dodajemy roztopione i wystudzone masło i dalej miksujemy. W międzyczasie sparzamy rodzynki i odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Gdy ciasto z masłem

Kawa z mlekiem
DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC 171

jest apetyczny. SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 70 g cukru 2 jajka 50 g masła ok 1 szklanka mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka wanilii dżem porzeczkowy garść rodzynek Robimy ciasto drożdżowe i odstawiamy go do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wyjmujemy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na pasy które smarujemy dżemem i sypiemy po kilka rodzynek, rolujemy(...)wkładamy do formy i tak z pozostałymi kawałkami ciasta. Jeszcze ok 15 minut trzymamy w cieple aby podrosło i pieczemy w gorącym piekarniku

harrisa
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 202

łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć) Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich(...)składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać na drobne kawałki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi

Ze smakiem i z pasją
Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami 233

połączyć moją sympatię do rodzynek z ich antypatią. W końcu dlaczego mam sobie czegoś odmawiać i ustępować? ;) W ten sposób powstała babka z rodzynkami, które nie znalazły się w środku ciasta, lecz na zewnątrz, na polewie. Pomysł okazał się trafiony, bo jak komuś nie pasują te pyszne kuleczki, to może sobie je zdjąć bez problemu(...)dobrze osuszyć. Rodzynki Kresto nie wymagają namaczania, są miękkie i delikatne. A jak to jest w Waszych domach z rodzynkami? Lubią i zjadają, czy może wydłubują z ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne finansjerki z jabłkami 143

spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.Można finansjerki przygotować w zwykłej formie(...)solą.Masło włożyć do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać.Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć.Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe - Mikołaj 179

mikołaja zrobić zaginając węższy koniec trójkąta. Moja czapka zajmuje ⅖ trójkąta. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg kapelusza i pompon, oraz nos, usta i wąsy Mikołaja. oczy zrobić z rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory rodzynki. Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego żółtka dodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę

Mama Gotuje
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 165

bajecznie. Zrobicie ? Składniki: Ciasto:     * około 3,5 szklanki mąki pszennej   * 20 g drożdży   * 3 łyżki cukru    * 1 szklanki letniego mleka     * 100 g masła    * 1 całe jajko     * 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania wierzchu drożdżówki ) Nadzienie: * około 1 kg jabłek * 50 g rodzynek * 2 łyżki cukru(...)oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną

kolorowotorcikowo
Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami 155

Pieczenie ciast to moja specjalność Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami Składniki: 6 szt jajka 3/4 szkl cukier 2,5 szkl mąka 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szkl olej 1 kg śliwek 150 g rodzynek PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć z cukrem do białości. Do miski przesiać mąkę(...)proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej, na samym końcu dodać olej, dokładnie wymieszać. Śliwki umyć wypestkować pokroić na kawałki, dodać razem z rodzynkami do ciasta, wymieszać  ,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w     180 stop. przez 40 minut

Kuchnia Danusi
Drożdżówki ślimaczki z serem i rodzynkami 146

widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: rodzynki Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy ser i z wierzchu posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałe ciasto kroimy na krążki (u mnie wyszło 14). Układamy

kulinarnyswiatdomi
Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami. 159

tarce tylko pokroiłam w kostkę i to był dobry pomył, szarlotka smakowała wyjątkowo. Dodatkowo wzbogaciłam ją o rodzynki i orzechy włoskie. Jedyny minus to taki, że troszkę źle się kroiła. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 małe łyżeczki proszku(...)wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie. 2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem

Izabelawkuchni
Strudel z jabłkami i rodzynkami 198

mąki pszennej, 1 żółtko, szczypta soli,4 łyżki oleju, wodaNadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonuWykonanie:  Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto(...)dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne.Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce.Jabłka obierz, pokrój w kostkę.Ułóż jabłka na rozwałkowanym cieście, posyp rodzynkami, cukrem i bułką tartą.Zwiń strudel, chwytając ściereczkę za końce.Gotowy strudel przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.Piecz w 210 stopniach C przez 50-55 min.Upieczone ciasto posyp

kolorowotorcikowo
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26949

nasączenia delicji użyłam  kawy  VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu:  www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 6 białek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego(...)Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 243

się nimi podczas przygotowywania ciasta na chleb. Ciasto chlebowe (2 bochenki):całe pâte fermentée515 g mąki pszennej chlebowej40 g mąki graham40 g mąki żytniej chlebowej22 g cukru Muscovado260 g wody o temp 24 - 25 °C20 g świeżych drożdży40 g oliwy12 g soli15 g masła do posmarowania chlebodrobina mąki żytniej do oprószenia chleba Przygotowanie chleba: Zalej rodzynki wodą(...)graham i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnione pâte fermentée, rozpuszczone drożdże i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach przez 5 minut.Dodaj do ciasta oliwę i zagniataj ciasto dalsze 5 minut - aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu.W mniejszej misce wymieszaj morele, odsączone rodzynki, orzechy włoskie, pistacje i mąką. Wysyp je na rozciągnięte ciasto, które następnie

Grahamka, weka i kajzerka