już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe ) 150 g masła 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy(...)inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie: Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem
kolorowotorcikowoczym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego
Luźna Kuchniaciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek. Składniki: Ciasto: 3 ½ szkl. pszennej mąki razowej typ 2000 1 łyżka syropu klonowego ½ łyżeczki soli morskiej 2 ½ łyżeczki drożdży instant 1 ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 3 duże jabłka ½ szkl. posiekanych migdałów ¾ szkl. rodzynek(...)ściereczką i pozostaw na ok. 40 min. Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kosteczkę i przenieś do miski. Dodaj rodzynki, lekko podprażone migdały, syrop klonowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Po 40 minutach rozwałkuj każdą część ciasta na placek o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego z nich nałóż 1 ½ łyżki nadzienia, zwiń brzegi w taki
Roślinna - blog wegańskimoje ciasto wyszło co prawda pyszne, ale mogłoby być jednak nieco mniej słodkie. W tym etapie zważając na słodycz mleka, zmniejszyłabym nieco ilość cukru. Warto to sprawdzić na początku. Dzień 2Wlewamy 250 ml mleka. Nie mieszamy. Nie, nie zepsuje się. Jeśli nie podglądaliście ciasta w dniu pierwszym, zróbcie to teraz. Od razu zrozumiecie, co oznacza stare powiedzenie, że ciasto jest(...)południe i wieczorem. Spójrzcie tylko, jak nasze ciasto wygląda po dniu takiego mieszania, miękkie, fajne, puszyste, aż miło mieszać :D Dzień 5Powiadają, iż cukrzyca nie bierze się z powietrza. Pora to sprawdzić ;) Kolejne 250 g cukru ląduje w, a raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy. Dzień 6Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro
Kulinarne zapędy Kokosaowoce nadają jej specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100 g masła2 łyżeczki soli100 g rodzynek ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema(...)wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić.Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką.Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać
W kuchennym oknie Ewystrucla a rolada. Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy(...)drobne sito. W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie dodajemy mak, bułkę tartąi jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową. Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę
Maminek kulinarnysmacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką,może być(...)polaniacukier puder do posypaniaWykonanie:rodzynki,skórkę pomarańczową,żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawamido misy robota odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięciadelikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wszystkich łasuchów :)Składniki ; 7 żółtek 1 szklanki cukru pudru 12 dag mlecznej czekolady 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 4 dag drożdży 1 szklanki mleka 10 dag rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej Wykonanie ;W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez
Apetyczna babeczkawanilii1 szklanka mąki pszennej tortowej0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej2/3 szklanki cukru2 łyżki miodu gryczanego2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka100 ml śmietanki kremówki 30%tłpół kostki margaryny Bielmar PALMAkilkanaście rodzynek typu jumboPrzygotowanie:1/ Najpierw przygotowujemy polewę: w garnku umieszczamy białą czekoladę i margarynę, do innego większego garnka wlewamy wrzątek i nakładamy na niego garne z czekoladą i margaryną(...)blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut. 4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki.5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy i jemy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku. Kandyzowany ananas idealnie pasuje do ciast drożdżowych. Drożdżówka wyszła rewelacyjna. Polecam Post Drożdżówka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenamoczonych przez min. 30 minut - dzięki temu zmiękną)cukier puderMuffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami
Słodka Stronajajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)ew. cukier puder do posypania babkiRodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować i odstawić do ostudzenia a następnie odsączyć.Mleko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie w środku wkruszyć do niego drożdże i zalać(...)resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 20 minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie
UgotujmyTo.plcukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry(...)około 15 drożdżówek.Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować.Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.Margarynę można zastąpić masłem.Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.Przed pieczeniem
Gospodyni Miejskalodówki i zetrzeć je na budyń.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.Przestudzić.Smacznego :) *do jabłek można dodać rodzynki*najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał
Moje pyszne gotowaniepudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania
Moje domowe kucharzenie