mleka - ź stopionego masła - ž szklanki rodzynek Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. W osobnej misce połączyć mleko, jajka oraz masło. Dodać płynne składniki do suchych składników. Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki. Ponownie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do foremek i piec
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką
BullioDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką
Bullioskórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa: - ok. 500 g zmielonego białego sera - ok. 2-3 łyżki cukru - jajko - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa Wykonanie W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. lukier: - 2/3 szklanki cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę
w mojej kuchniwaniliowym. Wbić jajko, rozmiksować. Dodawać po trochę mąki wymieszanej z sodą i miksować do momentu połączenia wszystkich składników. Wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, rodzynki i w moim przypadku migdały, mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętamy o odstępach pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoją objętość. Pieczemy 15 minut w temperaturze
Kuchnia w opałachKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterzagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam
NA MOIM TALERZUłyżce. Miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem
Mia Cucina Sofietaproszek do pieczenia wymieszać. Banany, jajko i masło zmiksować. Dodać do mąki i połączyć łyżką, ale niezbyt dokładnie. Dodać żurawinę lub rodzynki i ponownie wymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchniTakie oto mazurkowe ciacha pojawiły sie dziś w moim domu :) Słodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny I jeszcze
Malinowa Kawiarenkaczubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać(...)grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą
pyszne zdrowościłyżeczki cynamonu 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na duży prostokąt (polecam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej- ciasto nie będzie się kleić). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę lub do keksówki(...)dotyczy formy na tartę) lub wyłożyć papierem do pieczenia (dotyczy keksówki). Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy i w razie potrzeby dociąć ciasto nożem. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Ciasto, które pozostało z docinania zagnieść w kulę i włożyć do lodówki. Formę z ciastem również schłodzić w lodówce 30-60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać
Nastoletnie Wypiekanieoraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy
Bon Appetit Małgorzatyłyżki mąki ziemniaczanej zapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy z oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec
coolinarnastrefa.blogspot.commistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml ciepłego mleka - 800 g mąki + na podsypywanie - 3/4 opakowania świeżych drożdży - 100 g cukru - 200g masła - 2 jaja(...)miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej ilości. Wyrabiamy ciasto, tj.: dodajemy całe ciepłe mleko, cukier, roztrzepane rózgą jaja. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na puszyste. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto nie może być zbyt twarde
SMYKWKUCHNIwieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier(...)ciasto nasączamy równomiernie połową z przygotowanej wody, czyli 1/4 szklanki.Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy.przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej,posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich).Całość polewamy przestudzoną polewą.Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki polewy umieszczamy
Smaczne ZdroweBardziej bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta! Składniki:kostka margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąkiopakowanie cukru waniliowego1 szklanka cukru pudru5 jajekpo 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- BakallandWykonanie:Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy(...)gładko z margaryną na gładko, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem
Z Majeczką w kuchniprzyrządzania:Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić(...)brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy
Słodkości i nie tylkołyżki brązowego cukru (zależy od słodkości gruszek)1 łyżeczka cynamonu 70 g rodzynek 1 kieliszek bialego rumu+ woda Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, olej i połowę wody( ¼ szklanki, tyle powinno wystarczyć). Przy pomocy noża łączymy składniki mokre z suchymi. Gdy ciasto zacznie się zbijać w grudki zaczynamy zagniatać ręcznie. Wyrabiamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić(...)miseczkę do uprzednio ocieplonego w piekarniku garnka. Ciasto odstawiamy na 30 minut. W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w odrobinie gorącej wody i rumu. Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia
Mia Cucina Sofietaorzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła 1 jajko 3 banany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały Masło rozpuszczamy i odstawiamy(...)blenderem. Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest
Ciastkozercyolejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.Polewa
Bon Appetit Małgorzatymąki 10 dag miodu 10 dag cukru 2 jajka 6 dag drożdży 5 dag masła 5 dag rodzynek lub żurawiny 5 dag płatków migdałowych 1 szklanka mleka 1 jajo i trzy łyżki mleka do smarowania ciasta Papier do pieczenia Wykonanie: Drożdże wymieszać z miodem, połową letniego mleka, odrobiną mąką(...)odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem i rozczynem oraz mąką i zarobić ciasto. Następnie dodać stopione masło i wyrobić dokładnie ręką. Pod koniec posolić do smaku, wsypać rodzynki lub żurawinę, wymieszać i przełożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym posmarować rozmąconym
Tradycyjna Kuchnia