ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:95/162)

Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 174

formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek  sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam Wam bardzo mocno jako wigilijny deser, zamiast tradycyjnych makówek lub po prostu(...)najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka i dodaj pokrojone masło i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Kolejno ciasto cienko rozwałkuj (na ok. 0,5 mm) na podsypanym mąką blacie i powycinaj

Food Square
Ach, ta dynia! KORZENNY DŻEM DYNIOWY. 182

Obrodziła mi dynia w tym roku dostatnio. żyję nią. Z rana dżem z dyni, w ciągu dnia dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią, a na wieczór jakieś dyniowe leczo lub też dżem. Dynia mi się śni, chodzi za mną i ze wszystkim kojarzy. Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY(...)minut od momentu zagotowania się wody. Wyjęłam i na 20 minut odstawiłam do góry dnem. Następnie odwróciłam do normalnego pionu i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO! Przyjemnych, aromatycznych wrażeń! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 230

konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia.   Ciasto trzymam w lodówce całą noc, zanim zaczynam kroić,  później również trzymam w chłodnym miejscu.   SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto porzeczkowe z polewą krówkową 198

     Sezon na świeże owoce w pełni! Mam nadzieję, ze też korzystacie z tych wszystkich wspaniałości, które mamy teraz do dyspozycji. Porzeczki, najlepiej

sama złodycz
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 207

przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel, kiedy jest gotowy łączymy go z wystudzonym miodem z masłem. Pozostałą część cukru ucieramy na kogel

Apetyczna babeczka
CZEKOLADOWE VELVET CAKE Z KREMEM 108

Ciasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja 370 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku

Słodki Zakątek
Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują 193

sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam cukier i roztapiam, aż powstanie karmel. Następnie dodaję do niego pokrojony w paski rabarbar i posypuję cynamonem. Smażę przez 2-3 minut, aż rabarbar zmięknie. Gofry podaję

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes (naleśniki) z serkiem waniliowym i karmelizowaną śliwką 136

łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki wymieszać ze sobą ( blenderem/rózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać wydrylowane śliwki w połówkach. Podgrzewać

kawawszklance
DOMOWY KAJMAK, MASA KARMELOWA, KRÓWKOWA Z CUKRU TRZCINOWEGO 226

trzcinowego złocistego     masa z nierafinowanego cukru trzcinowego demerara (ciemnego)     po wyjęciu z lodówki A tu już pyszne ciasto, do którego wykorzystałam domową masę kajmakową: i lubiony przysmak mojej Córci: szyszki (kulki) z prosa z karmelem: Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 196

złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojony rabarbar i przyprawy. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
chatka maxi kinga 203

otulone mlecznym kremem, polewa z gorzkiej czekolady i grubo-siekane orzechy na wierzchu-mmmm! Aby ciasto nie było zbyt słodkie - mój mężczyzna nie przepada za nadmiarem słodyczy...-do przygotowania ciasta użyłam krakersów, świetnie komponują się z całą resztą. Chatka maxi kinga nie wymaga pieczenia, jest prosta w przygotowaniu - będzie idealnym walentynkowym deserem. Trzeba tylko pamiętać, że należy przygotować ją odpowiednio(...)rzędach, po 6 sztuk. Wyłożyć połowę kremu, delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą warstwą krakersów, rozłożyć resztę kremu. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego, na środku wycisnąć dekoracyjny "wałeczek". Pomagając sobie folią zewnętrzne warstwy krakersów unieść do góry i złożyć w chatkę. Ciasto odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Orzechy posiekać na kawałki. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę lekko przestudzić, rozsmarować

6niebo
Knedle z truskawkami ze śmietaną i solonym karmelem 112

cukru łyżka mąki ziemniaczanej 400 gram truskawek świeżych kwaśna śmietana do smaku (u mnie 18%) dwie łyżki masy krówkowej łyżka masła  dwie łyżki wody dodatkowa szczypta soli do karmelu Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Mogą być ugotowane w mundurkach. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy sól, cukier, jaja i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Truskawki pozbawiamy szypułek. Z masy ziemniaczanej(...)truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę. Uff, teraz jesteśmy po najgorszej robocie! Gdy już ciasta brak i truskawek też niewiele zostało czas na ugotowanie naszych knedli we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Kolejnym etapem jest przygotowanie solonego karmelu. W moim przypadku w najprostszej z możliwych postaci bo bez większego wysiłku. Masę krówkową gotujemy z masłem

Mango Papaja
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 225

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota(...)chłodniejsze pory roku... Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą, a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony

W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi. 266

garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i topimy (nie mieszając!), do uzyskania złotego karmelu. Następnie dodajemy masło i ostrożnie wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Gdy masa ma już postać gęstego sosu dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i ostrożnie przekładamy na przestudzone ciasto.       Ciasto najlepiej się kroi, gdy już całkowicie ostygnie i sos zgęstnieje (ja zmuszona byłam

Rozpustne gotowanie
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 192

batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania