ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:45/100)

Najłatwiejsza szarlotka na kruchym cieście :) 115

przygotowaniu szarlotka bez zbędnych dodatków - taką lubię najbardziej. Można oczywiście dodać do niej rodzynki (fuj! nie lubię! :D), jabłka można doprawić cynamonem lub przyprawą do szarlotki. I wiecie co? Nie jestem dietetykiem, ale chyba można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia ;) Warstwa ciasta w końcu nie jest jakaś bardzo gruba, cukru też niewiele, a najwięcej jest jabłek

Kraina Tysiąca Smaków
Makowiec Babci 446

Lepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak

Anielska Kuchnia Ani
Precelki półfrancuskie z masą serową. 127

Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach   Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 198

proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia bezglutenowysiemię lniane mielonemleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka1 szklankapół łyżeczki1 łyżka3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki  cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon - wg uznania cukier(...)kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu aż się zagęszczą.  Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać siemię lniane zmieszane z mlekiem, wymieszać z mąką.  Wyrobić gładkie ciasto. Formy (może być tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać

głodny alergik
PLACEK WŁOSKI 187

zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.  Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane!  Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego(...)kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest

Walijskie Pichcenie
Strucla z Makiem 147

"Wszystkiego najlepszego z okazji święta Trzech Króli! W sumie w moim domu mało popularne święto, ale za to kolejna okazja do wspólnego biesiadowania. Planujemy przygotować schab

Słodkie Przyjemności
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 185

twarogu 4 łyżki śmietany 18% 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dkg rodzynek, orzechów włoskich, moreli suszonej Wykonanie: Żółtka miksujemy z mlekiem, solą oraz mąką. Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch

kgwjanczewo
szybka drożdżówka z kruszonką... 149

letnie mleko, wyrobiać z 3 minuty, pod koniec wyrabiania dodać roztopione, letnie masło, namoczone rodzynki wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocne zajączki 150

minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem, szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto przynajmniej 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdego uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy, uformować(...)rozmącić z mlekiem, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków włożyć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów - ząbki zajączków. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Upieczone zajączki przestudzić na blasze, ułożyć w koszyczku.źródło ,,wielka księga ciast

Apetyczna babeczka
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 241

dnie blaszki ułożyłam banana oraz bakalie, zalałam ciastem i upiekłam:)) Prawda, że proste? Składniki: 3 białka,  szczypta soli,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku z cytryny,  2/3 szklanki mąki pszennej,  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka oleju,  duży banan,  łyżka rodzynek (użyłam Kresto),  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack(...)wysypanej bułką tartą małej foremki - keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na banana.  Piec około 30 minut w temp. 180st. Wyjąć z formy, ostudzić

Z miłości do słodkości
Bawole oko 156

najbardziej tak. Tylko, że wróciliśmy dość późno. Lecz dla chcącego, nic trudnego. I tak oto mamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż nie wiem czemu tak się nazywa to ciasto. Mnie w ogóle tak się nie kojarzy.   Lecz nie ja wymyślałam nazwę.  Ale w smaku jest bardzo fajniutkie, takie delikatne i kruche. Naprawdę polecam wypróbować ten przepis. Składniki(...)łyżeczki kakao 1 słoiczek powideł śliwowych bakalie- ja użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Jedna większa, druga troszkę mniejsza. Większą

Ciasteczkowy Potwór
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 148

160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 60g grubo siekanych orzechów włoskich 100g rodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę

les mirabelles
Stefanka 142

mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego  mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA            Składniki:   Ciasto kruche: ·       300g mąki pszennej ·       150g zimnego masła ·       70g cukru(...)Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie powidłami, posypać orzechami i rodzynkami

Mania Gotowania
Szarlotka z budyniem i owocami 181

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtkaew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią1 słoik prażonych jabłekłyżka cynamonugarść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru(...)szklanka mąki mąki 1 łyżka cynamonu Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało. Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach. Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu

Czerwień i błękit
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 132

mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek(...)kraju mają wiele wariantów. Mogą być z nadzieniem daktylowym (najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto, ale......  nie w Arabii Saudyjskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata