pracy. Nie są typowo dietetyczne, ale na pewno zdrowsze od tych "sklepowych" :) A do tego są łatwe w przygotowaniu. To co, może skusicie się na jedną? ;) Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 100 g masła - 30 g drożdży - 150 ml mleka - 150 g cukru - 4 jajka - aromat W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy 3 łyżki cukru (te z 150g(...)powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy i w środek
Zdrowie na języku :Pcynamonu łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżki oleju z orzechów laskowych firmy Oleofarm (dał genialny aromat, BOMBA!, oczywiście można go pominąć) jeśli lubicie mocno słodkie ciasta możecie dodać jeszcze jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem (tak żeby przykrył całość) i odstawiamy na około 5 minut, po tym czasie możemy wrzucić je do blendera (wraz z wodą) i zmiksować(...)mąkę, proszek do p.,cynamon, kakao) pieczemy w temp. (nie mam pewności) 170-180 stopni przez około 45 minut (najlepiej badać drewnianym patyczkiem czy nie ma w środku surowego ciasta) jeśli góra zacznie się spalać, przykrywamy papierem lub folią aluminiową SMACZNEGO ! ! ! :) z dedykacją dla Martusi! STO laaaaaat
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto cycuszki....Składniki:Ciasto:9 białek;200 g cukru;200 g maku;200 g kokosu;1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 płaska łyżeczka soli.Masa budyniowa:1/2 l mleka;1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;1 1/2 łyżki mąki pszennej;4 żółtka;3/4 szklanki cukru;200 g margaryny;cukier waniliowy;Do dekoracji:okrągłe biszkopty;rodzynki;1/2 szkl. naparu herbaty(...)drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową... i tu można by skąńczyć, ale skoro mają to być cycki nie może zabraknąć rodzynek... po jednej na każdy biszkopt...Dobrze żeby ciasto poleżało trochę w lodówce.Smacznego
Miksturownikmożna się nimi załamywać, jedynym i słusznym rozwiązaniem jest to, żeby się z nich śmiać. Pyszne ciasta: Ciastka kruche Jogurtowiec z wiśniami Kruche babeczki z porzeczkami Szarlotka Ciasto kruche przepis podstawowy Ciasto o jakim dzisiaj mowa to spontaniczne kruche ciasto z kremem, pianką i suszonymi owocami zblendowanymi z przepyszną herbatą. Całość komponuje się przepysznie i warto je przygotować. Suszone(...)konfitury, którą smarujemy kruche ciasto. Taki owocowy mus dobrze zmiękcza ciasto przez co później ciasto kruche dobrze się kroi. Potrzebujemy: Kruche ciasto przepis: 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany lub jogurtu Warstwa owocowa: garść suszonych owoców (morele, figi, rodzynki, śliwki) herbata
MamaOskarkaKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego. Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła z tego super babeczka. Wilgotna i bardzo, baaardzo smaczna. Dodatkowo jeszcze polukrowałam. Polecam ! :-)Składniki:- 400g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 6 jaj- 200g startej marchewki- 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)- 100g(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz z sodą. Dodać startą marchewkę oraz rozpuszczony, letni olej kokosowy. Dodać odsączone rodzynki (ja dodatkowo miksuję ręcznym blenderem, tak by były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać.Ciasto wylać do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika. Pieczemy
Smaczne Zdrowebiałka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka. Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec
Ciasteczkowy Potwórlekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić(...)pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej. Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową. Ciasto odstawić do stężenia
In my kitchenszarlotki?Przeciez to ulubione ciast wiekszosci z nas.Ta jest wyjatkowa,bo mocno"uzdrowiona",a mianowicie upieczona z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ciasto jest tak kruche,ze rozplywa sie w ustach.Mysle ,ze to zasluga dodatku maki ziemniaczanej.Zmodyfikowany przepis pochodzi ze starego kajecika z przepisami.Podana porcja jest na tortownice o srednicy 20 cm.Szarlotka jest bardzo aromatyczna,a rodzynki i orzechy jeszcze dodatkowo(...)puscily sok.Pogotowac kilka minut.W 150-200 ml zimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia.Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem.2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej maka stolnicy,wylozyc nim dno tortownicy i uformowac rand.Ponakluwac widelcem.Na ciasto nalozyc przygotowana mase
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moją aktualną wiedzą, zrobione najprościej jak potrafię i miały zdjęcia krok po kroku. Dlatego, żeby spełnić te wszystkie warunki postanowiłam uaktualnić przepis na ciasto marchewkowe. Zwiększyłam proporcje, chciałam, żeby można było upiec z nich ciasto na sporej blaszce lub w tortownicy (moja ma 22 cm). Wydaje mi się, że wiele z Was potrzebuje właśnie takich dużych rodzinnych porcji. Dodatkowo zmniejszyłam(...)polewę: 150 g twarogu na sernik 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki na domową masę cukrową Jak zrobić ciasto marchewkowe? Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Bakalie (ja dałam orzechy włoskie, migdały i rodzynki) kroimy na mniejsze kawałki. Mokre składniki – olej, jajka i cukier, mieszamy razem w misce. Do wymieszanych mokrych składników dodajemy potartą
Ciastkozercyteż do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe.No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto z jednej foremki postawiła na krześle stojącym w rogu. Ciotka, nie zważając na nasze krzyki, padając ze zmęczenia, usiadła na ciasto - przez dwa dni chichraliśmy z "Pan de Nata Aplastado" - ciasta spłaszczonego(...)najlepiej trzcinowego6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniatarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnieodrobina tłuszczu do nasmarowania foremekodrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciastaPrzygotowanie ciasta:Mikser w dłoń! W misce zmiksuj śmietanę (lub miękkie masło) z cukrem. Nie przestając miksować dodawaj po kolei
Grahamka, weka i kajzerkaflory, bardzo dobre szybkie ciasto, nie kruszy się tak jak babki piaskowe jednak smakiem bardzo je przypomina. Babka ta koniecznie musi mieć w sobie rodzynki, to one nadają odpowiedni smak i charakter ciasta. Piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaprzepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą do szarlotki i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem) i mąką ziemniaczaną (fot.1). Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą
Świat Ciastałyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła A jak to zrobić: Suche drożdże rozpuścić w trzech łyżkach ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę, pozostałe mleko, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podwajając swoją(...)objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej. Kroimy na kilka części w zależności od wielkości keksówki. Formę
Kuchnia w opałach