ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:7/134)

Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą 134

wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 6 jajek 10 dag rodzynek Polewa: 1/2 kostki masła 6 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie(...)pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową

Ciasteczkowy Potwór
Babka rumowa 200

rumu – 100 g rodzynek – 1 łyżka mąki ziemniaczanej lukier – ¾ szklanki cukru pudru – 3 łyżki rumu – do posypania płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać 100 ml rumu i odstawić na ok. godzinę. Następnie namoczone rodzynki odsączyć na sicie umieszczonym nad miseczką, zachowując rum, który(...)proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu. Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto

I LOVE LIFE
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 122

smakował  J   Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy zagotować(...)wcześniej namaczamy rodzynki w alkoholu. Ja zalałam śliwowicą, dzięki temu zyskały na mocy :) Masa makowa: Mleko podgrzewamy w rondelku, wsypujemy mak i gotujemy ciągle mieszając, aż mleko odparuje. Dodajemy cukier, kaszę, jajko i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i ponownie mieszamy.  Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Dno tortownicy

Moniki Smakołyki
Odwrócone tarteletki z suszonymi śliwkami 213

Składniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy(...)zapiekania lub filiżanek, możemy je wyciąć nożyczkami piekarnik nagrzewamy do temperatury 175*C jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, mieszamy z pijanymi śliwkami i rodzynkami, dosypujemy goździki oraz cynamon kokilki smarujemy masłem, wsypujemy owoce, przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika pieczemy około 20 minut na złoty kolor po ostygnięciu wyjmujemy na talerzyk ciasto które uformowało się na kształt

Luźna Kuchnia
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 221

roztopionego i przestudzonego 4 żółtka 100 g rodzynek 35 g drożdży świeżych 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na polewę czekoladową : 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania(...)skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto wyrabiam łyżką w misce około 3 minut. Na koniec do wyrobionego ciasta dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem aby łatwiej było przełożyć ciasto do foremki

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik wiedeński 148

Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy 15 minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową(...)oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 114

jajka 200 g drobno startej marchewki 200 g mąki pełnoziarnistej ok. 50 g otrębów owsianych (dodawałam na oko, tak aby zagęścić ciasto) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek po łyżeczce : cynamonu, sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli polewa jogurtowo-śmietankowa 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette jogurt naturalny (mały) 2 łyżki(...)nadmiaru wody. W osobnej misce wymieszać suche składniki : mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń. Dodać olej, marchewkę, rodzynki i otręby. Ciasto powinno być gęste. Wymieszać łyżką (nie za długo). Formę o średnicy ok. 23 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Do formy włożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze

Kuchnia Ellie
Sernik 157

masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)dodajemy do masy serowej. Miksując dodajemy olej. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową wraz z rodzynkami, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Gotową masę wylewamy na ciasto. Pieczemy w 170-180°C przez około 1h 20 min. Gotowe ciasto można polałam sosem jagodowym, na który przepis znajdziesz TUTAJ. Smacznego

PastelFood
Brak tytułu 228

szkl. rodzynek                            1/2 szkl. bułki tartej                            125 g masła                            ewentualnie 1/3 szkl. rumu Ciasto - z mąki(...)kształt kuli, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i mieszamy z cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i ewentualnie rumem. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na bardzo cienki, prawie przezroczysty placek. Nadajemy mu prostokątny kształt. Ostrożnie przenosimy na ściereczkę. Bułkę rumienimy na maśle. Rozkładamy - ostygniętą - na 2/3 długości placka

kolorowotorcikowo
Murzynek z rodzynkami 35

Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 3 jajka(...)rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary: 36 cm x 12 cm, wysoka na 7 cm. Podobne przepisy: Ciasto czekoladowe z bananami Ciasto z czerwonej fasoli i kakao Artykuł Murzynek z rodzynkami pochodzi

Kardamonovy
Sernik z serków homogenizowanych na pierniczkowym spodzie 220

pewność, że wypiek zawsze się uda. Dzięki nim masa serowa jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis na stałe wszedł na listę ciast obowiązkowych na spotkania rodzinnych :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych(...)szpatułką. Białka ubić na sztywno. Dodać pianę z białek do masy i wymieszać delikatnie. Wmieszać rodzynki, bardzo delikatnie łącząc je z masą. Przelać masę na spód i wyrównać.   Piec 50-60 minut w 180°C. Boki oddzielać od formy, gdy ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z jabłkami 179

dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło, śmietanę i dokładnie zmiksować. Blaszkę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, rozsmarować, na ciasto rozsypać rodzynki i dość gęsto porozkładać plasterki jabłek delikatnie wciskając.  Na wierzch wyłożyć resztę ciasta i w miarę możliwości rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze

Mix smaku
Murzynek z budyniem czekoladowym 384

znowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia:  około 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki(...)masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewąPolewa czekoladowa - błyszcząca3 - 4 łyżki cukru2 łyżki śmietany3 łyżki kakao6 kostek czekolady50 g margaryny1 łyżka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czas na babkę 153

całkowitego wystygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło. Następnie dokładamy  przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem

Przysmaki Karolki
Bakaliowa Odyseja 514

piękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku(...)Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch ciasta. Do przygotowania ciasta wykorzystałam rodzynki BIO, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Firma MAKAR wprowadziła

Tradycyjna kuchnia Kasi