ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:74/100)

Sernik z bakaliami 157

Składniki na masę serową:1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego)6 sztuk jajek1 i 1/2 szklanki cukru6 łyżek mąki100 g śmietanki kremówki 36%Składniki na

Emcia Pichci
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 174

Kupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart

Walijskie Pichcenie
Sernik czekoladowy z granatem 144

sumie to nie wiem, czy dam. Ale się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą(...)Mniam!Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 194

migdałowy)1 duże jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna

CoolinarniePL
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 147

żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę(...)robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Racuchowe Pączki z Kokosem i Jablkami 209

być  kokosowe, inne  roślinne  lub zwierzęce) 1 łyżka masła roślinnego 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 1/2 średniego kwaśnego jabłka 1 łyżeczka rumu ew. 30 g rodzynek cukier puder do posypania  olej  do głębokiego smażenia Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 1/2 szkl. mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut, by podrosło. Dodajemy bakalie(...)oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu ). Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy   łyżką   ciasto i smażymy pączki do momentu aż będą złocisto brązowe z obu stron. Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym. Pączki będą nieco nieforemne, ale pyszne. Można posypać je cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka bakaliowa 124

drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy(...)dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe 375

Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chutney śliwkowy 169

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do

Kulinarne przygody Gatity
Ciasta bez pieczenia 2986

Trzy bit Jogurtowiec z truskawkami Łaciaty torcik z kaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną

Ala piecze i gotuje
Zaskakujący pomysł na weekendowego grilla – Ciasteczka owsiane z grilla 225

wszystkich swoich gości. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 100 g roztopionego masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia dwie, trzy duże garście rodzynek, posiekanych orzechów, żurawiny, (razem ok. 200 g) Gruby zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy w misce, jeśli masa wyjdzie(...)parę łyżek mleka lub wody. Grilla rozgrzewamy (z kamieniem do pieczenia pizzy ) do temperatury około 160 stopni. Kamień do pizzy wykładamy papierem do pieczenia u wykładamy na niego łyżką ciasto i formujemy ciastka nadając im okrągły kształt. Każde ciastko posypać cukrem. Piec około 7-10 minut . Zaskakujący pomysł na weekendowego grilla – Ciasteczka owsiane z grilla is a post from

naRuszcie
Łazanki z serem zapiekane 106

żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie(...)śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa

królestwo garów
Babka mocno bakaliowa z prażoną pszenicą 162

jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści  żurawiny -szczypta soli -bułka tarta do posypania formy Bakalie kroimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier(...)olej i oczywiście miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowa Masa Makowa 171

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3(...)puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około 150 - 200 g masy, dzięki czemu masa będzie sztywna.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny marchewkowe 192

kefiru; 50 ml oliwy z oliwek. Krok po kroku.          W jednej misce mieszam jajka i cukry na puszystą masę, następnie dodaję kefir, cynamon, opłukane rodzynki, startą marchew oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam a na koniec wlewam oliwę z oliwek.          W drugiej misce łączę mąkę oraz sodę, a następnie(...)muffinek i piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia

Życie na widelcu