ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:49/134)

Keks 396

Niezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)   Keks(...)zeszytu rodzinnego/ Temperatura pieczenia: 1750CCzas pieczenia: 1 h 20 min. Ciasto 200 g masła 200 g cukru sól, skórka z cytryny 4 jajka łyżka rumu lub spirytusu 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii (do wyboru: rodzynki, figi, suszone morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, trochę mieszanki kolorowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
ciasto pietruszkowe z polewą karobową 147

Ciasto marchewkowe zbyt oklepane ? W takim razie pora na ciasto pietruszkowe, polane wegańską polewą karobową. Jest to moja pierwsza taka polewa, więc jestem z niej niesamowicie dumna. W duecie z ciastem tworzy nieziemsko pyszną całość. Dodatkowo nie wymaga uruchomiania piekarnika.  SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej szklanka płatków owsianych łyżka nasion chia pietruszka ziarenka z laski wanilii 1/2 szklanki(...)rodzynek POLEWA: 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego 2 łyżeczki karobu WYKONANIE: Pietruszkę obieramy i trzemy na małych oczkach. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 8 minut- po czym dokładnie blendujemy je razem z wodą i dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie razem blendujemy, następnie przekładamy do aluminiowej formy i odkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gdy ciasto

healthy dreams
Rogale świętomarcińskie 145

maku 85 g masła 250 g cukru 250 g miodu 85 g rodzynek 100 g migdałów (lub orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g   biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy                Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki(...)wyłożyć gazą. Po wystudzeniu zmieliłam w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Biszkopty i migdały rozdrobniłam w blenderze na piasek. Rodzynki i skórkę pomarańczową drobno posiekałam.   W garnku z grubym dnem roztopiłam masło. Wsypałam cukier, dodałam miód, rodzynki,   zmielone migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszałam.      Kiedy wszystkie składniki połączyły się z miodem

Kuchnia u Krysi
Ciasto drożdżowe, które samo się robi! 111

Ciasto drożdżowe, które samo się robi! Polecam Wam dziś przepis na ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy warstwami ułożyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, wymieszać i upiec. Rewelacyjnie proste, łatwe i pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina(...)wiejski, babciny placek. Polecam! Przepis pochodzi ze strony „Zjem to!”     Składniki na ciasto: 10dkg świeżych drożdży 5 szklanek mąki pszennej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju szczypta soli Dodatkowo: ok. 0,5 kg owoców – użyłam truskawek opcjonalnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta   Składniki

Blog z Apetytem
Kluski z makiem 118

ciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól mak: 250 g mielonego maku, 250 ml mleka, 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw** 3-4 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 ml miodu pitnego trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć(...)przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać

królestwo garów
Makowiec 128

mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru 160 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 5 żółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu 100 g kandyzowanej skórki(...)macie maszynki do mielenia, możecie dodać w tej chwili miód i zmiksować blenderem) Dodać bakalie (przy czym rodzynki najlepiej jest namoczyć w rumie) i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ciasto wysmarowane grubą

Wielki apetyt
Jabłecznik z pianką 175

mieszając, smaż jabłka przez ok 10 minut. Część się rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia        PRZYGOTOWANIE CIASTA 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki

w mojej kuchni
"An apple a day keeps the doctor away" 161

całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki nie zagrzały się od rąk). W czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej(...)większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką i kruszonką. Piankę ubijamy z dwóch białek, które zostały nam w trakcie przygotowywania ciasta, żeby była grubsza można dodać jeszcze dwa białka, oraz z dwóch-trzech łyżek cukru na każde białko

Przepysznik - BLW i nie tylko
ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji 152

składniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło(...)żółtek) 1 łyżeczka sody 4 jabłka 250 g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina) wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim 212

temperatury 180 stopni przez około 40 minut. [foodiepress] [hide] Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim Składniki: filet z kurczaka - 4 pojedyncze sól, pieprz gałka muszkatołowa - szczypta czosnek - 1-2 ząbki szpinak - 1 opakowanie masło - 1 łyżka feta - ok. 100g ciasto francuskie - 2 arkusze po ok. 350g Dodatkowo: żółtko - do posmarowania Wykonanie: Szpinak podsmażamy na łyżce masła z przeciśniętym(...)charakterystyczny wzór. Filety pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut [/hide] Propozycja podania: Pęczotto z bakłażanem i rodzynkami Źródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim Artykuł Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 114

wówczas śmierć głodowa. Zróbmy sobie taki dzień jutro. Ale niech to nie będzie nasz ostatni dzień w życiu – przygotujmy się wcześniej do tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka(...)proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 min. Sprawdźcie patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli jest suchy, wyjmijcie. Jeśli

GRUBY WAŁEK
Szarlotka 122

rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką lub mikserem, do momentu gdy uformują się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy(...)cytryny i ew. rodzynki, po czym dusimy je pod przykryciem. Gdy zmiękną, zestawiamy z gazu, ustawiamy pod kątem, by pozbyć się nadmiaru soku, który zgromadził się w naszym nadzieniu. W tzw. "między czasie" nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części

Taste Of My Day
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 371

bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej* 4 białka* 3/4 szklanki cukru* 3 łyżki miodu* 100 g rodzynek* 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze* opcjonalnie(...)czym - odcedzić.Do zmielonego maku dodać masło ( najlepiej zetrzeć je na tarce lub drobno pokroić ), odcedzone rodzynki, cukier, miód i skórkę pomarańczową - dokładnie wyrobić masę.Na koniec do masy makowej dodać ubitą z białek pianę - delikatnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części ( w zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki

kolorowotorcikowo
Wielkanocne zajączki 133

miksujemy. Kiedy ciasto będzie już gęste (będzie stawiać opór podczas miksowania), zaczynamy wyrabiać ręcznie. Wyrabiamy jak najdłużej, aż będzie gładkie i jednolite. Robimy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 15 równych części.  Formułujemy kule, które spłaszczamy dłonią. Nożyczkami (od węższej str.) nacinamy ciasto do połowy(...)oddzielone ciasto i delikatnie kiwać „uszami”. Pod wpływem ciężaru ciasta „głowy” uszy same nam się wydłużą. Kciukiem po długości dociskamy uszy, żeby powstały wgłębienia.  Zające układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Będą nam potrzebne dwie, bo na jednej się nie zmieszczą. Każdego  zająca smarujemy roztrzepanym jajkiem. W miejsce oczek i nosków wkładamy rodzynki (nosek zrobiłam

Moniki Smakołyki
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 114

wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy go na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną margaryna, posypujemy posiekaną czekoladą i rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę

charlotte gotuje