ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:100/162)

Piernik obłożony waflem 151

się poparzyć. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu,  karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w  blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia

Praktyczna pl
Pomarańcze w karmelowym syropie 154

Pomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym

dolcevitainmykitchen
Gofry 168

Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem pudrem,z dżemem, bitą śmietaną, karmelem, owocami

Moje domowe kucharzenie
SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 180

  Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo

Ostra na Słodko
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 215

Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika. RABARBAR: 6-7 łyżek cukru 400 g rabarbaru      Na patelnię o grubym dnie (najlepiej białą, kolor ten ułatwi nam ocenianie barwy karmelu) wysypujemy cukier, stawiamy na ogniu i czekamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy(...)wycieramy rabarbar, a następnie kroimy go w 2-3 cm kawałki. Gdy cukier już się roztopi, a karmel ma barwę ciemnego bursztynu, dodajemy do niego rabarbar i delikatnie potrząsając mieszamy ze sobą. Stawiamy na ogniu i smażymy, aż rabarbar zmięknie i będzie miał odpowiednią dla nas konsystencję (ja długo nie smażyłam, gdyż zależało mi na tym by rabarbar zachował kształt

Rozpustne gotowanie
Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem 131

ukrywam, ale tego ciasta się "bałam". Ale nie względu na jego smak (bo wiedziałam, że będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują ;) Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość

CookYourself
Ciasto KRÓWKA 985

dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu), aż całkowicie się rozpuści. Na sam koniec wlać wodę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Jeśli w niektórych miejscach, karmel się "zetnie" to należy zwiększyć(...)Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wlać ostudzony karmel. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać żółtka i 2-3 partiami wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut w 180 ºC  (aż do suchego patyczka

Ugotować
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 153

bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak cena jest dość wysoka i tak na prawdę nie wiem z jakich składników są zrobione. Postanowiłam więc zrobić je samodzielnie. Trochę się bałam, że sobie nie poradzę, że nie wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość

moj przepis na
BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. 176

którym Karmel-itka poznała się na pierwszym półfinale konkursu , kiedy to zmagała się z pozostałymi w Gniewinie. Biszkopciki te powstały na warsztatach słodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział. Były tak pyszne, aż rozeszły się w mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemy i skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił(...)białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do małych foremek, wciskamy w ciasto owoce, posypujemy  posiekanymi pistacjami. Pieczemy w temperaturze ok. 180  stopni przez 12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich, a  w szczególności Pana od Jana Niezbędnego, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 966

masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Friand, Lesmirabelordzie. 161

jajka 165g mąki tortowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 125g śmietanki 12% garść dojrzałych śliwek (np. mirabelki, tarki, węgierki) Przygotowujemy karmel. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier w wodzie i mieszamy podgrzewając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania złotego syropu. Zdejmujemy z ognia i dolewamy gorące espresso- uwaga na pryskające(...)wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę;) Okazuje się, że słowo "friand" po francusku oznacza "łasuch

les mirabelles
Babka kajmakowa 169

zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki :   - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy(...)Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 1. 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników

Różne smaki w kuchni
Babka kajmakowa 132

zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki :   - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy(...)Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 1. 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników

Różne smaki w kuchni
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 211

Jadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie! Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto. Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco. GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI,  CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM(...)gruszki. Karmelizuję je z obu stron, po czym zdejmuję z patelni. Napełniam gruszki farszem, dekoruję bitą śmietaną, ozdabiam migdałami, skórką i polewam sosem z miodu i wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy 161

Eiffla, która od tej chwili walczy w konkursie "Apetyt na Kopernika" . Trzymajcie kciuki! Kto wie, może za jakiś czas wyślę Wam pozdrowienia z Paryża...?  :D #appetytnakopernika #fckopernik Składniki: Ciasto ptysiowe: 250 ml mleka 250 ml wody 200 g masła 1 łyżka cukru 350 g mąki pszennej 40 g naturalnego ciemnego kakao 9 jajek rozmiar M Posypka piernikowa: 2 pierniki(...)powyższy Orange Curd 3 pierniki Kopernik serca lukrowane o smaku pomarańczowym Karmel: 500 g cukru 100 ml wody Do dekoracji: kilka sztuk pierników Kopernik serca lukrowane o smaku pomarańczowym skórka z pomarańczy Przygotowanie: Posypka piernikowa: Pierniczki zmielić w młynku do kawy na piach, następnie wymieszać z gruboziarnistym cukrem. Ciasto ptysiowe: W odę, mleko, cukier oraz pokrojone w kostkę masło umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Karmelowe z migdałami 451

Dzisiejszy tydzień nie mogę zapisać do udanych, kontuzja kostki sprawiła, ze utknęłam na sofie. Oczywiście pierwszą myślą było: " i jak ja teraz będę ćwiczyć?!"  myślę

ciastkarnia na kruchym spodzie
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 187

odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. ( ja natomiast podzieliłam ciasto na mniejsze częśći,  podsypując mąką je rozwałkowałam i wykroiłam kształty. Jest z tym dużo zabawy, ale efekt wart zachodu .) Smacznego!! Karmel-itka ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział w konkursie zorganizowanym przez firmę Hochland, na stworzenie wyjątkowego Mixu. Kojarzycie trójkąciki serka topionego zamknięte

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 610

prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier(...)pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki. Uwaga! Nie dotykać gorącego karmelu bo można się łatwo poparzyć. Polewa: 150 g czekolady deserowej 1/3 szklanki mleka zagęszczonego Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Oblać wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypać ciasto kawałkami karmelizowanych orzeszków, lekko docisnąć. Przechowywać w lodówce. Smacznego

talerz przyjemności
Skąd pochodzą pączki i faworki? 107

początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania