wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się karmelu. Następnie dodajemy miód, przyprawę oraz pozostały cukier, cały czas podgrzewając, mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. W osobny naczyniu lub na stolnicy mieszamy mąkę z sodą, dodajemy jajko oraz masło i siekamy nożem. Wlewamy wystudzony miód i wyrabiamy gładkie ciasto (na początku zagniatania będzie bardzo kruche). Z gotowego
Domowy Smak Jedzeniacieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipodpieczone ciasto, a na wierzchu układamy koliście wcześniej przygotowane cząsteczki jabłek. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie do garnka lub rondla z grubym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Staramy się nie mieszać, a jedynie ostrożnie potrząsać garnkiem od czasu do czasu. Karmel podgrzewamy na wolnym ogniu przez(...)szczególnie ostrożnym: karmel ma bardzo wysoką temperaturę, a po dolaniu śmietany reakcja jest gwałtowna – sos zaczyna się pienić i sprawiać wrażenia jakby miał wykipieć. Jednak nie bójcie się :) To chwilowe. Nie przerywajcie mieszania. W okamgnieniu uzyskacie piękny, aksamitny sos karmelowy. Należy odstawić go do przestudzenia na ok. 15-20 minut i jeszcze ciepłym polać upieczoną tartę. Ciasto po całkowitym wystygnięciu
MyCookBook.pllukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody(...)nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Wlać wodę, gotować, aż karmel się rozpuści. Dodać pozostały cukier, miód i przyprawę do piernika. Zagotować; gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne. Do nadziewania pierniczków potrzebna nam dodatkowo dobra marmolada, twarda galaretka albo prawdziwe, gęste śliwkowe powidła. Żadne lekkie, lejące się dżemy czy choćby karmel do tego się
Karo in the Kitchenposiekane orzechy włoskie i za pomocą silikonowej łopatki dokładnie wymieszać, aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodać 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa całkowicie wystygnie umieścić ją w woreczku i potłuc wałkiem do ciasta na drobne kawałki
My simple kitchenŚwietna tarta bananowa z dodatkiem gruszki pokryta budyniem czekoladowo-karmelowym. Składniki na ciasto: 200g masła 300g mąki pszennej 100g cukru pudru Mąkę przesiewamy dodajemy do niej
Panda i jej światOdstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Sos Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Na patelnię wsypać cukier podgrzewać do momentu aż zrobi się jasny karmel, dodać masło skórkę z pomarańczy i soki. Gotować na silnym ogniu około 3 minut. Naleśniki ułożyć
O kuchni z uczuciembyły za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki! Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących
Ostra na Słodkogęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy do dekorowania ciast. Wskazówka: Zamiast oleju można dodać majonez, obydwa składniki nadają kremowości konsystencji, ale to właśnie olej zawiera charakterystyczny smak i zapach pochodzący z pomidorów. Wzmocnimy w en sposób intensywność pasty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzyprawy karmel z wanilią (mam Kotanyi) Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy(...)dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie. Zwykle zajmuje to ok. godziny. Studzimy. Następnie, kroimy na plasterki. Przekładamy na patelnię, oprószamy karmelem z wanilią, podlewamy syropem
Kate's Kitchenbanany mieszam delikatnie łyżką z ciastem. Na patelni rozgrzewam olej. Kładę porcje ciasta i smażę na złoto z obu stron, Podaję z cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło, zaraz po usmażeniu - pulchne, cieplutkie i mięciutkie, a banany rozpływają się w ustach. SMACZNEGO! Pozdrawiam w sobotni, smaczny poranek :] Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizawsze gdzieś się tli... Zobaczymy. W każdym razie, dla mnie, nagrodą za udział w konkursie była możliwość zjedzenia kilku pysznych serników, a jak zapewne wiecie, to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Nigdy nie mam ich dość... Jakiś czas temu potrzebowałam mascarpone. Chodziłam, szukałam - nic. Może w poniedziałek. Hmm... Mascarpone na wagę złota. W związku z tym C. kilka dni później, pamiętając(...)cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawowy Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Łatwy sernik piernikowy Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód ciasta: 170 g ciastek owsianych 40 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatity