ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:79/100)

Prosta babka kakaowa 206

tego deszczowego (przynajmniej u mnie) dnia zostawiam przepis na prosty, słodki wypiek idealny na Wielkanoc. Babeczka jest miękka, puszysta, możecie dodać do niej odrobinę ulubionego ekstraktu, alkoholu lub np. rodzynki. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka(...)zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć

Ze smakiem i z pasją
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu 226

Dzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło

Niezły Młynek
Serniczek jabłkowy/ zapiekany ser na słodko 123

Kiedy wczoraj zobaczyłam ten przepis na blogu Magdy  od razu wiedziałam,że muszę go spróbować, a że dziś rano mam trochę czasu postanowiłam wykorzystać szansę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Masa makowa do makowca. 135

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy

Przepisy i porady kulinarne
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 157

pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku(...)kawkę czy co tam jeszcze ale trochę więcej, bo zaraz się przyda. Równocześnie wstawiamy drugą wodę, w garnku - na ryż. Kiedy pierwsza woda się zagotuje, zalewamy wrzątkiem garść rodzynek w jednej miseczce i garść migdałów w drugiej. Zostawiamy. Szykujemy herbatkę, kawkę czy co tam jeszcze ;) Do drugiej gotującej się wody - osolonej - wrzucamy szklankę ryżu - NATURALNEGO zwanego brązowym

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
1514. Przekładaniec jabłkowy 174

kakao 1 ,5 kg jabłek  cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny  Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć(...)galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka koperty z marmoladą 227

Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 144

mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany jest mąką, cukrem i mlekiem(...)waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem   Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1:  Wymieszać dokładnie składniki z lekko

CookYourself
Scones 142

znajomi a Wasza lodówka świeci słodyczowymi pustkami? Mam dla Was coś pysznego i szybkiego. Scones- typowe angielskie ciasteczka;) Zazwyczaj podawane są do popołudniowej herbaty bądź szklanki mleka. Często rodzynki zastępowane są suszoną żurawiną, ja postanowiłam dodać kawałki czekolady;) Ciasteczka są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Pysznie smakują również solo. Wyglądem przypominają malutkie, puszyste biszkopciki. Serdecznie polecam(...)cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz wlewamy mleko (do takiej ilości aby rozbełtane jajka plus mleko wynosiło szklankę płynu- trochę zostawiamy do posmarowania ciastek). Zagnieść ciasto, ma być gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć szklanką ciastka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 127

Ciasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem(...)gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw  [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również sok z ananasa

Moje domowe kucharzenie
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 371

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe batoniki musli 151

Otwieram dziś szufladę, a tam pootwierane torebki z niewykorzystanymi bakaliami. I tak sobie myślę, co by tu z tym zrobić:) Wyrzucić, nie wyrzucę, takie resztki, że ciasta z tego nie będzie i nagle olśniło mnie. Przypomniałam sobie że w programie pt: "wiem co jem i co kupuję" P. Kasia pokazała jak zrobić domowe batoniki musli. Może nie całkiem zapamiętałam przepis(...)szklanka płatów kukurydzianych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych 1/2 szklanki rodzynek  500 ml mleka skondensowanego Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam ze sobą. Wlewam

Ciasteczkowy Potwór
Sezamowo-owsiane ciastka z żurawiną,orzechami i morelami 321

Są to ciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik Benedyktynów 242

łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki oliwy160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli)Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie(...)C.Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Gotowany sernik bananowy 129

Przepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość