Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało
Marta Gotujerabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony
Grunt to przepis!dobór win do ciast na świątecznym stole poprosiłam Gabriela Kurczewskiego z Blisko Tokaju - bloga roku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra(...)orzechami keks dobrze poczuje się w towarzystwie słodkiego Tokaji Szamorodni, w którego słodyczy również odnajdziemy suszone morele, rodzynki i gorzkawy posmak orzechów. Nie będzie to również wino przytłaczające a jego wyraźna kwasowość podtrzyma ochotę na dalszy ciąg. Makowiec to specyficzne ciasto. Masa makowa jest dość ciężka, w smaku dość intensywna i słodka ale łagodna. Proponuję do niego harmonijne
królestwo garówmiodu 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego (dość gęstego, użyłam Toli z biedronki) opcjonalnie garść rodzynek i garść pokrojonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki (oprócz banana) banana kroimy w drobną kostkę wykładamy po łyżce ciasta do silikonowych papilotek na ciasto kładziemy banana, a na to resztę ciasta pieczemy w temp. 170 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ. Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się(...)pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak
peanutbuttermonstertłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu(...)odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce
Pudełko rozmaitościtakie "cudo kuchenne" ale na razie będę musiała wyrabiać sobie bicepsy razem z ciastem. Poza inspiracją do przyszłych zakupów postanowiłam skorzystać z przepisu na bułeczki maślane. Rewelacja! bułeczki zdominowały moją kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym, na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole są z wersji(...)szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego szklanka mleka2 jajka70 g masła600 g mąki pszennejszczypta soli Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać wszystkie składniki a na końcu mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków
ciastkarnia na kruchym spodzieWyśmienite ciasto na każdą okazjęSkładniki: 30 dag maku 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 60 dag jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka orzechów włoskich krojonych 10 dag rodzynek Wykonanie:Na grubej tarce zetrzeć jabłka, mak sparzyć i zemleć (lub kupić gotową masę makową). Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka(...)utarte na grubej tarce jabłka.Ubić pianę (bardzo dobrze na twardo, bo inaczej zamoknie spód ciasta!), dodać kasze mannę i pozostałe składniki, lekko przemieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 c przez 50 min. Po upieczeniu można polać polewą.źródło „Ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkabiszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy(...)minut, odsączamy na sitku, skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy orzechy rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy odrobinę olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Blaszkę wykładamy pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut. Masa
kgwjanczewokroimy i łączmy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Masa makowa: Można użyć gotową. Ja jednak robię sama. 2-3 szklanki maku 1/2 paczki masła Skórka z pomarańczy Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek) Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki) Mak gotujemy w mleku. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce(...)Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec zawiniętego ciasta był
tojestpyszne.blogspot.comTo jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…Składniki:5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)4 jajka1 szklanka cukru2
Oryginalny smakochotę upiec coś z żurawiną. W głowie pojawiły się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące. Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się do pieczenia, gdyż piekarnik gazowy nadal stanowi(...)przekonana do pieczenia drobnych wypieków. Obawiałam się, że będą spalone od spodu i blade z wierzchu. Ale nie ma tego złego jak to mówią. Wizyta u rodziców zrodziła pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki
apetytnapieczeniezaklinowaly sie przyciski i ruszyl wreszczie nasz piekarnik do boju.Jak widzicie na zdjeciach,tak wyglada moj biedny,uratowany keks.Pyszny jest jak zawsze,tylko od czekania troche bakalie opadly.Wsrod ciast przygotowanych na swieta keks goscil u nas od zawsze.I zawsze byl wyjatkowy,bo z ogromna iloscia bakalii.I tak naprawde pieczony tylko i wylacznie z okazji swiat.Dlatego tez smakuje zawsze wyjatkowo(...)kandyzowanych owocow: daktyle,papaja,ananas,arcydziegielWykonanie:Rodzynki namoczyc w goracej wodzie .Sparzyc migdaly i obrac ze skorki.Wszystkie bakalie pokroic-dowolnie.Ja kroje w kostke.Dodac osaczone i osuszone rodzynki.Jajka ubic z cukrem na puszysta mase.Dodac rum i wmieszac make.Wszystkie bakalie wymieszac z 3 lyzkami maka i dodac do ciasta. Ciasto wylozyc do keksowek wyscielonych papierem do pieczenia.Piec okolo 50 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami
Z Majeczką w kuchniinternecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki
Kuchnia Beaty