ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów

CIASTO PIJANE RODZYNKI 294

Trzecie ciasto pod rząd z tajemnego notatnika Mamy (i zapewniam, że nie ostatnie). W wielu domach nazywane "Rodzynkowcem". W mojej rodzinie przyjęła się nazwa "Pijane rodzynki", która lepiej oddaje to co wypiek kryje w sobie. Przepis zdecydowanie nie dla dzieci ;). Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 419

właśnie z marchewki - kompletnie nie jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek(...)sody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta na tarce na drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku

Grunt to przepis!
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 178

Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już  jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki. 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 jajka 2 szkl.maślanki 120 ml oleju 100 g rodzynek 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru  Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę(...)olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.Cynamon wymieszać z 80g cukru. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie

Moje domowe kucharzenie
Ciasto bez jajek lecz z jabłkami, rodzynkami i serkiem homo 312

pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli ok. 7-8 jabłek cynamon rodzynki Mąkę przesiać do miski(...)najwygodniej na papier do pieczenia).Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka.Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rodzynkowiec 242

upiekłam go wcześniej bo jest pyszne. Jednak ze względu na sporą ilość rodzynek, to jest to ciasto dla tych co lubią rodzynki. Ja rodzynki bardzo lubię więc i ciasto dla mnie było pyszne. Dodatkowo Marzenka zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem(...)moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko

Ala piecze i gotuje
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 81

jest to trudne w przygotowaniu ciasto, wymaga tylko dobrego planu i cierpliwości. Żeby upiec to ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec(...)pierwszej prędkości i 5 – 6 minut na drugiej. Rodzynki  odcedzamy na sitku i oprószamy mąką. Dodajemy do wyrobionego ciasta, najlepiej już na blacie. Dobrym sposobem jest rozciągnięcie ciasta na blacie i równomierne obsypanie rodzynkami, następnie złożenie ciasta (np. w kopertę) tak aby rodzynki rozłożyły się równomiernie w całym cieścieCiasto przekładamy

Tajemnice Smaku
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i rodzynkami 175

Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu.  Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)Kiedy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na  ok 1 cm placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryną, a następnie posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem, jabłkami oraz rodzynkami.  Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C. przez

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto z Rodzynkami 353

Dużo kremu, delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt, czekolada zdobiąca wierzch ciasta… To nie może nie smakować Typowe ciasto ‚masiaste’. I choć ostatnio jestem zwolenniczką lekkich ciast na bazie lekkiego kremu śmietankowego, tak uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta. Polecam Wam bardzo. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru(...)chłodzimy w lodówce kilka godzin i tam też przechowujemy. Dodatkowo: rodzynki lub śliwki kalifornijskie 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka The post Ciasto z Rodzynkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Rodzynkowiec 204

Dzień przed przygotowaniem ciasta rodzynki namoczyć w alkoholu, na drugi dzień rodzynki osączyć, a alkohol zachować. Składniki  na ciasto biszkoptowe: ok. 1 szklanki mąki 6 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku- utrzeć Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)masła i ucierać Przygotowanie polewy czekoladowej z rodzynkami: Masło rozgrzać i rozpuścić w nim czekolady ( najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu.  Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi biszkopt

Proste Potrawy
Pijane rodzynki – ciasto 79

Pyszne ciasto z gotowaną masą budyniową i rodzynkami w czekoladzie i rumie. Idealny pomysł na ciasto na święta. Artykuł Pijane rodzynkiciasto pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 261

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy.  Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.  Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej

Kuchnia w czekoladzie
Mini szarlotki na cieście francuskim 128

Jabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie  - idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.  Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem  z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami.  Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić.  Lubię te chwile oderwane(...)łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki,  dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty,  na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy,  rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem.  Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem

Moja kraina smaków
Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową 302

Dosypać mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać się nabierać łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.  Kluseczki nakładać małą łyżeczką i kłaść na wrzącą i osoloną lekko wodę. Gotować krótko, 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię(...)najzwyklejszy, ja lubię wyczuwać jego drobinki, dlatego nie miksuję go ani nie mielę.  Rodzynki, jeśli są bardzo suche, można na kilka minut przed dodaniem do ciasta, zaparzyć herbatą. Rodzynki Kresto nie wymagają tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 197

chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były na 'bannock stane' - dużym, płaskim i okrągłym kawałku piaskowca, umieszczonym bezpośrednio(...)włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia się objętości ciasta). Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Rozciągnij ciasto, dodaj rodzynki, i zagnieć delikatnie ciasto, ale tylko do czasu równomiernego rozłożenie się rodzynek w cieście. Uformuj z ciasta okrągły, ale raczej płaski bochenek, włóż go do okrągłej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką. 240

przyspieszyć. Idealnie pasują do kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml)  4 dkg drożdży świeżych szczypta soli  Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (60g) 3/4 szklanki maki (140g(...)mąką , cukier , sól , wbić jaja , dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto , Ja to robię używając haków miksera , ale można również ręką . Dolewamy olej i nadal wyrabiamy ciasto  , poświęcając na to ok 5 minut .  Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie . W trakcie wyrabiania możemy dodać do ciasta 2 garście rodzynek . Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Malinowa Kawiarenka