Babeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
Ciastkozercypieczenie rodzynki 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło i cukier rozpuszczam na gazie i dolewam śmietankę. Czekoladę studzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto
Ciasteczkowy Potwórwpłynie negatywnie na smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)Składniki:200 g masła2 i 1/2 szkl mąki pszennej5 jajek3/4 szkl cukru pudu lub więcej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło
Malinowe Pocałunkipłynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło
Kolizje Smakówdobrze jak wygladaja :)Ciasto:przepis i wyknianieMasa: 1 szklanka suszonej zurawiny 3/4 jablka 1 lyzka miodu 0,5 szklanki wody wykonanie:Obrane i pokrojone w kostke jablko wrzucamy do garnuszka wraz z zurawina, miodem i woda. Gotujemy do chwili jak zrobi sie packa. Miksujemy blenderem i gdy masa przestygnie dekorujamy nia mazurki.Do ozdobienia uzylam rodzynek, kandyzowanej skorki pomaranczy
Przysmaki Karolki31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit Małgorzatymoje wygląda może ciut gorzej, to jest pycha:) Popełniłam błąd i rozpuściłam masło zamiast po prostu wymieszać miękkie z cynamonem i trochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :)Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny(...)zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną)Przygotowanie:1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy.2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut.3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
Kraina Tysiąca Smakówrodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno
IMPRESJA SMAKUciasto muszę zrobić. Łatwe w wykonaniu, szybkie i jakby tego było mało nie trzeba go piec ! Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej opcjonalnie: bakalie do masy (dodałam rodzynki, orzechy
Zofianarodzynek pokój na mniejsze części. Zalej wodą i gotuj do momentu wrzenia, czyli nie zagotuj! Odstaw. Płatki owsiane zmiel/zblneduj na mąkę. Pomarańczę i banan obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę. Gotowe ciasto przelej
Zdrowie na języku :Pposiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy 60 g margaryny Kasi 80 g cukru2 jajka 210 g mąki1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie;Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Ciasto wyłożyć
Sama słodycz i szczypta chilirodzynek 80 g daktyli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki masła Masło podgrzewamy na wolnym ogniu z cukrem i kakao aż do momentu rozpuszczenia się kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta
sama złodyczmoreli, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej) Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto - ciasto
Smakołyki Berenikirodzynek. Serdecznie polecam;) Składniki : 0.5 kg mąki 75 gram masła 250 ml mleka 40 gram świeżych drożdży pół łyżeczki soli 80 gram cukru Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku, dolać mleko i podgrzać do około 37 stopni. Odlać trochę masła z mlekiem i rozpuścić w tym drożdże. Następnie wymieszać je z mąką, solą, cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić
Krakowskie smaki AniDzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy!- upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis
NA MOIM TALERZUWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy
Kulinarne przygody Gatityciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można do nich dodać orzechy lub rodzynki, a zamiast
Ratunku obiad