jajka, cukier, aromat utrzeć w robocie do białości wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką, wymieszać w trakcie mieszania wlewać pomału rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubiębrzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :) * U mnie gotowa masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki
Plate of Joykuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty Składniki są następujące: 1 masło 1 szklanka cukru 6 jajek cukier wanilinowy 2 ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki spirytusu lub wódki bakalie Ciasto należy wyczarować w następujący sposób: Mało, cukier(...)najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne “miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :)) Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie “zmasakrować” bakalii. Ciasto pieczemy w 180 stopniach
Słodki sentymentCiasto: 9 białek 4 żółtka 1 ,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki(...)kostki margaryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:I - 4 żółtka i 2 łyżki mąkiII - 1 łyżkę kakaoIII - kisiel wiśniowyIV - 3 łyżki suchego makuBlaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem
Moje domowe kucharzenieŚwięta Bożego Narodzenia, tak więc i u mnie nie mogło go zabraknąć. Jeszcze ciepły.... Składniki na ciasto na 2 strucle: 1/2 kg mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szklanki oleju 5 dag drożdży 200-250 ml mleka 3 łyżki cukru rodzynki szczypta soli cytryna Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić(...)wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, na końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną struclę wkładamy do foremki, smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec
Apetyczna babeczkabędzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder(...)puszystą masę. Zmniejszamy obroty na mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy
Poezja smakugości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy(...)dużym naczyniu mieszamy (najlepiej ręką lub dużą łyżką) mak, daktyle, kaszę, rodzynki, orzechy i skórę pomarańczową. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25 x 25 cm) i mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało
Smakuje zdrowoNadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co
Wypisz Wymalujdostawali za darmo. Rogal jest przepyszny. Ciasto półfrancuskie nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie. Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl Polecam bardzo;) Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej(...)całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce. Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szklanka
Krakowskie smaki Animielenia mięsa. Zarówno ciasto, jak i masę makową można przygotować wieczór wcześniej. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na cała noc do lodówki. Ubite białka dodajemy do masy makowej tuż przed samym wykonaniem makowców. Składniki na 2 makowce : Tangzhong/kleik : 125 g mleka 25 g mąki pszennej, u mnie typ 650 Ciasto : 500 g mąki pszennej(...)składników na ciasto. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z pomarańczy oraz solą. Dodać żółtka, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tangzhong i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko. Wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze wchłonie się w ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką
Opowieści z piekarnikaCzęsto piekę ciasta czekoladowe , murzynki ale w sezonie letnim warto wzbogacić je o owoce. Moja dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie. Ciasto ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżośćSkładniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaproporcje – mniej ciasta w cieście, więcej owoców. Owoce pijane jak poprzednio! Ledwo zostało mi kilka kawałków tego ciasta, aby zrobić zdjęcie. Keks wyszedł z lodówki nie wiadomo kiedy, trochę na prezenty, trochę do kawy. Składniki: Owoce suszone – 100 g goji – 100 g agrestu- 1400 g razem – 200 g rodzynek(...)pomarańczy – 100 g orzechów laskowych – 100 g migdałów – 100 g fig – 200 g moreli – 200 g śliwek Pozostałe składniki: – 300 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki pszennej – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1/2 łyżeczki cynamonu
To co kochamjajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut . Następnie wyciągamy(...)małym ogniu ok. 15 minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze
Kuchenne WariacjeBlueberry Corner by "jagodzianka" Proste, smaczne ciasto. Dużo w nim orzechów i różnych owoców (suszonych, kandyzowanych). Tym razem dodałam orzechy włoskie, rodzynki i kandyzowaną … Przeczytaj cały artykuł Post Murzynek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermelasą do uzyskania jednolitego płynu i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy płyn do mąki z drożdżami, dosypujemy brązowy cukier, kawę i rodzynki i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego dwa bochenki- ja musiałam dodać mąki, bo mocno się kleiło. Połowę ciasta położyłam po prostu na blasze
les mirabellesTaki sernik zawsze robi moja mama, ona jednak dodaje rodzynki które zawsze skrupulatnie wygrzebuje bo ich nie znoszę. Oczywiście amatorzy bakali mogą wzbogacić ten
Ditecznajlepsze są takie domowe, jeszcze ciepłe, podane z masełkiem i powidłami lub domową konfiturą. Zazwyczaj robi się je z rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji". Bułeczki nie są pracochłonne, a ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo bułki mogą wyjść twarde. Najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo niestety na drugi
Walijskie Pichcenie