Przepyszny, gęsty sos karmelowy, niezastąpiony dodatek do lodów, deserów i różnego rodzaju ciast. Co tu dużo pisać… Spróbujcie, moim zdaniem jest idealny Składniki: 1 szklanka cukru około 1/2 szklanki wody 200 g śmietany kremówki łyżeczka masła szczypta soli (jeżeli nie chcecie, nie dodawajcie) Przygotowanie: Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić dość duży ogień i zamieszać. Chwilkę gotować(...)rozpuszczenia cukru. Ustawić średni ogień i czekać, aż cukier nabierze jasno złotego koloru. Karmel mieszać tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie ustawić ogień na najmniejszy i dolać śmietankę (uważać bo będzie pryskać!). Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Dodać masło i szczyptę soli. Gotować kilka minut, do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy sos karmelowy przechowywać w lodówce (po schłodzeniu
Oryginalny smakDelikatny fasolowy nugat z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i daktylami. Warstwa z karmelem z daktyli i orzechami laskowymi, oblane mleczną czekoladą. To pełnowartościowy deser, którym można
Podróż w kulinariaPure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników
Słodki Kompromisprzygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki (60g) śmietany (18% lub 12%) 50g masła 1 jajko 20g świeżych drożdży 4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)piernika, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, dodać karmel oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zdjąć z palnika, ostudzić - gdy mieszanka składników jest lekko ciepła, drożdże rozetrzeć ze śmietaną - do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać jajko, drożdże ze śmietaną oraz lekko ciepłą mieszankę miodową, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto od razu po przygotowaniu jest gotowe do formowania
Smakołyki Berenikinapoju roślinnego/mleka -150g masła orzechowego z kawałkami karmelu Sport Definition -2 łyżki mielonego lnu Sernik dyniowy -400g serka homogenizowanego -500g twarogu -140g puree z dyni pieczonej -2 duże jajka -ksylitol -50g skrobi -cynamon Dodatkowo -truskawki, borówki -biała czekolada (do ozdoby) CIASTO ORZECHOWE 1. Zmielone płatki, mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem
Candy Pandasspieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię poparzyć. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu, karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia
Praktyczna plPomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym
dolcevitainmykitchenMłyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem pudrem,z dżemem, bitą śmietaną, karmelem, owocami
Moje domowe kucharzenieAjjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo
Ostra na SłodkoOdkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika. RABARBAR: 6-7 łyżek cukru 400 g rabarbaru Na patelnię o grubym dnie (najlepiej białą, kolor ten ułatwi nam ocenianie barwy karmelu) wysypujemy cukier, stawiamy na ogniu i czekamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy(...)wycieramy rabarbar, a następnie kroimy go w 2-3 cm kawałki. Gdy cukier już się roztopi, a karmel ma barwę ciemnego bursztynu, dodajemy do niego rabarbar i delikatnie potrząsając mieszamy ze sobą. Stawiamy na ogniu i smażymy, aż rabarbar zmięknie i będzie miał odpowiednią dla nas konsystencję (ja długo nie smażyłam, gdyż zależało mi na tym by rabarbar zachował kształt
Rozpustne gotowanieukrywam, ale tego ciasta się "bałam". Ale nie względu na jego smak (bo wiedziałam, że będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują ;) Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość
CookYourselfdekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu), aż całkowicie się rozpuści. Na sam koniec wlać wodę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Jeśli w niektórych miejscach, karmel się "zetnie" to należy zwiększyć(...)Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wlać ostudzony karmel. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać żółtka i 2-3 partiami wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut w 180 ºC (aż do suchego patyczka
Ugotowaćbitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak cena jest dość wysoka i tak na prawdę nie wiem z jakich składników są zrobione. Postanowiłam więc zrobić je samodzielnie. Trochę się bałam, że sobie nie poradzę, że nie wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość
moj przepis na