aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni. Składniki: I. Ciasto: 350 g mąki 150 g brązowego cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150 g zimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego II. Nadzienie: 7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana: 3 białka szczypta
DominikaDolcisody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu
Proste Potrawyolej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce surowego ciasta Smażymy na złoto z obu stron Podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem, miodem, sosem owocowym u mnie sezonowo z karmelem i jagodami :) Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmiodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości
Pomysłowa kuchniadodajemy mąkę, a na koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyZaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną
Anioły w kuchniZaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną
Anioły...POZA KUCHNIĄPrzepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo
SMYKWKUCHNIZaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną
Anioły w kuchniPierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel, którą właśnie skończyłam ten karmel mieszać włożę do ust. Przecież wiadomo, że jest gorąco(...)garnka postawionego na ogniu wsypuję cukier i powoli rozpuszczam. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i nie panikować gdy zacznie się zbrylać, można mu pomóc rozcierając grudki łyżką. Do rozpuszczonego karmelu dodaję miód, mieszam do ujednolicenia masy i dodaję masło. Kiedy się rozpuści wrzucam wszystkie przyprawy. Zdejmuję masę z ognia. I mieszam jeszcze przez chwilę, żeby cukier się nie zbrylił. Drugiego
Figa S-makiemludzi :) Tarta smakuje według mnie genialnie. Połączenie głębi czekolady oraz solonego karmelu to zdecydowanie mój ostatni number one! Smacznego! :) Spód: 180g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 2 żółtka 80g jogurtu naturalnego 30g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy(...)owsianych Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż czekolada się roztopi, a masa będzie gęsta. Mus przekładamy na tartę. Całość pieczemy ok. 35 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Solony karmel: 4 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szkl. wody 1 łyżka masła 8 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Cukier podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu. Nie mieszamy łyżką
Czarnawisienkamocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru białego. Do przygotowania poniższego ciasta użyłam fantastycznych maseł orzechowych od marki Orzechownia ( TUTAJ profil na Facebooku). Na razie w ofercie występują dwie wersje tego masła - naturalna oraz słony karmel . I ten drugi wariant szczególnie polecam Wam spróbować. Jest przepyszny! Ma karmelkowy posmak za sprawą dodatku daktyli(...)następnie zostaw jeszcze pod przykryciem na 10 minut. Kolejno zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na w miarę możliwości najgładszą, bezgrudkową konsystencję. I wyłóż na spód. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin, aż masa jaglana stężeje i będzie możliwa do krojenia. Ciasto przed podaniem polej kremem czekoladowym (wymieszaj masło orzechowe z kakao i wodą, dodawaj
Zdrowie na języku :Pprawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam
SMYKWKUCHNICiasto w formie keksa ale nie tylko z bakaliami a z dodatkiem również soczystych jabłek. Nie jest to piernik choć kolor i duża ilość cynamonu mogą zmylić. Ciasto jak najbardziej w świątecznym klimacie i mimo, że proste to bardzo smaczne. *keksówka 35 cm Składniki: 5 jajek 500 g mąki 200 g cukru 100 g masła 200 g miodu(...)zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle posiekać. Dodać do ciasta, wrzucić też rodzynki, wymieszać. Piec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiałek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel adwokat Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubij na sztywna pianę, dodawaj powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach(...)temperaturze 100 stopni do momentu, gdy będą chrupiące. Biszkopciki (każdy z blatów udekoruj kremem i ułóż na nich bezy. Polej adwokatem. Złóż wszystkie warstwy deseru i udekoruj wieżę solonym karmelem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt