ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:59/134)

Ciasto murzynek 180

Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie. Polane dodatkowo czekoladową polewą jeszcze bardziej podkreśla jego wyjątkowy smak. Ciasto jest bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania. Poniżej znajdziecie przepis i listę składników. Sprawdź: Kosmetyki w mega wyprzedaży! Składniki 1 szklanka mleka(...)łyżki kakao 1 szklanka cukru 5 jajek szczypta soli 10 łyżek mąki łyżeczka aromatu rumowego ewentualnie orzechy i rodzynki Składniki na polewę czekoladową 200g czekolady 1 łyżka śmietany 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Przeczytaj przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe Ciasto murzynek – przepis Mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z malinami 150

odłożyć do lodówki (lekko zmrozić), natomiast pozostałe ciasto należy rozwałkować, wyłożyć do przygotowanej formy i posmarować dżemem malinowym. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 jajek; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny; ewentualnie rodzynki; 1 l malin; Ser zemleć w maszynce. Masło(...)żółtku, potem po trochę sera. Masę dobrze utrzeć. Następnie do masy dodać trochę olejku, budyń i sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta

In my kitchen
Sernik idealny 155

podejściem :) Spróbujcie koniecznie! Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek ) 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki pszennej 450 garść rodzynek 1 jajko 4 żółtka 4 białka cukier waniliowy 100 g herbatników czekoladowych 2 łyżki(...)dodać cukier waniliowy. W drugiej misce krótko ubijać ( na małych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę

Atlas Smaków
Czekoladowe Ciasto Guinness 441

Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie częstym gościem na naszym stole. Wspaniałe. Bardzo Wam polecam.                 Składniki:   75 g rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek(...)pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już

Made By Mom And Son
Ciasto z cukinią 151

Jeśli jeszcze macie resztki cukinii w ogródku, ewentualnie odnajdziecie ją w sklepie, na zakończenie sezonu cukiniowego proponuję szybkie i banalne w wykonaniu ciasto;)Nawet mając dużo

Lawendowe Niebo
Brioche 148

drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 100 ml mleka 3 jajka 175 g miękkiego masła 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny Dodatkowo do smarowania : Jedno rozmącone jajko Cukier puder do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera lub ręcznie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionego głębokiego naczynia, owinąć szczelnie folią

Na słodko lub wytrawnie
Lussebullar - szafranowe bułeczki Świętej Łucji 177

pamiątkę Św. Łucji z Syrakuz. Z tej okazji wypieka się pyszne szafranowe bułeczki z ciasta drożdzowego. Lussebullar, znane również pod nazwami lussekatter lub saffransbullar. to tradycyjny wypiek świąteczny. Tradycyjnie przybierają one kształt litery S i są ozdabiane w dwóch miejscach rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu(...)dodaj pokruszone drożdże. Zalej ciepłym, lecz nie gorącym, mlekiem z masłem i wbij jajko. Zgnieć dokładnie ciasto (około 10 minut). Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj je w kulę, włóż z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko wyrób, a następnie podziel na 12 równych części (80-90g każda). Każdą część uformuj

Food Square
CIASTO MARCHEWKOWE. 316

moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło: Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)  - 2,5 szklanki mąki(...)pieczenia1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy korzennej)ewentualnie  garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienkąstrużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku.Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjamido ciasta, dokładnie mieszkając.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnierozprowadzam. Wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Keks ziemniaczany z kakao 277

posypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek bakaliowy 244

proszku do pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce

kuchcikownia
Makowiec zawijany 73

wynika, że nie wolno przyspieszać czasu wyrastania ciasta, gdyż to wpływa na jego strukturę i sprężystość. Odpada, więc w tym przypadku wstawianie go do minimalnie nagrzanego piekarnika, bo ciasto będzie zbyt miękkie i trudno będzie go zawijać. Nie należy również przesadzać z grubością warstwy masy makowej zawijanej do ciasta, gdyż delikatne ciasto nie utrzyma zbyt dużej jej ilości i się(...)roztopione, wystudzone masło oraz alkohol. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dłonie oprószyć mąką i wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,7 - 1 cm, podsypując delikatnie mąką, z ilością mąki nie przesadzać, gdyż ciasto stanie się twarde i podczas pieczenia makowce

Kuchcik gotuje
Babka serowa z rodzynkami 181

jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała

Monia miesza i gotuje
Seromak 79

dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny(...)spokojnie nada się kwadratowa forma o boku 24 cm czy tortownica o średnicy 23 cm, wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl [:Listonic] Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić

moj przepis na
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 176

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła duża garść rodzynek Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło(...)odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód, cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy. Rolada – wykonanie: Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę

kuchcikownia
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 239

odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód, cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy.Rolada – wykonanie:Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru

kuchcikownia