ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:31/134)

Babka z białek z rodzynkami 127

zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy(...)50ml mleka Przygotowanie Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować

Zielona Kuchnia
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Czwartki z Yankee Candle PAIN AU RAISIN 108

Nazwa tego wosku kojarzy mi się z pachnącymi drożdżówkami. Czy tak pachnie? Według producenta to nasączone koniakiem rodzynki zatopione w maślano - waniliowym cieście doprawionym odrobiną cynamonu.  Dla mnie to takie ciepłe drożdżówki - wosk przyjemny, choć ciężki i po kilku godzinach bardzo intensywnie pachnie w całym domu.  Sampler znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle

Magiczne Życie Marty
Placuszki z płatków owsianych bez jajek 207

powstała z nich mąka. Do głębokiej miski wsypać mąkę z płatków, dodać sól,banany i mleko. Wymieszać blenderem wszystkie składniki, miażdżąc banany. Dodać suszoną żurawinę lub rodzynki, wymieszać już tylko łyżką. Ciasto jest dość gęste. Na patelni rozgrzać masełko lub olej i za pomocą dużej łyżki wlać ciasto, tworząc kilka okrągłych placuszków. Smażyć z dwóch stron na złoty

Kuchnia Pokoleń
Wielkanocny keks bez rodzynek 53

Lubię ciasta takie jak keks, ale często trafiam na wersje z rodzynkami, których nie jadam. Odpowiednia ilość innych bakalii sprawia, że ciasto nic nie traci a nawet wiele zyskuje. Oczywiście dobry keks nie może być za suchy ani za gęsty, więc trzeba bardzo uważać na proporcje składników

Milion Smaków
Kokosowe biscotti 130

Jajka, bez rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim uformować z ciasta chlebek o szerokości ok.10cm i grubości

CookYourself
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 191

Orzechy i czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka".  Smacznego

Kuchnia Ellie
Muffiny z rodzynkami posypane cukrem pudrem 178

Przesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego.Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej.Wszystkie składniki

Kredowe Menu
Proste ciasto z gruszkami 242

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z gruszkami i bakaliami. Puszyste i wilgotne w środku z dużą ilością gruszek. Jego przygotowanie zajmuje

Marta Gotuje
CYTRYNOWA BABA WIELKANOCNA 150

Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej.  Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :).  CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Jabłecznik z kratką 156

masła lub margaryny 150 g cukru 1 jajko Masa jabłkowa 1 kg jabłek 50 g cukru 2 – łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach(...)Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki  a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i  większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Cycek teściowej… 799

zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.Wlać na formę do pieczenia.Piec w tem. 180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo  kokosowe: 5 białek  ½ szkl cukru 10 dag kokosu     1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie;  Białka ubić(...)minut. Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.  Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów  rodzynki  2 jasne galaretki Przełożenie placka ;  Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać

Apetyczna babeczka
Odchudzona chatka baby jagi ;) 208

forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka  kropel (około 15) stewii firmy  SteviGold masa: około 450g chudego twarogu 200g gęstego jogurtu naturalnego garść rodzynek 2-3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku nasz(...)wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut studzimy w tym czasie miksujemy ze sobą ser, jogurt, rodzynki, rozpuszczoną (dokładnie) we wrzątku żelatynę oraz stewię ostudzone ciasto przekładamy na folię aluminiową i kroimy na 3 części (pasy), ważne żeby środkowa część była o około 1 cm krótsza od dwóch bocznych

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Holenderskie pączki z rodzynkami i pomarańczą 74

drożdży 500 g mąki 100 g cukru 250 ml letniego mleka 1 skórka otarta z pomarańczy i cytryny  szczypta soli  75 g masła 2 jajka 100 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy  do smażenia olej ok 1 l  Przygotowanie:  W misce umieść trochę przesianej mąki, zrób w niej wgłębienie i umieść(...)roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 minut

Niezły Młynek
Salceson gruszkowy 118

przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego(...)końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec

Jadło i czytadło
Makowiec - strucla makowa 292

Składniki:masa makowa: 750 g maku,4 łyżki miodu,1,5 szklanki cukru pudru,150 g orzechów włoskich,150 g rodzynek,3 szklanki mleka,1/2 olejku migdałowego,6 białek,ciasto:4 szklanki mąki,50 g drożdży,6 żółtek,1 szklanka mleka,4 łyżki cukru,2 łyżeczki oleju,125 g margaryny,szczypta soli.Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku(...)wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru

Aga w kuchni
Makowiec japoński 107

Odkąd upiekłam swój pierwszy makowiec polubiłam ciasta z dużą ilością maku. Bardzo kusił mnie makowiec japoński z jabłkami więc w końcu uległam. Piekłam go już kilka razy ale zawsze tak szybko znikał, że nie zrobiłam zdjęcia. Przepisów  jest wiele więc to mój ulpek z kilku przepisów. Polecam, ciasto jest pyszne, delikatne i wilgotne. składniki: 400 g suchego maku mielonego(...)szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200 g) 200 g kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat rumowy  5 średnich jabłek 2 solidne garście drobnych rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki z pomarańczy do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Do garnka wlać mleko. Podgrzać i wsypać suchy zmielony mak. Całość gotować aż mak wchłonie całe mleko

Monia miesza i gotuje
Ciasto i babeczki marchewkowe 185

się na różnych wersjach znalezionych w Internecie. Wydaje mi się, że to już jest bliskie ideału i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. :)Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki):3 duże jajka1/2 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki(...)wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką i wlać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

Food Square
Keks królewski 162

Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje.Keks królewski – składniki:3 szklanki mąki (430 g)2 szklanki cukru pudru (280 g)300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki(...)całe + 7 żółtek)1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody200 g skórek kandyzowanych z owoców150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe najlepsze 212

wiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej(...)olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę

CookYourself
Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową 240

mleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka   Ciasto: Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao(...)Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.  Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć

CookYourself
Salceson z dynią piżmową 140

rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego(...)końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Bezglutenowa babka śniadaniowa 161

wypieki bezglutenowe, kilka na dniach się pojawi, a zacznę o propozycji idealnej na śniadanie czyli półsłodkiej babki kukurydzianej z rodzynkami. Ten wypiek bardzo smakował Miśce, więc polecam go także dzieciakom. ps. Wybaczcie mi brak zdjęć kolejnych etapów powstawania ciasta, ale miałam taki emocjonujący dzień, że dopiero jak wyjęłam babkę z piekarnika zorientowałam się, że nie mam karty pamięci(...)masę bananową, przemieszaj wszystko dużą łyżką, dolej wodę gazowaną i za pomocą miksera dokładnie wszystko połącz. Na samym końcu dodaj odsączone z nadmiaru wody rodzynki, lekko oprószone mąką kukurydzianą. Przemieszaj wszystko łyżką. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia (może być termoobieg) przez 70-80 minut (sprawdź

greenscarf