Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy (dla mnie ciasto było słodkie w sam raz, jednak dla mojej mamy za mało dlatego najlepiej sami spróbujcie i w razie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone) 2 szklanki wody 4 jajka(...)przygotować duszki bezowe z przepisu poniżej. Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą. Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki
JedzeniomaniaWczoraj gościł u Nas murzynek. Uwielbiam to ciasto, bo jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przy tym zawsze mi się udaje. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzien, ale, zawsze zjadam jeszcze cieplutki kawałek. Pysznie smakuje zarówno z kawą, jak i szklanką zimnego mleka...polecam. Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 8 łyżek kakao(...)miksera, żeby piana nie opadła. Na koniec dorzucamy wiśnie i rodzynki. Masę przekładamy do 2 prostokątnych foremek ( u mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową
Gosia gotujeUwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:) Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)nadal delikatnie ucierać. Następnie dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy
In my kitchenSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek mascarpone syrop klonowy Przygotowanie: dynię kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez(...)kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy płatki i rodzynki Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem mascarpone i syropem klonowym. SMACZNEGO
Luźna KuchniaWatykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się od słów: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą(...)życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.” Ja dodatkowo dodałam posiekane orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek. Czekoladę gorzką posiekałam nożem, a nie starłam na tarce. Czas pieczenia również wydłużyłam do 60 minut, gdyż 45 minut okazało się niewystarczające. Ciasto posypałam delikatnie cukrem pudrem. Prawdą jest, że zakwasy, drożdże itp. rzeczywiście mogą wejść w reakcje z metalami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia; Biszkopt jasny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt kakaowy. W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok. Składniki na krem budyniowy: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy ( 80g); odrobina spirytusu (opcjonalnie); 250 g masła; Proszek budyniowy(...)Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy z puszki, winogrono, pomarańcza, itp.); rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy); Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch
In my kitchenLatało po internecie i przekonywało, że nam posmakuje. Oczywiście przerobiłyśmy krążący, rdzenny przepis na "gruzińskie ciasto" (bo przecież my musimy życie komplikować) i wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki(...)ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ
Wypisz Wymalujtamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnicaJI ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie przepyszne!!! Receptura pojawiła się już na blogu ale w rozdaniu z jabłkami i rodzynkami - dziś ją przypominam ze stosowną modyfikacją. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru(...)podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).Morele odsączyć z kompotu (najlepiej na sitku), ułożyć na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć owoce.Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, rozsmarować na gorącym jeszcze cieście
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę
Tradycyjna kuchnia Kasibardziej cieszy, gdy się uda, tak jak to. Polecam. Składniki na ciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży 1/4 litra mleka, 1 1/2 szklanki cukru, 5 dkg skórki pomarańczowej 10 dkg rodzynek Składniki na kruszonkę: 60 g cukru 60 g mąki 40 g masła Przygotowanie(...)utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy, bakalie i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.Najlepiej z mlekiem.Smacznego
Gosia gotujejakieś pół godziny, a potem przystąpić do wyrabiania ciasta. Składniki : 1 kg sera 6-8 jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez maszynkę (najlepiej(...)razy). Rodzynki zalać wrzątkiem i po minucie odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masło i znów zmiksować. Stopniowo do masy jajecznej dodawać ser, mąkę i sól. Cały czas miksować. Dodać bakalie (nie obsypuję ich wcześniej mąką, bo ciasto jest w miarę gęste i bakalie nie opadają) i skórki z wyszorowanych wcześniej
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)serka 0% --> np. Tutti 0% - 2 saszetki waniliowej stewii No to do roboty :) Aby rodzynki zmiękły, zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem
Zdrowie na języku :Pbiszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 20 g rodzynek; 2 łyżki orzechów; 150 g cukru pudru; 1,5 łyżki miodu; 4 jajka; 200g suchego maku; Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki na masę serową: 500 g sera białego; 120 g masła
In my kitchenulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane) 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie(...)twarogu dodajemy mleko, cukier, jogurt, roztopione masło i dokładnie miksujemy na gładką masę, dodajemy nasączone w alkoholu i scedzone rodzynki, mieszamy. Jeżeli dodajemy galaretkę, to należy ją rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i dodać do masy serowej, po tym należy masę ostudzić, aby lekko zgęstniała, jeżeli nie dodajemy galaretki, masy nie należy studzić przed przełożeniem
Kuchnia Łukasza