sól - wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja ciasta powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Posypać ewentualnie cukrem - można dodać do ciasta garść rodzynek, wymieszać i dopiero smażyć
Proste Potrawyszklanka mleka 2 łyżki cukru garść rodzynek szczypta soli 2-3 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu
wyzwania kuchennesię nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z kurczaka i z suszonymi morelami. Sama za suszonymi owocami nie przepadam, śliwki w ogóle nie tknę, a rodzynki z ciasta wydłubię, jednak morele są jeszcze jakieś takie jadalne :) W każdym razie spokojnie możecie zastąpić je śliwkami ;)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz(...)śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie
Anioły w kuchniSkąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego(...)Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę
Bon Appetit Małgorzatymasła (zimne, z lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone(...)Większą część ciasta rozwałkowałam, wykroiłam krążek wielkości spodu tortownicy, przełożyłam na wałku do tortownicy, podniosłam na boki tortownicy tak, żeby wyścielić cała tortownicę. Nakłułam widelcem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Kiedy spód ciasta się podpiekł, wyjęłam z piekarnika żeby chwilę przestygło. Biszkoptami obsypałam wystudzony spód tortownicy. Jabłka odcedziłam z soku. Wsypałam odciśnięte rodzynki
Kuchnia u KrysiCiasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Mąkę, cukier puder i kakao wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta(...)okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie
maniapieczeniaszczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, dość luźne i klejące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone rodzynki. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na półtorej godziny(...)ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Odłożyć ponownie w ciepłe miejsce na 30 minut, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić babkę i piec około 40-45 minut. Ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem
wyzwania kuchenneorzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią orzeszki i całościowo jest super smaczne:) Dosyć słodkie, jak większość ciast siostry Anastazji;) Polecam bardzo:) Ciasto kruche: 250 g mąki 80-100 g cukru pudru(...)łączymy aż do utworzenia się ciasta o zwartej konsystencji (Siostra Anastazja radzi też, by dodać odrobinę kwaśnej śmietany, gdyby ciasto było zbyt suche – u mnie nie było takiej potrzeby). Ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania ciasta orzechowego. W tym momencie dobrze sobie
Smaki Na Talerzuwyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł. Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami(...)godzin.Ciasto właściwe:610g mąki chlebowej70g mąki pszennej razowej510g wody20g soli4g drożdży instantcała biga140g orzechów włoskich140g sułtanek Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość
Mia Cucina Sofietaziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę(...)polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę. Polewą oblewam wierzch ciasta z biszkoptami i na każdym biszkopcie układam po jednej rodzynce wcześniej namoczone we wrzątku. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki najlepiej na całą
Ciasteczkowy Potwórminimum 30 minut. Następnie odcedzić i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym.2. Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód/cukier i cynamon. Dolać letnią wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Dodać odsączone rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać aż połączą(...)się z ciastem. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 porcji i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Następnie w każdej kulce zrobić palcem otwór i powiększyć ten otwór, kręcąc ciastem wokół palca
UgotujmyTo.plzaczynu drożdżowego dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić. W zależności od wielkości jajek jakich dodaliśmy do ciasta, będziemy dodawać tyle mąki, aby ciasto
Moniki Smakołykirodzynki (dodajemy je po przełożeniu ciasta do formy) opcjonalnie kruszonka do posypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. odrobina masła i bułki(...)nagrzanego do 30 stopni piekarnika i twierdzi, że pięknie wyrosło) Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodać rodzynki), a następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Jeśli macie ochotę możecie wierzch ciasta posmarować delikatnie białkiem, a na to położyć owoce lub / i obsypać kruszonką. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru50 g masłałyżeczka kakao1/2 łyżeczki cynamonugarść rodzynek duża garść orzechów arachidowych100 g mlecznej czekolady1/4 szklanki(...)zmielonych orzechów arachidowych i płatki migdałów do dekoracjiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy - ja to zrobiłam z lekką pomocą miksera. Do ciasta dodajemy marmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy.Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.Z przygotowanego ciasta tworzymy
Słodkie Przyjemności