ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:4/134)

Wielkanocne Króliczki drożdzowe z serem 124

drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami  Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy, rolujemy formy i kształty jakie nam tylko wpadną do głowy. Świetna zabawa Należy tylko

MarciochaKucharzy
Drożdżowe Ślimaki 122

drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na trzy części. Każdą porcję ciasta należy cienko rozwałkować na prostokąt. Nadzienie cynamonowe: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem(...)następnie posypać cynamonem i cukrem. Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem. Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na  blaszce lub kratce wyłożonej papierem

Mama Gotuje
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 70

jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser to przyda wam się podczas przygotowywania tego ciasta(...)rozpuścił, cały czas ucierając po kolei dodawać jajka, pure z dni oraz skórkę. Na samym końcu dodać mąkę z przyprawami i sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec

moj przepis na
Rodzynkowiec 188

lubicie wilgotne ciasta można go dodatkowo nasączyć np herbatą. Rodzynki w czekoladzie: 250 g rodzynek 200 g czekolady (może być pół na pół mleczna i gorzka) 100 g masła  opcjonalnie rum Rodzynki parzymy i odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci) rumem lub innym alkoholem, albo odrobiną(...)aromatu rumowego. U mnie rodzynki moczyły się w mieszance wody i wódki przez całą noc, ale wystarczy kilka godzin.  Masło i czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy odsączone rodzynki, mieszamy, studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość chłodzimy w lodówce

Cynamonowe szczęście
Sernik krakowski 385

Polsce i jest dostępny chyba w każdej cukierni. Od kilku dni chodził za mną ciężki mokry sernik z rodzynkami, pomyśleć, że w dzieciństwie wyciągałam rodzynki z ciasta i odkładałam na bok. Dzieciom również nie przeszkadzały rodzynki Powiem szczerze, wyszedł(...)idealny i zniknął w mgnieniu oka. Składniki: Kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej; - 100 g cukru pudru; - 125 g masła; - 8 g cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć

dom-agi.pl
Pleśniak z jabłkami i rodzynkami. 207

Pyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka gęstej śmietany1 duże opakowani cukru waniliowego2 łyżki kakaoDodatkowo: 5 białek1/2 szklanki(...)rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć

Praktyczna pl
Ciasto z rodzynkami 191

Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto na jedną keksówkę. Jeśli nie macie czasu a chcecie przygotować ciasto na raz, na jedną keksówkę, szybkie, proste i smaczne to dobrze trafiliście Ciasto z rodzynkami i dżemem jagodowym z lekką nutą wanilii – wspaniałe ciasto do kawy nie tylko na Dzień Kobiet! Choć z pewnością dziś pozwolę sobie na więcej(...)pszennej, u mnie tortowa 100 g rodzynek 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody słoik dżemu jagodowego kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Rodzynki moczę, osuszam, obtaczam lekko w mące. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję mleka

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami 176

Przepis na proste i niewymagające dużego nakładu czasu ciasto, które jest idealne, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Prócz jabłek i rodzynek, które podaję w przepisie, można do niego dodać orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce czy co tam sobie wymyślicie Składniki: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody(...)masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, następnie na cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i studzimy, następnie obtaczamy w mące (nie opadną wtedy na dno ciasta). Jabłka i rodzynki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

e-PrzepisyKulinarne
Śmietanowiec z rodzynkami 194

firmy bo naprawdę są przepyszne :) Zapraszam również na ich stronę na  Świadome Odżywianie  :) To ciasto smakuję jak sernik, polecam bo jest naprawdę rewelacyjne. Śmietanowiec z rodzynkami Składniki:  CIASTO: żółtka 6 szt  margaryna 1 kost  mąka 3 szkl  cukier 3/4 szkl  proszek do pieczenia-  2 łyżeczki  MASA ŚMIETANOWA śmietana(...)piany budyń  z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając robotem, dodać  rodzynki, wymieszać. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki.  Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Babka herbaciana 215

prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu .Składniki:500g mąki pszennej 3/4 margaryny1 szkl cukru4 jajka ( żółtka(...)skórkę, następnie sodę i proszek do pieczenia oraz na przemian mąkę i herbatę ciągle ucierając. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Klasyczny Keks z Bakaliami 245

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie)Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania:Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy.Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło wraz z cukrem ucieramy starając się otrzymać puszystą masę. Następnie ciągle miksując

Słodka Strona
Ciastka z jabłkami 127

jabłek, 1 jabłko, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko sok z cytryny, Po boskie przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki(...)zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek

Anioły w kuchni
Chelsea Buns 158

..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności i już zaplanowałam co z nimi zrobię.. Ciasto: 50 dkg mąki 1 szkl.mleka 1 jajko 0,5  łyżeczki soli 75 g cukru pudru  50 g miękkiego masła  1 łyżeczka drożdży suszonych Nadzienie: 10 dkg  rodzynek(...)układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni .Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną. Rodzynki sułtańskie HELIO Natura nie zawierają

Moje domowe kucharzenie
Babka z ricottą i rodzynkami 117

śmietanę. Ponownie ubijamy.  Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 ° C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 154

moja kolejna świąteczna propozycja- babka herbaciana. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej(...)masę. Nie przerywając ucierania dodaję skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodaję zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Tradycyjna kuchnia Kasi