wiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej(...)olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę
CookYourselfmleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Ciasto: Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao(...)Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć
CookYourselfrolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego(...)końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłowypieki bezglutenowe, kilka na dniach się pojawi, a zacznę o propozycji idealnej na śniadanie czyli półsłodkiej babki kukurydzianej z rodzynkami. Ten wypiek bardzo smakował Miśce, więc polecam go także dzieciakom. ps. Wybaczcie mi brak zdjęć kolejnych etapów powstawania ciasta, ale miałam taki emocjonujący dzień, że dopiero jak wyjęłam babkę z piekarnika zorientowałam się, że nie mam karty pamięci(...)masę bananową, przemieszaj wszystko dużą łyżką, dolej wodę gazowaną i za pomocą miksera dokładnie wszystko połącz. Na samym końcu dodaj odsączone z nadmiaru wody rodzynki, lekko oprószone mąką kukurydzianą. Przemieszaj wszystko łyżką. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia (może być termoobieg) przez 70-80 minut (sprawdź
greenscarfpieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie:Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki.Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy
Przysmaki Karolkisobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto z obłędną masą w dwóch postaciach. Ciasto zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednego smakosza. Głównymi krytykami kulinarnymi moich wypieków są moi najbliżsi, czyli rodzice i siostra. To głównie oni degustują moje ciasta i specjalnie dla nich upiekłam Panią Ambasadorową. Ciasto jest idealne na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się, jako deser do kawy lub herbaty(...)porcji masy. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję. 4. Rodzynki zaparzam we wrzątku, odcedzam i studzę. Czekoladę drobno kroję. Do drugiej porcji masy dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. Następnie dodaję rodzynki i czekoladę. Mieszam. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasinowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie :-) Jabłecznik syryjski JABŁECZNIK SYRYJSKI Składniki na blachę 25 x 35 Na ciasto: 500g mąki pszennej 160g masła 2 łyżeczki(...)około 1 godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą
peggiwkuchniłyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód.Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy(...)wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę, ryż tak by obciążyć ciasto. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15 - 20 minut. Masa serowa. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, dodać rodzynki w czekoladzie i wymieszać. Masę serową wylać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około
coolinarnastrefa.blogspot.comWprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu , ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole, a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów. Proporcje na dwa wianki.Ciasto:* 1 szklanka letniego mleka* 2 jajka* 4 szklanki mąki pszennej* 6 łyżek cukru* 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego* 4 dag świeżych(...)niej wyciśnięty.* 1 jajkoWszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera.Ew. można dodać inne ulubione aromaty.Dodatkowo:* 20 dkg rodzynek* 1 jajko do posmarowania wiankaKiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę
Malinowa Kawiarenkaskładnik, którego nie może zabraknąć. Codzienna owsianka, granola, ciasta, ciasteczka, to nasze śniadaniowe przysmaki. Dzi ś podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasteczka z płatków owsianych i suszonych owoców: rodzynek, śliwek i daktyli. Ciasteczka są idealne dla dzieci(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i płatki owsiane. Na koniec d odajemy drobno pokrojone rodzynki, i daktyle. Całość dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki (każda ok. 30 gr), które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki
La grande e la piccola cuocasałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę. 9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs
Magiczne Życie Martyłyżki- cukier – 3 łyżki- masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami.Polewamy olejem i zimnym mlekiem.Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką.Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę.Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA
Ostra na Słodkohakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec ok. 30 min w temperaturze 180º. Babkę
zabawa smakiemMasa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka i 4 białka3/4 szklanki cukru1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo
Świat Ciasta