ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:39/100)

Jaglane serniczki . 237

formie do 5- 7minut dłużej.  Gotowe :)  Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za imbirem, może zastąpić go rodzynkami, żurawiną lub po prostu zrobić "czyste" serniczki. Formę podania też można modyfikować wedle uznania. Pyszne smaczne i stosunkowo zdrowe ciasto. Polecam

Farmażony
Kora orzechowa 197

Kora orzechowa, to wyśmienite delikatne ciasto z mnóstwem bakalii, przełożone kremem budyniowo-brzoskwiniowym. Można je serwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie

Świat Ciasta
Malinowa zapiekanka z czerstwych bułek 165

cukru - odstawić.Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.Bułki połamać  - zalać ciepłym mlekiem.Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów

kolorowotorcikowo
Rolada waflowa z bananem 2973

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Gotowany sernik na herbatnikach 166

tego pieczonego. Więc jeśli nie macie piekarnika, lub po prostu nie chce Wam się piec, polecam ugotować sernik! Nie będziecie żałować :) Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe w smaku. Jeśli chcecie możecie dodać rodzynki do masy. 'gotowany sernik na herbatnikach' Składniki: - 1kg twarogu mielonego (użyłam gotowego w wiaderkach) - 200g masła - 4 jajka - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)porcją herbatników. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto. Wstawić do lodówki na noc. Smacznego!  Źródło: blog 'Domi w kuchni

CookYourself
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 185

pomocą miksera utrzep jajka z cukrem,  - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęchęrzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż 15- 20 minut) - odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło - w tym czasie obieramy rabarbar, kroimy łodygę w paski o grubości(...)dużej patelni smazymy rabarbar z cukrem,  - wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozporowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i ukłądamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło

SMYKWKUCHNI
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 172

masę za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma mieć nieco lżejszą konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe . Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na wysokość blachy. Nagrzać piekarnik do temperatury 200-210 stopni. Ciasto piec na złoty kolor ok. godziny. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy upiekło się w środku. Upieczone ciasto delikatnie wyłożyć z tortownicy(...)mleka 10 dag miękkiego masła 80 g  cukru trzcinowego łyżeczka suszonego tymianku  łyżeczka skórki z pomarańczy 460 g mąki torebka drożdży suszonych (7 g) 160 g rodzynek namoczonych we wrzątku W pojemniku automatu umieścić wyżej wymienione składniki w podanej kolejności (z wyjątkiem rodzynek). Automat włączyć na program "CHLEB SŁODKI". W przerwie mieszania dodać rodzynki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 161

Pyszne zakręcone bułeczki z karmelową glazurą zyskały tak ogromną popularność, że mógłbym je piec codziennie, a i tak znalazłoby się równie duże grono chętnych. Tym razem

Food Square
Kora Orzechowa 330

Efektowne w wyglądzie, rewelacyjne w smaku, lekkie, pyszne ciasto - kusi wyglądem, połączenie orzechów i brzoskwiń to ciekawy smakowo duet... Składniki: 8 białek 1 szklanka cukru 3 żółtka 10 dag orzechów włoskich posiekanych 10 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki(...)alkoholu 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu

kgwjanczewo
Ciasto gruszkowe z sezamowym spodem 146

Jesienią lubimy piec smakołyki z owocami...ostatnio naszła nas ochota na ciasto z gruszkami;)Składniki; 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki żytniej, 50 g sezamu białego, 10 g proszku do pieczenia, 1,5 kg gruszek, 50 g rodzynek(...)cynamonu, 10 g miodu, 1 jajko Wykonanie; Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić do garnka, dodać mód, rodzynki i cynamon.Dusić przez kilka minut. Do miski wsypać mąkę, masło, proszek do pieczenia, sezam i cukier. Ugnieść ciasto i odstawić do lodówki, a by się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym

Anioły w kuchni
Ciasto marchewkowe 141

wspaniałej matulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli  1 szklanka rodzynek  1 szklanka(...)jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre.  Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta.   Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka).  Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie

NA MOIM TALERZU
Drożdżowy placek z owocami 193

Prosty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce.składniki:4 szklanki mąki125 g margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka50 g drożdży5 jajekaromat rumowy600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnieSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku(...)Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce  i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W sezonie placek piekę z owocami natomiast zimą dodaję dużą ilość rodzynek

Monia miesza i gotuje
Wielkanocne mazurki. 163

lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały(...)cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć

Kulinarny karnet Christophera
Pudding chlebowy (otrębowy) 163

mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony jest

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik--- torta di formaggio 114

jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką i pastą waniliową Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i ponownie całą masę mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni,blachę wykładamy papierem Wyjęte ciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane

w mojej kuchni