ryżu 0,3 -0,5 kg mielonego miesa wołowego lub innego 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki Przyprawy:sol,pieprz, kurkum ,,gerfa-cynamon ,rodzynki(...)mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc
w mojej kuchnijednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów świeżych drożdży 500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową) Margarynę roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę i cukier(...)dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe placki Piecyk nagrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek(...)się ubijają), po czym delikatnie mieszamy je razem z masą serową. Na koniec dodajemy bakalie. (Rodzynki najlepiej sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito, a następnie wymieszać razem z mąką i dodać do masy serowej – wtedy nie opadną na dno). Masę serowa wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C (jeśli ciasto jest pieczone w większej blaszce
Smakowy Rajmojej kuchni. Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor.Ciasto czekoladowe z kremem z mascarponeskladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem z mascarpone: 350g serka(...)koncu rodzynki z Amaretto.Bialka ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Gotowe bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy.Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta beda juz dobrze upieczone. Srodek
Przysmaki Karolkiblogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do formy
Magiczne Życie Martymarmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.Jasną masę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 18 cm (fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając
Świat CiastaOraz sposób przygotowania : http://www.youtube.com/watch?v=SvvESzBU-fQ Ja zamiast rodzynek dodałam 100 g orzechów włoskich. Zalecam także dodać 450-500 ml mleka do masy
ClauditteMissCookingodłożyć do lodówki (lekko zmrozić), natomiast pozostałe ciasto należy rozwałkować, wyłożyć do przygotowanej formy i posmarować dżemem malinowym. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 jajek; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny; ewentualnie rodzynki; 1 l malin; Ser zemleć w maszynce. Masło(...)żółtku, potem po trochę sera. Masę dobrze utrzeć. Następnie do masy dodać trochę olejku, budyń i sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta
In my kitchenAleż było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie częstym gościem na naszym stole. Wspaniałe. Bardzo Wam polecam. Składniki: 75 g rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek(...)pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już
Made By Mom And SonJeśli jeszcze macie resztki cukinii w ogródku, ewentualnie odnajdziecie ją w sklepie, na zakończenie sezonu cukiniowego proponuję szybkie i banalne w wykonaniu ciasto;)Nawet mając dużo
Lawendowe Niebodrożdży świeżych 1 łyżeczka soli 100 ml mleka 3 jajka 175 g miękkiego masła 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny Dodatkowo do smarowania : Jedno rozmącone jajko Cukier puder do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera lub ręcznie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionego głębokiego naczynia, owinąć szczelnie folią
Na słodko lub wytrawniepamiątkę Św. Łucji z Syrakuz. Z tej okazji wypieka się pyszne szafranowe bułeczki z ciasta drożdzowego. Lussebullar, znane również pod nazwami lussekatter lub saffransbullar. to tradycyjny wypiek świąteczny. Tradycyjnie przybierają one kształt litery S i są ozdabiane w dwóch miejscach rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu(...)dodaj pokruszone drożdże. Zalej ciepłym, lecz nie gorącym, mlekiem z masłem i wbij jajko. Zgnieć dokładnie ciasto (około 10 minut). Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj je w kulę, włóż z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko wyrób, a następnie podziel na 12 równych części (80-90g każda). Każdą część uformuj
Food Squaremoment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło: Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki(...)pieczenia1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy korzennej)ewentualnie garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienkąstrużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku.Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjamido ciasta, dokładnie mieszkając.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnierozprowadzam. Wstawiam
W kuchni Karmel-itkiposypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej
Kulinarny karnet Christophera