cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza, piernikowa pianka(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć
królestwo garówBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady
Bon Appetit MałgorzatyD zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny
Gosia gotujeZ okazji rozpoczęcia i zakończenia wakacji w jednym, zrobiłam swoim chłopakom sernik na zimno. Dla każdego jeden serniczek. Tym razem w specjalnym wydaniu, aby uczcić początek
Kuchnia po mojemuNawet nie wiem jak mam nazwać ten wypiek...Najbardziej pasuje mi tu blok bakaliowy i niech tak zostanie :)Jest to najprostszy i najbardziej bogaty oraz maksymalnie
Kraina Miodem Płynącadniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia. Znalazły się w niej między innymi: masło(...)Jeden (41g) to 167kcal w tym 3,5g białka, 9,7g tłuszczu, 18g węglowodanów oraz 4,9g błonnika.SKŁADNIKI:100g migdałów50g orzechów brazylijskich100g daktyli suszonych50g suszonych krążków jabłka70g rodzynek cynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:Daktyle, rodzynki i jabłka namoczyć w wodzie przez 30 minutMigdały i orzechy zmielić drobno w blenderzeDodać namoczone owoce z odrobiną wody oraz przyprawyBlendować do uzyskania
peanutbuttermonsterjarmuż (znany z opowieści Kretowatej teraz zagości i w naszym ogrodzie:)), drzewko truskawkowe (zamieszka w szklarni) czy miętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby umilić sobie ten przedwiosenny czas(...)cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była
les mirabellesDziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie
Mania Gotowaniabędzie gładkie i błyszczące. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem, żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu będzie miało pęcherzyki. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać trzema szklankami o różnej średnicy, po 3 kółka. Każde z kółek nacinać w kilku miejscach na krawędziach, tak aby powstały płatki naszych różyczek. Trzeba tylko(...)niesmaczne. Po ostudzeniu róże ułożyć na blacie kuchennym, jedna przy drugiej i posypać dużą ilością cukru pudru. Następnie w środek każdej różyczki włożyć do środka dżem (fot.2), rodzynki lub wiśnie z zalewy
Świat CiastaPewnie zainteresowała Was nazwa tych ciasteczek ;) wzięła się stąd, że przepis stworzyłam z przerobienia już istniejącego przepisu na ciasteczka, które robiło się u mnie w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki* 1 litr mleka 3,2%* 5 jajek* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny Kasia* 1/2 szklanki cukru pudru* sok z
Mix smakuWstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi
Made By Mom And SonBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt
Gosia gotuje/nadaje karmelowego posmaku/- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki /genialnie zagęszcza i dodaje delikatnego, kremowego smaku/- jagody goi, /po upieczeniu przypominają coś pomiędzy różą a rodzynkami/- cynamon- proszek do pieczenia (bezglutenowy) - ewentualnie, bo nie jest to składnik konieczny. - mniej niż pół łyżeczki/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej TUTAJ.Dodatkowo:- słoiczki(...)Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki
Wypisz WymalujNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody Gatity