szklanki łuskanego słonecznika 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam je gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam. Rodzynki, żurawinę i płatki migdałowe rozdrabniam na mniejsze kawałki. Natomiast ziarenka słonecznika zostawiam w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram(...)tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę w temp. 180˚C około 20 min., do momentu
Zdrowo i kolorowożurawiny nożna użyć rodzynek lub suszonych moreli.Ser włożyć do miski, wsypać cukier, wbić jajko i wszystko utrzeć na gładką masę końcówką robota służącą do rozdrabniania. Następnie dodać mąkę, żurawinę i wódkę z moczenia żurawiny jeżeli została. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Do szerokiego garnka wlać olej i rozgrzać.Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać
Mix smakumasłem i namoczonymi rodzynkami dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli. Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść
Gospodyni Miejskaczemu pomimo obsypania bakalii mąką ..bakalie troszkę opadły na dno..ale i tak był pyszny...do keksa użyłam różnych dodatków..mix keksowy i skórkę pomarańczową Helio oraz orzechy ziemne, rodzynki i wiśnie Piątnicy.Upiekłam jeden keks i trzy mini keksiki .250 g margaryny1 szkl. cukru pudru2 szkl. mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek5(...)żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni.Razem ze mną keks piekły:[ dziękuję bardzo]MarzenkaTeresaMadgalenaJoasiaBeataLidia
Moje domowe kucharzeniedużych rodzynek 100 g daktyli 100 g orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy
Ratunku obiadBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
Ciastkozercypieczenie rodzynki 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło i cukier rozpuszczam na gazie i dolewam śmietankę. Czekoladę studzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto
Ciasteczkowy Potwórwpłynie negatywnie na smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)Składniki:200 g masła2 i 1/2 szkl mąki pszennej5 jajek3/4 szkl cukru pudu lub więcej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło
Malinowe Pocałunkipłynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło
Kolizje Smakówdobrze jak wygladaja :)Ciasto:przepis i wyknianieMasa: 1 szklanka suszonej zurawiny 3/4 jablka 1 lyzka miodu 0,5 szklanki wody wykonanie:Obrane i pokrojone w kostke jablko wrzucamy do garnuszka wraz z zurawina, miodem i woda. Gotujemy do chwili jak zrobi sie packa. Miksujemy blenderem i gdy masa przestygnie dekorujamy nia mazurki.Do ozdobienia uzylam rodzynek, kandyzowanej skorki pomaranczy
Przysmaki Karolki31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit Małgorzatymoje wygląda może ciut gorzej, to jest pycha:) Popełniłam błąd i rozpuściłam masło zamiast po prostu wymieszać miękkie z cynamonem i trochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :)Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny(...)zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną)Przygotowanie:1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy.2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut.3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
Kraina Tysiąca Smakówrodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno
IMPRESJA SMAKUciasto muszę zrobić. Łatwe w wykonaniu, szybkie i jakby tego było mało nie trzeba go piec ! Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej opcjonalnie: bakalie do masy (dodałam rodzynki, orzechy
Zofianarodzynek pokój na mniejsze części. Zalej wodą i gotuj do momentu wrzenia, czyli nie zagotuj! Odstaw. Płatki owsiane zmiel/zblneduj na mąkę. Pomarańczę i banan obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę. Gotowe ciasto przelej
Zdrowie na języku :Pposiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy 60 g margaryny Kasi 80 g cukru2 jajka 210 g mąki1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie;Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Ciasto wyłożyć
Sama słodycz i szczypta chili