ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:115/162)

Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 169

swojemu, i z oryginału tak naprawdę został tylko efekt wizualny. W książce  The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień(...)szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z bakaliami 141

małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę, mieszamy do rozpuszczenia karmelu i zagotowujemy Dodajemy miód, kakao, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia, w rondelku  rozpuszczamy masło Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, cynamon, imbir, goździki oraz wlewamy ostudzoną masę karmelową, jajko(...)dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy Na koniec dosypujemy bakalie i całość ponownie mieszamy Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzch Pieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku) Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi

Proste Potrawy
Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos 80

zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść . Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj: Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia Ciasteczka brownie z solonym karmelem Maślane ciasteczka z czekoladą Artykuł Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos pochodzi

Słodkie Gotowanie
BANOFFEE PIE 148

Banoffee pie to pyszne ciasto bez pieczenia, idealne dla wszystkich miłośników słodkości i bananów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zapewniam, że zaskoczy Was jego smak.   Składniki/ na foremkę ok. 25 cm: spód – 200g ciasteczek digestive lub owsianych – 85g rozpuszczonego, ostudzonego masła karmel (można użyć gotowej masy kajmakowej, ale poniższa wersja jest zdrowszą Czytaj więcej → Artykuł BANOFFEE PIE pochodzi

greengoodies
Stanie przy takich garach? Lubię to! 248

się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich

Blondynka Gotuje
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. 164

właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron.  Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym 195

różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło na strukturę i barwę wierzchu ciasta. Składniki :  220 g mąki pszennej typ 450 3 jajka (L) 250 g cukru  90 g masła w temp. pokojowej  50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody(...)limonki  5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej  Na polewę:  4-5 łyżek kajmaku o smaku czekoladowym  posypka czekoladowa Decorada od Delcty :  Karmel Wykonanie :  Uwaga jeśli chcemy uniknąć zakalca to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do połączenia. Glukozę

vaniliowoczekoladowa
Tarta karmelowo-malinowa 386

Niebo w gębie   Składniki: spód: 150 g herbatników maślanych 100g wiórków kokosowych 100g masła krem: 500g serka waniliowego naturalnego 100g śmietany 12 % 1/2 puszki karmelu

czarrna od kuchni
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 142

Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Cynamonowe pierniczki z dżemem 192

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić

Ze smakiem i z pasją
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 180

ciasto widelcem. Następnie studzę. Masa serowa: Ser miksuję ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Delikatnie wmieszałam maliny,  które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na  wygładzonym wierzchu maliny.  Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel

W kuchni Karmel-itki
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 171

Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz w to? ;-) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia! BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ : - POSYPKI DECORADA DELECTA KARMEL -  PIERNICZKI DOMOWEGO WYPIEKU PRZEPIS: - 250 g mąki -150 g miodu - 50 g cukru brązowego - 60 g masła - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia marki Delecta - 30 g przyprawy(...)kakao  W rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut.  Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH

SMYKWKUCHNI
ciasto karmelowo-bananowe (bez pieczenia) 277

Duże, bardzo podzielne ciasto. Wbrew pozorom nie za słodkie. Doskonałe na przyjęcia. I co najważniejsze: bez pieczenia.  *foremka 25*34 cm Składniki duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników maślanych puszka masy krówkowej 4 banany 2 opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka  2 łyżki cukru  125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek wielkanocny 217

masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel :) ale nie dużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną

Gotuj z Mąką
Pierniczki brukowce 167

łyżek wody (75 ml). Całość zagotować mieszając aż do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, zamieszać. Gdy się rozpuści dodać miód i przyprawy. Zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać sodę, jajo, tłuszcz. Wlać przestudzoną mieszankę miodową. wymieszać do połączenia, następnie dokładnie wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakiem). Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadkie dodać

Pełny talerz