ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:60/134)

Babka z orzechami 77

Uwielbiam babki pod każdą postacią. Piekę je nie tylko na Wielkanoc, ale również bez okazji. Zazwyczaj do popołudniowej kawy - co by sobie niewielkim nakładem pracy umilić

Prosty przepis na
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 200

ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 213

rodzynkami autorka: kasiekgotuje | blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana

Chocolate Stop Tempting
Chałka cynamonowa 113

wyrośnięcia.2. Masło stopić i wystudzić.3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki maślane 148

Bułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie.. Idealne na śniadanie.Składniki (na 26 małych bułeczek) :150 g masła500 ml mleka20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych1/2 łyżeczki soli100-150 g cukru1 kg mąki pszennej200 g rodzynek1 jajko do smarowaniaPrzygotowanie:Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko i podgrzać, trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia(...)Rozpuszczone drożdże wymieszać z solą, cukrem, częścią mleka z którego odlewaliśmy do rozpuszczenia i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszczeraz, dodać rodzynki i wymieszać.Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować

Garnkowe fanaberie
Kruche babeczki z makiem 513

Na świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300

Ala piecze i gotuje
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 370

(użyłam Kresto),łyżeczka cynamonu.   Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.  Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść łyżką porcje ciasta

Z miłości do słodkości
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 189

mowy o dodatkach typu orzechy ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)  PRZEPIS{wg receptury Davida Lebovitz'a}temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Migdałowy makowiec 178

makowiec.    Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia       Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa(...)drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek

mojewypiekiinietylko
pieguski, czyli ciastka w kropki 138

Są takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To

zabawa smakiem
Owsianka - wegańskie słodkie śniadanie #3 156

mocno uzależniona od mleka ale takiego UHT, z kartonika, którego się nie gotuje i takie piłam hektolitrami, rano z płatkami różnego rodzaju, z kawą i w formie przetworzonej, w ciastach, naleśnikach, gofrach, sosach, wszędzie. I przez myśl mi nie przeszło, że można przyrządzić owsiankę na wodzie , eureka! Bez problemu można kupić płatki owsiane z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa i wtedy(...)pysznej i zdrowej owsianki :-) * * * Składniki (proporcja dla jednej osoby): 4 łyżki stołowe płatków owsianych trochę wody 1 łyżeczka wiórków kokosowych szczypta nasion chia 1 łyżka stołowa płatków migdałowych garść rodzynków 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (tak, jem miód na weganizmie, kupuję od lokalnych pszczelarzy) 1 jabłko dużo ziaren słonecznika cynamon Wykonanie: 1. Teraz mój dzień zaczyna się

Kawa z mlekiem
Sernik w czekoladowym cieście 240

sera białego półtłustego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 żółtek; 10 białek +2 co pozostały od ciasta; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo Sernix; olejek pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy; bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki (około 5 łyżek) i skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę (około 5 łyżek); Wykonanie: Ser zemleć w maszynce. Masło z cukrem pudrem(...)zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.  Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175 o C ). Piec około 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest dosyć

In my kitchen
Piernik Dominy 150

przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru  upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P - muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości,  jak większość tutejszych expatów Ponieważ jednak(...)dokładamy powidła śliwkowe. Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto dyniowe farmera 328

było go jednak w cieście czuć, ale mam wrażenie, że dzięki temu ciasto zyskało jeszcze na wilgotności.  Przepis ze strony myrecipes, zobaczyłam w Małej Cukierence .     Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe z nalewki) 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina) 1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia(...)jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę.  Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać.  W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej.  Połączyć zawartość misek.  Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki.  Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę.  Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto

Sto kolorów kuchni
Biszkopt z masą śmietanową z dodatkami ..i 5 lat blogowania 97

Upiekłam biszkopt kakaowy i zrobiłam takie oto ciasto przekładane masą śmietanową..do masy śmietanowej dodałam oczywiście żelatynę , zastygnięte i pokrojone galaretki oraz rodzynki i kiwi, które pysznie chrupało podczas jedzenia.Żelatyna, rodzynki , kiwi oraz mąka orkiszowa i kakao pochodzi ze sklepu Skworcu ..polecam.. Na końcu postu ,po zdjęciach jest kilka słów o blogu... 7 dużych(...)połowę. Masa śmietanowa: 2 różne galaretki  2 duże kubki śmietany [800 g] 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej) 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 opakowanie cukru waniliowego rodzynki Jumbo Skworcu kiwi kandyzowane Skworcu Galaretki [osobno]rozpuścić w 1,5 szkl.wody..Przelać do pojemnika i odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę .Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach

Moje domowe kucharzenie