ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:61/100)

Sorbet truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone 96

koleżanka była już w drodze i trzeba było szybko działać.Tak więc zamiast ciasta powstał szybki smaczny deserek. Składniki : 500 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 500 g mrożonych truskawek sok z 1 mandarynki 2 łyżki cukru pudru rodzynki i orzechy do dekoracji kilka biszkoptów Przygotowanie: Truskawki wyjęłam z zamrażarki. Były całe

Gosia gotuje
Sernik na zimno z owsianym spodem 142

orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło, smażymy  5 -10 minut cały czas mieszając, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy

kgwjanczewo
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 216

wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo. Próbowałam, zniechęcałam się, ale szukałam dalej. Aż w końcu znalazłam(...)więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek włoski. 449

szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać

O kuchni z uczuciem
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 106

rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki(...)rodzynki i migdały, - w wysokim garnku rozpuścić 85 g masła, cukier i miód; mieszać co jakiś czas,; gdy składniki połączą się ze sobą dodać do nich zmielone rodzynki i orzechy; całość chwilę gotować, - następnie do przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając,    - przygotowaną masę ostudzić, - następnie

Ugotować
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 198

Przyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa(...)mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z kremówką 197

syte, ten zdaje się pod tym względem być nieco "lżejszy", jest bardziej puszysty i wilgotny niż tradycyjny sernik maślany . Jednak dla mnie numerem jeden pozostaje tradycyjny serniczek maślany z rodzynkami, który co prawda jest zbity i ciężki ale właśnie takie serniki lubię.  Spód 30 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru 2 żółtka 0,5 łyżeczki(...)serowa 5 kostek sera (1kg) 1,5 szklanki cukru 10 jaj 2 budynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać

Kuchenne aromaty
Piernik staropolski 159

upieczemy go   7 dni przed świętami. Przepis pochodzi z tej strony Do upieczenia trzech placków będą nam potrzebne trzy blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Po wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje. Składniki: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając

Na słodko lub wytrawnie
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 162

Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej

Walijskie Pichcenie
Mini tartaletki makowe 175

grubość około 3 mm i wyciąć kółka nieco większe niż średnica foremek. Foremki wyłożyć ciastem lekko dociskając. Dobry efekt daje lekkie dociśnięcie od góry spodem innej wysypanej mąką babeczki. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi dlatego nie warto zbyt długo i dokładnie wylepiać foremek. Po przygotowaniu jednej tury babeczek wstawić je do lodówki czas przygotowywania masy makowej(...)garść bakalii: rodzynki, orzechy, figi, skórka pomarańczowa W wersji minimum masą z puszki wystarczy napełnić tartaletki do wysokości 0,5 cm od brzegu. Jednak dodanie do masy miodu i bakalii wzbogaci jej smak. Białka ubite na sztywną pianę należy wmieszać do masy na końcu, dzięki czemu masa będzie delikatna, nie będzie pękała i odchodziła od ciasta. Piec

Trzeci talerz
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 697

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni

W kuchni Karmel-itki
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 152

zrobienia należy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta  tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła mak do sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam(...)masę makową z biedronki i muszę powiedzieć, że była bardzo smaczna:) Przy kupie mas dobrze jest zwrócić uwagę na składniki, niektóre masy zawierają około 20% maku,  trochę mniej rodzynek skórki z pomarańczy itp. Pytanie co z resztą składników? hmm lepiej nie pytać:D  tak się zastanawiam w sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 163

eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny i pistacji. Jednak nawet z samymi rodzynkami są bardzo smaczne. Co więcej, ciastka(...)cynamonu (opcjonalnie)2 garści suszonej żurawiny2 garści pistacji, posiekanych2 garści daktyli, pokrojonych na kawałki Przygotowanie:Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez

Food Square
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3880

sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo(...)chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował

Smakołyki Bereniki
Amerykaniec 338

Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka(...)zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać.  7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek.  8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min. 9. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka