część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam by wystygły. Tu w komplecie z bułeczkami z rodzynkami
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj prezentuję przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Wafle ze słodką masą kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy. Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących
paapilotkaaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut
Ze smakiem i z pasjąogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao
ciastkarnia na kruchym spodziejest w ogóle możliwe :)Sernik to jedno z tych ciast, dla których potrafię zgrzeszyć ... i nikt, ani nic mnie nie powstrzyma przed zjedzeniem choćby kawałeczka !Sernik ma też to do siebie, że nie musi być jednorodny i monotonny. Minęły już te czasy, kiedy jeśli sernik to z rodzynkami lub brzoskwiniami. Ja dziś proponuję sernik kokosowy - pyszny ! Spód
kolorowotorcikowoPrzepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:)Sprawdziłam , ciasto dobre , więc polecamSkładniki : 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną , dobre 3/4 szklanki ) 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew lub pół(...)więcej ! ) 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki Przygotowanie : Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być ) Wbijać po jednym
Proste Potrawytaki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży(...)tortowej ( 2 szklanki i trochę)50 g cukru pudru1 łyżeczka soli morskiej3 jajka w temperaturze pokojowej175 g miękkiego masła (w temp.pokojowej)niecałe opakowanie żurawiny suszonej ( możesz użyć zamiast niej rodzynek)+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu i ociupinka oleju do wysmarowania formyPrzepis: Apricot brioche, Magazyn Good Food, Październik 2005 r.Przygotowanie:Drożdże porwij, wrzuć do miseczki
Gotowanie to kochanieMam problem. Poważny. Ostatnio skala problemu rośnie dramatycznie, żeby nie rzec - wręcz drastycznie... Otóż, jestem postawiona pod ścianą, i mam dwie opcje - żyć, czy spać...? Oto
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego.Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony orzechową nutą i kwaskowatością, którą nadała odrobina zakwasu. Dodatek rodzynek dopełnił reszty i powstał smak tyle(...)równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej, i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże. Ponieważ skład mąk i wilgotność masy nie zachęcają do ręcznego wyrabiania ciasta, najlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze
Grahamka, weka i kajzerkarodzynki, czy orzechy. Pysznie i dietetycznie! Składniki: - puszka czerwonej fasoli; - 3 jajka; - 3 łyżki otrębów owsianych; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżka kakao odtłuszczonego bez cukru; - ksylitol (cukier z brzozy) do smaku; - 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą
dom-agi.plCiasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka 2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki
Kuchenne aromatyKolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce] . Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania
Moje domowe kucharzenieŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole. Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca. Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych. Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy pewnie podobnie(...)kokosowa Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam. Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem na gładką masę. Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę. Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam. Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję
IzaGotujełyżka masła 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek Wykonanie: Mleko podgrzewam, mieszam z drożdżami i łyżką cukru i odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką
Ciasteczkowy Potwórorzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką
Moniki Smakołykipierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: Do miski dodajemy jogurt
Truskawkowa FiestaCudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite po prostu. Do tego chrupiące migdałowe słupki, i w zasadzie więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki solidodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp.W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól i dodatki. W drugiej rozgniecionego banana i jajko ( siemię należy wymieszać z wodą, zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości obu misek mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie należy go rozcieńczać. Przekładamy
Kuchenny Skrawek Nieba