naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody mini garść rodzynek opcjonalnie miód do dosłodzenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce dobrze nasiąkły. Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową
upichconaPrzepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą przygotowałam na potrzeby warsztatów „Super babki i fajne ciacha” , które prowadziłam z okazji Walentynek.Ciasteczka z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta soli0,5 szklanki cukru1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl oleju, uzyłam oleju Rapso0,5 szkl mlekakilka kropal aromatu rumowego220 g bakalii ( rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i mieszanka keksowa)1 łyżka mąki ziemniaczanejBiałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier(...)piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja
Monia miesza i gotujecukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig, rodzynek, suszonej żurawiny i skórki z cytryny i pomarańczy *** Wykonanie : Do miski wsypałam cukier puder, dodałam żółtka - zmiksowałam na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dolewałam ocet ( mam mikser ręczny, więc(...)masę przełożyłam do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć jajka wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową - wtedy białka się szybciej ubijają *** skórkę kandyzowaną robię
apetytnapieczenieCIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych),- 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru- 2 żółtka(...)makowce): - 500 gram maku suchego,- 4 jajka,- pół kostki masła,- 3/4 szklanki cukru,- cukier waniliowy/wanilinowy,- odrobina alkoholu - amaretto,- bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas:* rodzynki,* skórka pomarańczowa,* jagody goi,* morwa biała,* figi,* orzechy,* migdały,- cynamon/WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w: SKWORCU
Wypisz Wymaluj4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnateż inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin(...)Smacznego! Składniki na foremkę 23 x 23 cm: 3/4 szklanki kaszy manny 1/4 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (żurawina, posiekane rodzynki i kandyzowana skórka z owoców cytrusowych) 1 kieliszek alkoholu (u mnie Ballantin’s) herbatniki kakaowe typu petit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.Od dawna przymierzałam się do tego przepisu,ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek(...)proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarceprzygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłemjajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmisować na gładką masę i cały czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200g masła, czubata łyżka śmietany 18%, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać(...)podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej czekolady.Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty
Z miłości do słodkościLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :)Składniki:1kg białego sera3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki cukru1 żółtkorodzynki(...)trzy części. I galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody i ostudzić. Bardzo zimną, już tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Dodać rodzynki (jeśli lubimy) i delikatnie wymieszać łyżką. Średnią tortownicę, wyłoży folią aluminiową, aby zapobiec ew.wycieknięciu masy. Serową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki
Walijskie Pichceniesłonecznik, rodzynki czekolada 0,5 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę. Ciasto wychodzi
Czerwona Porzeczkafont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)ciemnego piwa, 150 g cukru, 4 jajka , 100 g masła, szczypta soli, skórka otarta z jednej pomarańczy, skórka otarta z jednej cytryny, 100 ml Porto, 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały… żółtko, 2 – 3 łyżki cukru perlistego, 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych w kawałki, Bakalie pokroić i zalać porto, odstawić. Masło roztopić. Przygotować rozczyn
królestwo garówBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta
Ratunku obiadSkładniki na kwadratową formę o boku 24 cm: 1 kg sera półtłustego, odciśniętego 300 g cukru pudru 250 g masła 10 jajek 1 op. cukru wanilinowego
My Culinary Artszklanki łuskanego słonecznika 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam je gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam. Rodzynki, żurawinę i płatki migdałowe rozdrabniam na mniejsze kawałki. Natomiast ziarenka słonecznika zostawiam w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram(...)tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę w temp. 180˚C około 20 min., do momentu
Zdrowo i kolorowożurawiny nożna użyć rodzynek lub suszonych moreli.Ser włożyć do miski, wsypać cukier, wbić jajko i wszystko utrzeć na gładką masę końcówką robota służącą do rozdrabniania. Następnie dodać mąkę, żurawinę i wódkę z moczenia żurawiny jeżeli została. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Do szerokiego garnka wlać olej i rozgrzać.Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać
Mix smakumasłem i namoczonymi rodzynkami dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli. Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść
Gospodyni Miejskaczemu pomimo obsypania bakalii mąką ..bakalie troszkę opadły na dno..ale i tak był pyszny...do keksa użyłam różnych dodatków..mix keksowy i skórkę pomarańczową Helio oraz orzechy ziemne, rodzynki i wiśnie Piątnicy.Upiekłam jeden keks i trzy mini keksiki .250 g margaryny1 szkl. cukru pudru2 szkl. mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek5(...)żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni.Razem ze mną keks piekły:[ dziękuję bardzo]MarzenkaTeresaMadgalenaJoasiaBeataLidia
Moje domowe kucharzeniedużych rodzynek 100 g daktyli 100 g orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy
Ratunku obiad