ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:32/100)

KORA ORZECHOWA 224

żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone)100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta)100 g wiórków kokosowych2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowo-brzoskwiniowy:syrop z  puszki brzoskwiń o pojemności

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z serem i truskawkami 153

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką

Bullio
Drożdżówki z serem i truskawkami 200

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką

Bullio
Pyszne drożdżowe bułeczki 141

skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa:  - ok. 500 g zmielonego białego sera - ok. 2-3 łyżki cukru - jajko - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa Wykonanie W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. lukier:    - 2/3 szklanki cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę

w mojej kuchni
PIEGUSKI 92

waniliowym. Wbić jajko, rozmiksować. Dodawać po trochę mąki wymieszanej z sodą i miksować do momentu połączenia wszystkich składników. Wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, rodzynki i w moim przypadku migdały, mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętamy o odstępach pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoją objętość. Pieczemy 15 minut w temperaturze

Kuchnia w opałach
Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami 279

Kto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki

peanutbuttermonster
Tort miś 173

zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam

NA MOIM TALERZU
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 153

łyżce. Miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem

Mia Cucina Sofieta
Muffinki bananowe z żurawiną 160

proszek do pieczenia wymieszać.  Banany, jajko i masło zmiksować.  Dodać do mąki i połączyć łyżką, ale niezbyt dokładnie.  Dodać żurawinę lub rodzynki i ponownie wymieszać, tylko do połączenia składników.  Ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 - 25 minut

Sto kolorów kuchni
Mazurkowy zawrót głowy 195

Takie oto mazurkowe ciacha pojawiły sie dziś w moim domu  :) Słodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście  . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny  I jeszcze

Malinowa Kawiarenka
Rolada makowa 162

czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać(...)grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą

pyszne zdrowości
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 152

oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik 919

łyżki mąki ziemniaczanej zapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy z oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 200

mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml ciepłego mleka - 800 g mąki + na podsypywanie - 3/4 opakowania świeżych drożdży - 100 g cukru - 200g masła - 2 jaja(...)miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej ilości. Wyrabiamy ciasto, tj.: dodajemy całe ciepłe mleko, cukier, roztrzepane rózgą jaja. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na puszyste. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto nie może być zbyt twarde

SMYKWKUCHNI
POPAPRANIEC 1109

wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier(...)ciasto nasączamy równomiernie połową z przygotowanej wody, czyli 1/4 szklanki.Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy.przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej,posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich).Całość polewamy przestudzoną polewą.Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki polewy umieszczamy

Smaczne Zdrowe