ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:60/100)

Keks 214

blaszki:3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć(...)fot.1). Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy

Świat Ciasta
Ciasto Gargamel 432

Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)przyprawa do piernika1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka bakaliowa(...)oraz rodzynki)Krem:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru200 g masłaPolewa:3 łyżki kakao3 łyżki cukru3 łyżki wody1/4 kostki margarynyDodatkowo:1 słoik dżemu z  czarnej porzeczkipłatki migdałów Sposób przygotowania:1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy

Kuchnia domowa Ani
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 267

jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę

W kuchni Karmel-itki
Z cyklu Fitness: babeczki owsiane 152

) mieszamy w misce. Dodajemy płynne i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełniamy foremki ciastem, w tym przepisie (w przeciwieństwie do np. waniliowych ) nie trzeba zostawiać babeczkom za dużo

Ciastkozercy
Racuszki z serem i rodzynkami 1571

polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać

Gosia gotuje
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1850

masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość(...)cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę

Poezja smaku
Ciasto włoskie 146

ciasto nazywa się "włoskie" . Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami. Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie  jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce  - wszystko tu jest. Składniki :5-6 sporych kwaśnych  jabłekszklanka cukru3 jajka2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonejszklanka bakalii (rodzynki(...)nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny.Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę.Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'CSmacznego :)Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Piernik 172

Piernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka zbożowe 158

sporej wielkości ciasteczek zbożowych: 1 szkl. mąki 1/2 szkl musli z rodzynkami 1/2 szkl. otrąb granulowanych z truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g  masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik staropolski dojrzewający 107

spróbowałam dopiero teraz. Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta. Kto spróbuje, ten sam się przekona:) Składniki: 1/2 litra miodu 2 niepełne szklanki cukru 1 kostka margaryny lub smalcu 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki(...)szklanki rodzynek Wykonanie: Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce.  NIE DO LODÓWKI Blachę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto czekoladowe z bakaliami 110

końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie(...)ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy na drobno i dodajemy do mąki razem z bakaliami  - mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej

Słodkie Przyjemności
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 366

wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśnioweJabłka obieramy i kroimy w kostkę.Podsmażamy, uważając, żeby(...)rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i wiśnie ze słoiczka. Wszystko zalewamy dwiema galaretkami, rozpuszczonymi 0,5 litra wrzącej wody. Mieszamy i pozostawiamy do zgęstnienia.Krem orzechowy:0,5 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 100 g cukru pudru

Made By Mom And Son
Domowe batoniki proteinowe 118

domowych musli (ja miałam mieszankę: płatków owsianych, płatków pszennych, rodzynek, płatków kukurydzianych, lnu, pestek słonecznika, orzechów laskowych, kawałków daktyli, moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowy keks 147

wczoraj, ale jest dziś najważniejsze że JEST! :) pyszny pyszny blok bakaliowy, keksy, itp. kalorie pewnie nas przerażą, dlatego póki co ich nie liczyłam :p Składniki: pomarańcz bakalie (500g):(150g rodzynek, 150g suszonych fig, 150g daktyli, 50g suszonych śliwek) 200g odtłuszczonej mąki migdałowej łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej skórka z połowy cytryny 4 jajka Sposób przygotowania: Bakalie kroimy(...)cynamonem i gałka Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 144

domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sorbet truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone 96

koleżanka była już w drodze i trzeba było szybko działać.Tak więc zamiast ciasta powstał szybki smaczny deserek. Składniki : 500 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 500 g mrożonych truskawek sok z 1 mandarynki 2 łyżki cukru pudru rodzynki i orzechy do dekoracji kilka biszkoptów Przygotowanie: Truskawki wyjęłam z zamrażarki. Były całe

Gosia gotuje