ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:34/100)

Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 169

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.  Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto bananowe z jagodami goji 180

Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pełnoziarnistej4 banany2 łyżki miodu spadziowego2 łyżeczki błonnika marchwiowego1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki jagód goji2 łyżki rodzynek2 łyżeczki aromatu waniliowego1/3 szklanki

Emcia Pichci
MAZUREK mocno czekoladowy 253

miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem .  Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce. Po rozwałkowaniu, nawiń na wałek i przenieś delikatnie na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę i piec ciasto około 10 minut. Wyciągnąć i przestudzić (nie wyłączać piekarnika). Do rondla wlać mleko skondensowane, wrzucić połamaną czekoladę i dodać esencję waniliową.  Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając

Z Kuchni Do Kuchni
Tort Ambasador 163

pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka(...)wystudzony budyń. Gotowa masę podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojonego ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie

Apetyczna babeczka
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 208

dość kwaśnych jabłek ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej) 5 dag rodzynek 2,5 łyżki cukru ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny 2-3 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Do szerokiej miski wsyp mąkę (odłóż 2 łyżki na rozwałkowanie ciasta), proszek do pieczenia i masło. Posiekaj masło na jak najmniejsze kawałki. Do drugiej, wysokiej miski wbij białka. Żółtka(...)łyżkami wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik na 200°C. Posyp stolnicę niewielką ilością mąki, połóż na niej większą porcję ciasta i posyp je mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Posmaruj formę olejem. Przełóż

Qlinarnie i Qlinarnie
Ptasie mleczko na biszkopcie 365

ścieramy ją na tarce.Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki).Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki.Po 2 godzinach można spróbować pierwszy kawałek ciasta :)Wszystkim, którzy zdecydują się

Serce zamknięte w formie pyszności
Babka z polewą czekoladową 220

czekoladą i margaryną i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś(...)lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 273

ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej100 g roztopionego masła100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodziesok z 1/2 cytrynyKarmelizowane jabłka:1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych100 g miodu100 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu50 g zmielonych orzechów włoskichsok z 1/2 cytrynyniewielka ilość masłaTym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia(...)dodać twaróg sernikowy, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2). Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu

Świat Ciasta
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 121

Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardzie bardziej sprężyste, stawiające opór.Ciasto możemy(...)etap 5 + 6 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykrywamy misę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.8. Gdy ciasto podwoi objętość odgazowujemy je, czyli uderzamy w nie pięścią, aby pozbyć się powstałych w czasie wyrastania gazów.9. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat i formujemy bochenek. Bochenek przekładamy na wysypaną mąką czystą ściereczkę i umieszczamy w koszyku

UgotujmyTo.pl
Szybki i smaczny sernik 216

gęste, kremowe jogurty greckie po 180 g 3 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki cukru pudru, kto lubi słodsze ciasta doda 4 bakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka biszkoptów paluszków Przygotowanie : Żółtka utrzeć(...)ostrożnie wymieszać z całością, rodzynki wpierw  namoczone i dobrze osuszone na papierze wrzuciłam na wierzch masy serowej i nie utonęły :( - lepiej wymieszać z całością Foremkę o średnicy 22 cm wyłożyłam na dnie podłużnymi biszkoptami, kilka starczyło na boki :) Piekłam w temp. 180 stopni C. przez około 1 godz. Pozwoliłam ciastu wystygnąć w otwartym piekarniku, można upiec

Proste Potrawy
Lussekatter (Oczy św. Łucji) 142

łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.Razem

Moje domowe kucharzenie
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 152

oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane rodzynki, których szczerze nie znoszę).  Zapytacie o smak. Brak mi słów - cudowny, maślany, czekoladowy. Ciasto chrupie z wierzchu, ciągnie się w środku. Pachnie, kusi, uzależnia. Już po pierwszym urwanym kawałku zawędrowałam myślami na ukochane francuskie uliczki

KUCHARNIA
Kluski z makiem 177

Moja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej

Milion Smaków
Sernik budyniowiec 140

polecony przez znajomą (przepis pochodzi podobno z jakiejś gazety), serniczek wyszedł smaczny, jednak i tak nie przyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden.   Składniki Ciasto 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 1 żółtko Masa budyniowa

Kuchenne aromaty
Jak rozdzielić pozlepiane ze sobą bakalie np. rodzynki, daktyle, figi itp. 91

łatwo można było rozdzielić pozlepiane ze sobą bakalie ( rodzynki, daktyle, figi itp. ), które chcemy dodać do naszych ciast, wystarczy włożyć je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie palcami je rozdzielić.   Warto pamiętać o tym gdy nasze bakalie , które chcemy dodać do naszych ciast są pozlepiane ze sobą i trudno nam je rozdzielić

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania