ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:67/134)

Zbożowe batoniki 224

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i

Moja Delicja
Makowiec 204

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną

Kolizje Smaków
BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA 217

nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar. Wszystko dokładnie mieszamy, gotowe ciasto kładziemy na talerz lekko posypany mąką i wkładamy na ok. 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blachę(...)miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Piernik otrębowy 112

białego Emilka lub serka homogenizowanego 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku około 15 rozkruszonych tabletek stewi opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut doskonale smakuje z powidłami śliwkowymi ! ;D SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą 50

świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat upiec dzień(...)konfitury morelowej garść migdałów garść orzechów włoskich garść nerkowców garść orzechów laskowych garść rodzynek, żurawiny, suszonej moreli moczonych w alkoholu polewa czekoladowa 150 g czekolady 70% kakao 2-3 łyżeczki śmietanki 30% 1,5 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki mleka Wykonanie Ciasto Żółtka oddzielamy od białek, wsypujemy cukier puder, ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel

Raj dla Podniebienia
Babka drożdżowa 196

Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę

Kuchnia domowa Ani
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ M’HANCHA M’HANCHA to ciasto, które kształtem przypomina zwiniętego węża. „Ciasto wężowe” nadziewane jest pastą migdałową z dodatkiem(...)nadają mu ziarna sezamu, nasiona anyżu, woda z kwiatów pomarańczy i rodzynki. CORNES DE GAZELLES „różki gazeli” to małe rogaliki nadziewane migdałami i miodem. MAKROUT to z kolei ciasteczka z semoliny z nadzieniem daktylowym, smażone w głębokim tłuszczu. Podobne do nich są BRIOUAT BIL LUZ z ciasta warqa i nadzieniem migdałowym czy sezamowe CHEBAKIA . Wszystkie te słodkie przysmaki

Ostra na Słodko
Makowiec z orzechami i rodzynkami 157

kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek(...)masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo […] Artykuł Makowiec z orzechami i rodzynkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pełnoziarniste muffinki z bananem 127

pieczenia Sposób przygotowania: Banana obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy otręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone w kostkę daktyle, proszek do pieczenia i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę łączymy obie masy przekładamy ciasto do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami na muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z 15 jaj 186

sera 250 g margaryny 200 g masła 15 jajek 2 budynie waniliowe 2 czubate szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser zmielić(...)ekstrakt i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki wymieszać z mąką i dodać do sernika. Blaszkę (24cm x 36cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać sernik. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 2 godziny i 45 minut. Dzięki temu sernik będzie równy

Smakołyki Asi
Chleb z rodzynkami i orzechami 153

Młyn Kopytowa 140 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750  Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie(...)minuty. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i ponownie zmiksować. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Cisto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części, zwinąć z czterech stron do środka i pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Makowiec z bezą 377

masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).Mak zalać wrzątkiem i odstawić(...)minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.Piec

Z miłości do słodkości
Tarta makowa z bakaliami 155

mianowicie tarte makową z bakaliami – na pewno każdemu posmakuje Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka(...)łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Teraz

Kuchenne Wariacje
Piernik wegański, bez jajek, mleka i dodatku cukru 15

Dzisiaj przepis dla wegan oraz wszystkich tych którzy nie mogą lub nie chca jeść jajek i mleka. Ten piernik nie ma też dodanego cukru, cała słodycz

Polska Zupa
Wielkanocny keks 133

kolorowymi skórkami kandyzowanymi. Składniki: mąka pszenna typ 500 cukier brzozowy 1 szklanka białka 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 1 szklanka Dodatkowo: żurawina suszona 2 garście  rodzynki 2 garście skórka pomarańczowa 2 garście morele suszone 10 szt skórka pomarańczowa, cytrynowa  kandyzowana na udekorowanie Polewa: biała czekolada 150 g mleko 2-3 łyżki(...)dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy. Krok 2 Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Krok 3 Keks nam się

Różowa kuchnia
Ciasteczka babci Jasi 145

szkl.płatków kukurydzianych 3 szkl.mąki 1 margaryna 2 jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść ciasto .Odrywać po małym kawałku ciasta ,formując małe kulki i układać na blaszce, lekko przycisnąć -rozpłaszczając każdą kulkę. Piec około

Moje domowe kucharzenie
Sernik z musem truskawkowym 110

przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco

Milion Smaków
Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe 153

pieczenia, cynamon) mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym

Kuchnia po mojemu
Sernik na zimno z jabłkami 168

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 340

 Kocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno

UgotujmyTo.pl
Bułki na maślance 142

Któż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.Składniki

upichcic
Pani Walewska 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało

Marta Gotuje