ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:37/134)

Babka drożdżowa 192

Składniki na ciasto:50 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajko 5 żółtek 7 g drożdży suszonych instant 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka 10 dag rodzynek szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki ciepłej wodyZ(...)mąki, drożdży, cukru, żółtek, jajka, szczypty soli oraz ekstraktu waniliowego bardzo dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (fot.1). Po tym czasie dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2). Piec około 30 minut w temp

Świat Ciasta
21. Keks napakowany bakaliami 134

Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki(...)rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu dodać ubite białka na sztywno. Ciasto przełożyć do długiej foremki i piec przez 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera

Jadło i czytadło
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 161

syropie różanym cóż chcieć więcej?  ;-) Składniki: nadzienie: - cynamon - 1/3 margaryny - 3 łyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka - 375 g mąki - 30g drożdży - 50 g cukru - 75 g masła  - 1 jajko Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowe z bakaliami 202

marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki .  Składniki(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.  Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić

Smakowy Raj
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi 292

trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny :) Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę i orzechy rozgniecione na drobniejsze w rękach. Dokładnie wymieszaj z ciastem. Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Przygotuj polewę. Do małego garnuszka lub rondelka połam(...)czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego! Oryginalny przepis na Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv . Moje jest wersją lekko ulepszoną, bo wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo dziękuję za przepis. Mój mąż zrobił go w wersji podstawowej jakiś

Anioszek w kuchni
Ciasto marchewkowe 377

Przy każdym innym daniu można polegać na chłopskim rozumie (lub kobiecej intuicji – zależy co kto posiada) i eksperymentować ze składnikami. Przy robieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę.Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak(...)wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia.  Przełożyłem je kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Placek amerykański 156

ciasto  gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą  blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną

W kuchennym oknie Ewy
SZARLOTKI W KOSZYCZKU 163

krem :  ***************************** 3 łyżki cukru 3 żółtka cukier waniliowy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej 3/8 litra mleka 1/8 kremówki  2 duże jabłka Rodzynki Cynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 281

Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy(...)dokładnie mieszamy by nie powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek. Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie

kuchcikownia
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 282

Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek):ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cmNadzienie 1:ok. 400ml mleka2 łyżki cukru2 żółtka

kuchcikownia
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 140

robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk: Ciasto 500 g mąki 230 g pieczonej dyni 100 g cukru 30 g świeżych drożdży 80 ml letniego mleka 1 jako 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z miodem i migdałami. 165

Składniki : Ciasto na spód : 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu(...)masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować.    Polewa migdałowo-miodowa : Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe, wlać mleko

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z białym serem i rodzynkami 145

Tradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku(...)białego sera półtłustego 1 zółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Ser zmiksować z żółtkiem

Gosia gotuje
Entliczek pentliczek i oto serniczek 138

sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe układamy w brytfance na cienką  warstwę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Jajka ucieramy(...)nich twaróg i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach, dla chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut  w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ekspresowe ciasto z borówkami 111

Szybkie ciasto z borówkami posypane cukrem pudrem, bez miksera, na tortownicę o wymiarach 28 cm. Ciasto dla każdego, proste, do kawy idealne, puszyste, z sezonowymi owocami smakuje najlepiej. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno(...)orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne, dlatego polecam! Ekspresowe ciasto z borówkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka lekko czubata łyżeczka kakao 3/4 szklanki cukru szklanka mleka lub maślanki duże opakowanie cukru z wanilią – 32g kilka kropel aromatu śmietankowego 250 g borówek tortownica 28 cm lub forma

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję