Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy. Na każdym ciasteczku docisnąć krążek ananasa. Zlepić brzegi. Dodać rodzynki (opcjonalnie). Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić
Kuchnia Ellieniemielonego 1 / 2 szklanki miodu 250 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, ananas, papaja, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 3 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą
niecodziennikparymasła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę
kgwjanczewojeśli chodzi o dodatki i przyprawy. W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej. Ciasto przełożyłam serkiem ricotta i troszkę je nasączyłam. Jeśli ktoś lubi ciasta marchewkowe na pewno spodoba mu się ta niskotłuszczową wersja. Polecam
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)masła 1,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około
My sweet a lifeNa słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód: 100g masła 200g kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za
Sajkofanka smakumasła 2 budynie śmietankowe z cukrem 8 jaj 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki namoczonych rodzynek 1 puszka brzoskwiń 1/2 szklanki daktyli z rumu Przygotowanie: _____________________ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem(...)miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Dorzucić rodzynki i pokrojone daktyle. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st.C przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku...Smacznego
Gosia gotujejeść ciasta, ale najbardziej z ciast uwielbiam serniki i szarlotki. Sernik w połączeniu z czekoladą smakuje obłędnie. Czekoladą otrzymałam od Cukieteria.pl Sernik czekoladowy Składniki: Ciasto: margaryna(...)Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 ) Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki
Kuchnia Danusisię taka pyszna baba. W tym roku jest ona pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna(...)szklanki cukru 1 łyżka oleju 3 żółtka 1 jajo 1 szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży szczypta soli 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego rodzynki skórka pomarańczowa 2-3 figi pokrojone w kostkę Wykonanie: Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy rozczyn i pozostawimy do wyrośnięcia. Tłuszcz rozpuszczamy i dodajemy
Kulinarne przygody GatitySłodkie małe co nieco, co da rozkosz podniebieniu i nie naprodukuje nam zbędnych kalorii. Każdy ze składników przemyca coś zdrowego. Artykuł Fit batony pochodzi z serwisu
Pieprzyć z FantazjąGdy przeprowadziłam się z wielkopolski do małopolski, dokładnie do Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę
Słodki Pomysłpszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko 75 g zimnego masła Pół szklanki płatków owsianych 75 g rodzynek 3 łyżki drobnego cukru Składniki umieściłam w misce, zagniotłam ciasto, owinęłam folią i wstawiłam do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość około
apetytnapieczenieSpecjalnie za dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl
bistro mamaproszkiem do pieczenia, wymieszać z kawą. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, razem z rodzynkami i migdałami dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukry i zmiksować. Dodać mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek.Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru
Ala piecze i gotujeWitam Was!Zawsze nieco sceptycznie podchodziłam do tart... Wylepianie foremki ciastem, nakłuwanie, pieczenie (mimo nakłucia ciasto zawsze rosło :D), a koniec końców część ciasta i tak
Pora coś zjeść