ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:81/100)

Ciasteczka owsiane 351

Jedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita  i dają dłuższe uczucie sytości

W kuchni bez szafek
Farsz makowy - najlepszy 141

Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię . Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej,  lepszej

Stare Gary
Babka mateczki 139

piekarnika to myślałam, że się nie dopiekła ale nic bardziej mylnego.  Autorka w swojej książce podaje, że babkę można zrobić w dwóch wersjach. Jedna może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże(...)masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać   2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować   tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy najpierw przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
WIELKANOCNA PASCHA 188

Pierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu

W kuchni Karmel-itki
Na niedzielne pochrupanie 135

swojej racji. Biała czekolada i brązowy cukier nadają im tego cudnego, karmelowego aromatu i smaku, który po prostu uwielbiam! Migdały wspaniale chrupią, a jagody... Cóż, jagody można zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną (moim zdaniem najlepszy wybór) lub posiekanymi morelami. Czegokolwiek nie wybierzecie - będzie pysznie. Jedyną wadą tych biscotek jest fakt, że są tak napakowane bakaliami, że kruszą się niemiłosiernie(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy(...)picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy

W kuchni Karmel-itki
ciasteczka owsiane z żurawiną 565

U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MUFFINY Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ 103

Uwielbiam stronę The Joy of Baking. Prowadzi ją małżeństwo o swojsko brzmiącym nazwisku: Jaworski. Stephanie piecze, a jej mąż operuje kamerą :).  Ich strona odwiedzana jest przez

Przepisy Aleksandry
Makówka z bakaliami 170

Makówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to nie powinien

Smakowy Raj
Ciasteczka owsiane z bananem ala batoniki musli 137

Jutro mam zasłużony urlop więc dziś nie musiałam biegać w nerwach i szykować się na pociąg do Poznania i ze spokojem spędziłam prawie cały dzień w

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 241

herbatniki.   Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika,  mieszam(...)jabłek, można wykorzystać gotowe prażone jabłka ze słoika,  wtedy potrzebujemy  dwa takie słoiki o masie 900 g. Do masy jabłkowej można dodać jeszcze jakieś bakalie, np. rodzynki, czy żurawinę suszoną, ale to już wedle uznania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kule musli 122

Startuję od przepisu na kule musli, bo jest krótszy i mniej pisania ;) Jak mnie spanie nie weźmie dodam jeszcze przepis na mój obiad/ryż na bogato

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Keks na białkach 354

Jak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do

Ala piecze i gotuje
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 182

Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bakaliowe cukierki/batoniki 112

No i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość