ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:55/100)

Keks z mozzarellą i groszkiem 142

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek

Moniki Smakołyki
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 178

2 szt. wafla typu andrut 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła 1 łyżka kakao ¾ szklanki rodzynek ¾ szklanki orzechów ½ szklanki migdałów 1 duże jabłko 2

Jadło i czytadło
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 200

drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was!  Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne(...)rozbełtane jajko 70 g miękkiego masła 70 g bakalii (rodzynki, śliwki suszone) 50 ml rumu do posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek watykański - ciasto szczęścia 155

Jakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to

Kuchnia domowa Ani
Piernik z powidłami 199

Piernik..szybki do zrobienia...z dodatkiem powideł, różnych bakalii..oblany gotową polewa Helio..4 jajka1/2 szkl.cukru2 szkl.mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy

Moje domowe kucharzenie
jabłecznik pospolity 163

Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami  nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis

Pasje Jolki
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 380

zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć(...)przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;)Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec zawijany 808

Nadzienie:500 g suchego maku170 g brązowego cukru100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu migdałowego1 łyżka masła o temp. pokojowej6 białek1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier :1 szkl. cukru pudru3 łyżki ciepłej wodykilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania:Ciasto:Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej

Słodkości i nie tylko
Dziad 129

bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby. Składniki: 700 g mąki 70 g drożdży 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki(...)sito. Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie. Bakalie posiekać. Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Odstawić, aby wyrosło. Piec około

Mama Gotuje
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 163

się wchłonie. Kaszę przykryć, odstawić do wystygnięcia.Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno.Ser pokruszyć przełożyć do miski  robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa.Do masy dodać bakalie - wymieszać.Ciasto: Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść

kolorowotorcikowo
Herbaciane ciastka super łatwe 152

dwóch łyżek herbaty zaparz esencję, przecedz, wystudz. Przesiej mąkę.  Dodaj cukier oraz rodzynki. Masło pokrój na mniejsze kawałki- dodaj. Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja! Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta. Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny. Po tym czasie urywaj po kawałeczku

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb watykański 156

Piątek Dodać 250g cukru, nie mieszać Sobota Zamieszać, ciasto podzielić na 4 części, z  tego trzy rozdać dobrym ludziom na szczęście najpóźniej do poniedziałku Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, 2 starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec(...)szczęście rodzinie. Chleb piecze się raz w życiu. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie”. Jak napisałem wcześniej, niezależnie jak na to spojrzycie, jeżeli ktoś kiedyś „obdaruje” was zaczynem to spróbujcie bo ciasto smakuje przepysznie. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie

Świat Smaku
5 w 1 ciasto 348

żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat pomarańczowy bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Formę o wym. 33 x 23 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Równomiernie rozłożyć masę

w mojej kuchni
Makowiec 231

ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier(...)łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać

Słodkości i nie tylko
Ucierane ciasto z gruszką 145

Delikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho? 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki kakao 1 szklanka(...)porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką

VioletoweKucharzenie