jajecznej, miksuję. Dolewam mleka, miksuję. Rozgrzewam urządzenie. Z ciasta odrywam malutkie porcje, formuję cienkie płatki ciasta, którymi następnie wypełniam wpuklenia. Piekę około 3-4 minuty, aż połówki się zrumienią. Wyciągam, studzę. Napełniam kremem, dżemem lub nutellą, złączam z drugą połówką, serwuję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy(...)możecie dodawać poza palnikiem ale wmieszajcie je na gazie szybciej pójdzie. Śmietankę dodajemy do zdjętego z gazu karmelu i intensywnie mieszamy wlewając ją powoli, na koniec wciskamy mleczko. Gotowy sos karmelowy powinien konsystencją przypominać kisiel. Takim to sosem oblewamy nasze dolne ciasto na wierzchu, pozwoli to lepiej połączyć się naszym ciastom i nada fajnego smaku. Resztę sosu wylewamy na wierzch
Kuba Gotujecukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy(...)Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie. *Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny
Z Majeczką w kuchnidokładnie ze sobą mieszamy. 3. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki. 5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało
Gotowanie...to proste !sposób go nie pokochać. Jest prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru
Powiedz dietom nieSkładniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka
Luźna KuchniaKarmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe Karmelowe nitki: W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki. Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów. Smacznego
Oryginalny smakokazała się matką wynalazku. Efekt wyszedł boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając(...)łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić, obracając gruszkę. Czekamy, aż sos zacznie przybierać brązowy odcień. Gruszkę obtaczamy w tym sosie i wykładamy na upieczone naleśniki. Polewamy pozostałą ilością karmelu z patelni
Malinowe Pocałunkicukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje - do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną - gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić - formę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć
Smakołyki Berenikibrązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię(...)aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach i różnej wielkości gwiazdki do złożenia dwóch choinek. • Piec w temperaturze 170 st.C przez 8-10 minut. • Upieczone rozłożyć
To co kochamszkl cukru 140 g masła Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, masło pokroić w kostkę i wszystko razem posiekać.Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min. Tarte tatin: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Ja swoją tartę piekłam w niezawodnych naczyniach Cazuela. Więc ilość jabłek będzie(...)burtynowo-złotego koloru karmelu. Naczynie zdjąć z palnika dodać sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotować przez ok 5 min. wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie
Malinowe Pocałunkileniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy(...)zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki
Kulinarne przygody Gatitymiodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być
Kulinarne przygody Gatityzaklejając miejsca złączeń. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obficie, bardzo dokładnie smaruję wierzch ciasta pozostałym jajkiem. Wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni i piekę 40 minut. Po upieczeniu można od razu kroić i zajadać. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWstałam rano, zajrzałam za rolet i załamałam się. Znowu spadł śnieg. Nie wiem czy mnie brakuje już cierpliwości ale w tym roku wyjątkowo wyczekuje słońca i
ciastkarnia na kruchym spodzie