bezglutenowych płatków owsianych + do posypania 50ml oleju kokosowego 30g wiórków kokosowych 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 15g suszonych daktyli (zwykłych sklepowych) szczypta soli Karmel 120g świeżych daktyli Medjool 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła migdałowego (użyłam masła firmy TerraSana ) szczypta soli himalajskiej Czekolada 4 łyżki(...)minutę i odsączamy. Wrzucamy do siekacza/malaksera z resztą składników i łączymy, aż do uzyskania zwartej masy. Dół foremki posypujemy płatkami owsianymi (ok. 1 łyżka wystarczy), na nie wykładamy ciasto na spód i formujemy prostokąt – ja użyłam do tego keksówki pokrytej papierem do pieczenia i wyłożyłam w niej ciasto na długość naczynia. Wkładamy do lodówki. Następnie przechodzimy do warstwy karmelowej – tutaj
Fill The Bowlbezglutenowych płatków owsianych + do posypania 50ml oleju kokosowego 30g wiórków kokosowych 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 15g suszonych daktyli (zwykłych sklepowych) szczypta soli Karmel 120g świeżych daktyli Medjool 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła migdałowego (użyłam masła firmy TerraSana ) szczypta soli himalajskiej Czekolada 4 łyżki(...)minutę i odsączamy. Wrzucamy do siekacza/malaksera z resztą składników i łączymy, aż do uzyskania zwartej masy. Dół foremki posypujemy płatkami owsianymi (ok. 1 łyżka wystarczy), na nie wykładamy ciasto na spód i formujemy prostokąt – ja użyłam do tego keksówki pokrytej papierem do pieczenia i wyłożyłam w niej ciasto na długość naczynia. Wkładamy do lodówki. Następnie przechodzimy do warstwy karmelowej – tutaj
Fill The Bowlminimum godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość. Następnie przebijam ciasto, dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki ok. 5 minut. Foremkę natłuszczam i wysypuję ją otrębami, ewentualnie mąką. Wykładam ciasto. Wyrównuję je za pomocą zwilżonej wodą łyżki. Zostawiam do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Piekę chleb godzinę w 220 stopniach, najlepiej przy funkcji termoobiegu. Aby lepiej dopiec(...)mąki żytniej razowej (typ 1750) 1 litr maślanki 100g drożdży 2 łyżeczki soli 3/4 szklanki siemienia lnianiego 3/4 szklanki płatków owsianych Postępujemy jak przy chlebie pszennym. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnamnie trwało to około 6 minut). Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dokładamy resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie
RAROSSAtwarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach (muszą się ładnie zezłocić). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkifarszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy. Na koniec wrzucamy do karmelu listki szałwii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsce zajmuje czysta pszenica, a ciemny kolor nadaje karmel 😥 Dlatego jestem zwolenniczką pieczenia chleba w domu, chociaż od czasu do czasu. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo delikatny, niezwykle puszysty i niebywale smaczny chleb na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Skład jest czysty, prosty, wolny od zbędnych produktów. Ciasto pięknie wyrasta, nie stwarza najmniejszych problemów podczas pieczenia
Zdrowie na języku :Pmasło. Gdy ciasto będzie miało jednolita konsystencję odstaw ciasto na pół godziny. W tym czasie zajmij sie sosem. Truskawki wysyp do miseczki, lekko je rozmroź w mikrofalówce lub nad parą. Na rozgrzanej patelni o grubym dnie rozpuść cukier. Gdy lekko zbrązowieje wlej sok z truskawek i mieszaj aż do rozpuszczenia się karmelu. Następnie dodaj truskawki, kardamon i przesmaż wszystko razem
Gotuj Sam!kartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze. Jak wrażenia? Wszystkie proszki ładnie pachną czym tam powinny. Po upieczeniu najsilniej pachniał piernik (mikrofalówka ze 2 dni jeszcze zapach trzymała ;D). Karmelu się obawiałam w smaku, ale.. w ogóle
W kuchni bez szafekNależę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia(...)pszennej 300 g masła 1 cukier wanilinowy Delecta 3/4 szklanki cukru cytryna Do dekoracji: zaprawa cytrynowa cukier puder Decorada Delecta - maczek smak mango Decorada Delecta - kamyczki czekoladowe Decorada Delecta - karmel Decorada Delecta - maczek smak owocowy tutti frutti Decorada Delecta - maczek smak truskawkowy Decorada Delecta - posypka smak owocowy Decorada Delecta - płatki czekoladowe Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta - kuleczki
Taste Therapyciast, sałatek, panierki, porannej owsianki, ale i w takiej, zgubnie słodkiej wersji – do pochrupania z książką przed kominkiem. Do zrobienia karmelizowanych orzechów potrzebujecie nieprzywierającej patelni z grubym dnem – takiej, która mocno się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło. Do mieszania przyda się drewniana lub odporna na bardzo wysokie temperatury łyżka z tworzywa. Nie oblizujemy łyżki, nie próbujemy karmelu ani orzechów
Karo in the KitchenKarmel-itka znowu stała się ofiarą własnej głupoty i braku umiaru. Kolejny raz kupiła czegoś zbyt wiele. Czegoś, co tak naprawdę zjadła może z raz? I to tylko dlatego, że przed pracą nie było czasu na przygotowanie prawdziwej, domowej owsianki. A paczki gotowych płatków owsianych, takich do kubeczka, leżały, leżały, aż termin już wręcz "krzyczał", by spożyć w końcu(...)dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę ok. 30 minut (40 minut - termoobieg). Można podawać zaraz po upieczeniu - na pewno nic nam nie upadnie, nie musi więc odstawać swego i odpoczywać. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinaciąć wierzch w kratkę. Ułożyć jabłka na cieście, pomiędzy nimi wcisnąć żurawinę. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! Jeśli nie macie cukru kokosowego, możecie zastąpić go ciemnym muscovado lub po prostu zwykłym, białym. Ale przy tym ostatnim wypiek straci swój kolor i posmak karmelu
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić
Smakołyki Bereniki