ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:50/100)

Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 218

drożdży szklanka mleka500 g mąki 3/4 szklanki cukru 60 g masła 3 jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik krakowski 146

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam

Ciasteczkowy Potwór
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 549

małych rodzynek (nie trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką

Smaczne Zdrowe
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 249

chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach3 jaja250

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik przekładany 216

Ser wymieszać z cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego

Praktyczna pl
Bajaderka 155

łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa:2 tabliczki czekolady + 50 g masła lub gotowa polewa czekoladowa Ciasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie części

charlotte gotuje
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 349

sztuki: Zaczyn 32 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki mleka 1 łyżka mąki Ciasto 2 szklanki mąki (320 g) 50 g cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego(...)miseczki, rozetrzeć z cukrem. Dolać letnie mleko, wymieszać z mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Mak trzykrotnie zemleć, wymieszać z rumem, cukrem

Pełny talerz
Amerykańskie ciasto marchewkowe 307

Fantastyczne ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj. Jest jednym z moich ulubionych ciast i nie będę nigdy szukała przepisu na inne, bo żadne nie może

UgotujmyTo.pl
Rogale z farszem makowym 142

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem.Składniki na ciasto;  3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz(...)szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek  3 łyżki drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy

Apetyczna babeczka
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 169

Glögg”. Lussekatter są formowane na różne sposoby. Forma najbardziej tradycyjna i najbardziej popularna „julgalten” przypomina literę „S”. Z ciasta toczy się wałek, następnie każdy koniec zwija się w przeciwną stronę aż do środka wałka. W środek każdego zwinięcia można wcisnąć rodzynkę. Jeśli nałoży się jedno takie lussekatte na drugie powstaje „gullvagn”. Można też uformować „julkors”, „lindebarn”, „kyrkporten”, „prästens”, „hår”, „såkaka(...)dodaj resztę cukru (70 g), sól, rozdrobniony twaróg, roztarte drożdże z cukrem i odrobiną mleka oraz makę. Dokładnie wymieszaj składniki. Warto użyć mocnego miksera lub robota, aby dobrze wyrobić ciasto, a zwłaszcza dobrze roztrzeć tawróg. Ciasto należy wyrabiać dopóty, dopóki nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Wtedy dodaj roztopione masło i kontynuuj wyrabianie dalej, do czasu całkowitego wchłonięcia się

Grahamka, weka i kajzerka
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 143

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik

Smakowy Raj
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 150

wyrośnięcia.W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę.3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki

charlotte gotuje
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 164

wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę  (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich  60g cukru pudru 100 ml kremówki

Kulinarny karnet Christophera
Zdrowe ciasteczka zbożowe 151

Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy (dla mnie ciasto było słodkie w sam raz, jednak dla mojej mamy za mało dlatego najlepiej sami spróbujcie i w razie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z duszkami na halloween 167

wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone) 2 szklanki wody 4 jajka(...)przygotować duszki bezowe z przepisu poniżej. Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą. Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki

Jedzeniomania