ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:91/134)

Fit Baranek -Błyskawiczny jogurotowiec z musem brzoskwiniowym (ciasto 3 -składnikowe) 194

nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto  o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą blanszowanych płatków migdałowych. Pycha.  Składniki(...)puszki   3 kryształowe galaretki od dr. Oetkera 300 g jogurtu gęstego typu greckiego Dodatkowo na  dekorację baranka:  garść blanszowanych płatków migdałowych  cukrowa posypka  rodzynek na oczy Wykonanie :  1. 2 galaretki rozpuszczamy starannie w 450 ml gorącej wody. Studzimy do momentu aż pozostaną w postaci półpłynnej. Galaretka ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany

vaniliowoczekoladowa
Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru 179

orzechów 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek   1. Siemię lniane zalać 10 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 5 minut. 2. Banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe mokre składniki razem z siemieniem lnianym, wsypać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać mikserem. 3. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 10 minut

Mała Cukierenka
Kuleczki owsiane (czekoladowe) 175

słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rodzynek 150 g masła 10 łyżek mleka

Ugotować
Nalewka z pigwy japońskiej 170

zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów. Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa. Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko okrojoną skórkę z cytryny (żółtą jej część), laskę wanilii, goździki, laskę cynamonu, kilka ziarenek anyżu czy garść rodzynek. R E K L A M A (adsbygoogle

Smakowy Raj
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 168

masła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko   Lukier: 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny   Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasteczka z żurawiną i rodzynkami 182

pieczenia,porządna garść żurawiny :) porządna garść rodzynek :)Bakalie należy wcześniej sparzyć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, masło pokrojone w kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze

Delicious Titbits
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 285

Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia

W kuchni Karmel-itki
Rewelacyjny tort piernikowy 163

Tort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem

Słodkie inspiracje
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 317

szczypta soli Masa makowa: 40 dag maku1 l mleka 10 dag masła 1/2 szklanki miodu 20 dag cukru pudru 3 jajka 50 ml rumu lub spirytusu 25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1/2 utłuczonej laski wanilii (używam aromat waniliowy i migdałowy)mały budyń waniliowy lub śmietankowy (mój dodatek)Zaczynamy od przygotowania masy makowej.Opłukany mak zalać gorącym(...)łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę

Praktyczna pl
DROŻDŻOWA CHAŁKA 193

Drożdżowa chałka to mój debiut :-) co... zresztą widać na załączonym obrazku. Jej splot pozostaje wiele do życzenia, bo w trakcie "rozrastania się" warkocze mojej chałeczki ... pięknie

Walijskie Pichcenie
Granola z migdałami 242

przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju płatków zbożowych, np. owsianych, orzechów, pestek, rodzynków lub innych suszonych owoców, cukru bądź miodu. Składniki te są pieczone, aż staną się chrupkie. Zaletą domowej granoli jest dowolność wyboru składników i kompozycji smaków. Granola z migdałami. Składniki(...)pokrojone na kawałki morele, suszone wiśnie, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Mieszamy i przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykanych. Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana

mojewypiekiinietylko
Sernik 219

pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.Ciasto wylać do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. CWykonanie:Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać po jednym żółtku.Białka ubić na sztywną pianę, do utartego sera dosypać budyń, olejek, rodzynki a na koniec wmieszać pianę z białek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 233

delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy

Walijskie Pichcenie
Makowiec zawijany 176

cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie:    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką

Aga w kuchni
Makowiec 249

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić

kuchcikownia