ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier(...)łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać
Słodkości i nie tylkoDelikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho? 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki kakao 1 szklanka(...)porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką
VioletoweKucharzeniepoczekaj, aż powstanie gęsta masa – polecam do ciast) 1 laska wanilii 1 ½ szkl. mąki owsianej (myślę, że z inną też możesz spróbować) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno, nie chodzi o wiórki, tylko o małe kosteczki) gorzkiej czekolady ½ szkl. rodzynek przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po ¼ łyżeczki mielonych goździków
Roślinna - blog wegańskiowoców 1 łyżka żurawiny 1 łyżka rodzynek 4 łyżki roztopionego masła Sposób wykonania: Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić
Na słodko lub wytrawniejajko opcjonalnie jakieś bakalie (ja niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmuffiny smarujemy margaryną i układamy do niego rozwałkowane wcześniej na stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto nie było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód i dodajemy szklankę bakalii. Polecam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki (namoczone wcześniej w rumie), orzechy. Wszystko to wrzucamy do garnka i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę studzimy
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo rzadko pieczemy z Misią ciasta. Ja zresztą nie za nimi nie przepadam. Szczególnie nie lubię właśnie serników. Taki suchy, gliniasty ser przyklejony do kawałka biszkoptu i jeszcze z rozgotowanymi rodzynkami w środku... paskudztwo. Ten sernik jednak jest inny – puszysty i delikatny. Pewnie dlatego, że wśród składników nie ma sera:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemNastępnie dodajemy roztopione masło.2. Wciąż miksując dodajemy powoli - małymi porcjami - mąkę.3. Dodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie
Kraina Tysiąca Smakówmąki 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) 100g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej
W kuchni Karmel-itkicukru waniliowego dodatkowo: 100 g rodzynek 200 ml mocnej, gorącej herbaty sos: 3 żółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuki.Masa makowa:500 g maku zalej 2 - 3 szklankami mleka. Gotuj około 40 minut. Ostudź.Następnie porządnie odciśnij.Zmiel na małym sicie 3 razy.Do masy makowej:- 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie- 100 g sparzonych orzechów włoskich- 150 g cukru- 3 łyżki miodu- łyżeczka cynamonu- skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masłaOrzechy drobno posiekaj(...)cukrem, mlekiem i dodaj pół szklanki mąki, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.Po tym czasie dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli i na koniec wlej podczas wyrabiania masło. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne i nie klejące. Pozostaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia
Pasje Jolkiskładniki Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w prodiżu.Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta
Proste Potrawywszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Składniki na masę jogurtowo-kokosową: 3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki płatków migdałowych 0,5 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) 2 budynie waniliowe aromat waniliowy 5 białek(...)Białka oraz sól ubić na sztywno następnie dodać cukier i ubić aż się rozpuści. Przełożyć do masy jogurtowo-kokosowej i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na dwie równe części. Blaszkę 20 x 34 wyłożyć papierem pergaminowym. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze
kgwjanczewoZapraszam na keksa :) jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole .Zawiera on w sobie mnóstwo bakali , a ja nie była bym sobą gdybym
Sama słodycz i szczypta chilideklaracji C., że rodzynki lubi, ale w serniku ich sobie nie wyobraża wiedziałam, że muszę mu pokazać, że to będzie działało. Dla tych, którzy nie lubią rodzynek w sernikach: ja też nie przepadam. Ale te smakują zupełnie inaczej. Są napęczniałe od herbaty, i pasują po prostu świetnie. Dałam białą czekoladę, ale żeby nieco(...)ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny.A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek, zmykam poćwiczyć - serniczki takie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą (niestety...).Mini serniczki z rodzynkami earl greySkładniki:(na 15 sztuk)spód
Pożeraczka, czyli raz adobrze