ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:73/100)

Melba z truskawkami 512

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru

Poezja smaku
Jagielnik, czyli sernik bez sera;) 145

pierwszy raz piekłam jagielnik, ale się udało:) Ciasto bardzo dobre, bardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego  kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni(...)cukinii  2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu

pyszne zdrowości
Biały blok 817

Dawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :)składniki: 150 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego250 g mleka

Monia miesza i gotuje
Wegańskie MUFFINKI GRYCZANE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ 123

łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli; - dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju; - dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką); - mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach(...)zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Keks z rumem 187

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’ Szczypta soli 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 50 ml rumu 300g bakalii: suszone morele, daktyle, rodzynki, żurawina Cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Bakalie pokroić drobno i zalać rumem. Odstawić na 15 minut. Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Pod koniec(...)dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod koniec dodać bakalie z rumem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić

Na słodko lub wytrawnie
Sernik wiedeński mojej babci 115

bidi-theme-font:minor-bidi;} Sernik to u nas w domu ciasto nr 1. Z tego przepisu wychodzi on znakomity mokry i pyszny. Do niedawna kręciłam twaróg a ciasto wyrabiałam w makutrze. Ale czas wykonania takiego sernika to około 3 h. Wygrała więc wygoda i mikser ;-) 1 kg twarogu ( przekręconego 2-krotnie przez maszynkę lub gotowego na sernik) 8 jajek(...)kostka masła 2 szklanki cukru 1 cytryna 3 cukry wanilinowe   2 łyżeczki proszku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy mannej 1 olejek migdałowy migdały, orzechy rodzynki – według uznania Żółtka z cukrem ucierać mikserem około 5 minut, dodać masło i ucierać dalej około 2-3 minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę

Humanistka w kuchni
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 179

posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? 75 dkg  mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja(...)szkl.cukru  5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z orzechami 130

składniki mieszać energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 2h w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na 2 części, ponownie wyrobić, przełożyć do keksówek, lub uformować bochenki, oprószyć mąką  i odstawić do wyrastania (najlepiej w koszykach) na 1 godzinę. Bochenki wstawić do nagrzanego(...)piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać przez 20-30minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. *tym razem dodałam mieszankę orzechów laskowych i rodzynek, ale najbardziej lubię chleb z orzechami włoskimi. ** na dno piekarnika należy wstawić pojemnik z gorącą wodą, aby zapewnić odpowiednią wilgotność w czasie pieczenia chleba

Zapiski Młodej Żony
Blok kawowy 293

Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z jabłkiem i cynamonem 128

łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/5 szklanki cukru jajko 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka garść rodzynek Wykonanie:Jajko rozmącamy przy użyciu widelca. Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do pozostałych składników(...)użyciu łyżki (lub ręki jeśli wolicie :)) łączymy wszystkie składniki. Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka

Taste Of My Day
Ciasteczka owsiane z bananem 160

sycące (dzięki dużej zawartości błonnika), to dodatkowo znajdziemy w nich witaminy i składniki mineralne (witaminy B1, B6, E, cynk, żelazo, wapń z płatków; czy magnez witaminę C z rodzynek), ale też poprawimy wygląd skóry. Spróbujcie sami :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych 2 dojrzałe banany po garści: pestek dyni, siemienia lnianego, rodzinek i żurawiny jajko(...)mąki łyżka miodu Wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Ciasteczka zawierają tylko naturalne składniki, dużo błonnika, przez co są zdrową słodką przekąską również

Taste Of My Day
Sobota z jajem #6 Szalony omlet cesarza Lucjanka czyli dżem dobry na piątkę. Na piąstkę. Na piętkę. Dżem dobry na wszyst 183

Strukturalnie wszystko się odliczyło. Mąka. Jajka. Mleko. Oryginalnie. Winny być rodzynki. Jest żurawina. Bo ich nie lubię. No, może nie przepadam. Pewnie i tak bym je wydłubała. I piana. Sztywna. Lśniąca. Delikatna. Wmieszana. Dla odmiany od tej sączącej się przez niewidzialne zęby. W której wszystko jest utytłane. Łącznie ze mną. W całym szaleństwie (tygo)dnia powszedniego śniadanie(...)wydaje się być arcyproste. Banalne. I takie oczywiste.  "Piątnica" cesarza Lucusia. Bez ciasta. Bo Stwórca znowu ma fazę na głodzenie. Sensor grubości mu się odezwał ;) To ja sobie chociaż dogodziłam. I słodkie śniadanie zjadłam.  Bo słodko na talerzu, póki co.  Wyrżnąć się cholery nie chcą! Swędzą. Gizmo ze śliny potokiem jak sokiem lepkim szaleje. To piąstka

bastalena
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 128

całe jajka 2 białka 5 łyżek otrębów owsianych 7 łyżek otrębów pszennych 1 mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki twarogu mielonego (użyłam Emilki 0%) Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżówka z kruszonką 129

Jakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale  z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki  350 g tłustego mleka  1 małe jajko, ubite  50 g masła  90 g cukru  opakowanie (7 g) suszonych drożdży  kilka kropli olejku cytrynowego  Mąkę(...)wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.  Przełożyć do miski wysypanej mąką

Moje domowe kucharzenie
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i migdałami 257

Zachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą

Kuchnia PROzdrowotna