Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa. Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo(...)łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej4 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąDo dekoracjikandyzowane plasterki pomarańczyczekoladowa posypka Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy
Kulinarne przygody Gatitypełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;) Składniki masa makowa: 500 gramów białego maku 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gramów orzechów włoskich(...)studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml letniego mleka 150 gramów roztopionego
Krakowskie smaki Animargaryny- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:- 1 cytryna- 2 pomarańcze- 1/2 szklanki soku pomarańczowego- 2 galaretki pomarańczowe- garść rodzynek i suszonych moreliDo dekoracji:- 1 szklanka wody- 1/2 szklanki cukru- 1/2 pomarańczy- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze(...)skórkę, następnie owoce obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy
Zainspirowana w kuchniTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 40 - 45 minut Składniki : Ciasto marchewkowe : 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju(...)Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy
Słodkości i nie tylkociasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru(...)pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C. Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie
Ciasteczkowy Potwórzóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy
Z Majeczką w kuchniKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7-8 godzin. Ja ciasto piekłam na dużej formie, jednak lepiej upiec w dwóch keksówkach- wówczas wygodniej się kroi gotową drożdżówkę
Tradycyjna Kuchniacukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek (+1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy i/lub cytryny lub otwarta skórka ze świeżej pomarańczy i/ lub cytryny (według uznania) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub malakserem i dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3, po czym mniejszą część wkładamy(...)posiekaną skórkę (ja dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie
Smakowy Rajoleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek(...)ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar
Aga w kuchnipozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić i ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami, sprawdzić czy jest wystarczająco na wasz gust(...)słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez półtora godziny a może nawet chwile dłużej. Jak widać urosło :D A zapach.. niesamowity.. I jak tu wytrzymać do ostygnięcia? My nie wytrzymaliśmy:D Idealny
MarciochaKucharzyciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru
Mia Cucina Sofietałyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto(...)cynamon białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wersji na słodko , jak i w wersji wytrawnej.Robi się w 10 minut i są gwarancją udanego śniadania!Mięciutkie , puszyste , delikatne …Śmiało można dodać do nich kawałki czekolady , żurawinę , rodzynki …. lub też w wersji na ostro ser , zioła , kawałki wędliny. SKŁADNIKI :(na około 8 szt bułeczek)- 250 g mąki- 4 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli(...)trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ).Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm.Ostrą szklanką wycinamy kółka.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Smarujemy resztą ubitego jajka.Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor. Cenne uwagi!* Do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki:- mogą to być rodzynki ( jeśli podajemy na słodko ) – mogą to być
Ostra na SłodkojajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż zwiększy objętość dwu- krotnie. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta odłożyć 1/3 na główki zajączków oraz po małym kawałeczku na ogonki. Większe kawałki ciasta rozwałkować albo uformować ręcznie - prostokąty o wymiarach(...)nacięcia, około 2,5 cm. Rozcięte końce ciasta lekko rozchylić na zewnątrz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w równych odstępach uformowane tułowie pierwszych sześciu zajączków, posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.1). Ciasto przeznaczone na główki uformować w kulki, lekko spłaszczyć, naciąć z jednej strony ostrym nożem na głębokość 1 cm. Przecięte połówki ciasta rozchylić tak, aby uformować uszka. Następnie przykleić
Świat Ciasta