ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:125/162)

Tarta Twix 117

malusieńkich batoników Twix lub jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy(...)się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią. 4. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy aby przestygł. 5. Gdy cukier zamieni się już w karmel, dodajemy do niego budyń i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy na wystudzony kruchy spód. Polewa czekoladowa 6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną

Gotowanie...to proste !
Proteinowe pancakes ze śliwkami 134

zabieram się za smażenie pancakes Idealne na leniwe, jesienne śniadanie Proteinowe pancakes ze śliwkami przepis na dwie porcje 200 g mąki gryczanej 30 g odżywki białkowej o smaku solonego karmelu 3 śliwki łyżka miodu jajko 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj odżywkę białkową. Śliwki umyj, zetrzyj na tarce(...)suchych składników. W kubku wymieszaj mleko z miodem i jajkiem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Na rozgrzanej patelni wykładaj niewielkie ilości ciasta, smaż ok. 1 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami zaraz po przyrządzeniu. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 161

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo! Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g maki pszennej razowej 150 g brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego

greenscarf
Struffoli 202

kawałek  ciasta  zrolować w  cienki wałeczek/ grubości palca/ i pokroić na  małe kawałki /szerokośc paznokcia/. -W głębokim rondelku rozgrzać olej. -Smażyć partiami  kuleczki ciasta do chwili, aż będą  ładnie przyrumienione. /w czasie pieczenia olej się pieni/. -Upieczone, chrupiące  kulki przełożyć  na papierowy ręcznik, lekko podsuszyć. -Miód przelać do rondelka, wymieszać(...)struffoli  i dokładnie wymieszać. Przełożyć na półmisek formując kopczyk  lub okrągłą „ciambellę” i udekorować posypką. -Kuleczki można przełożyć do papierowych foremek /papilotek/ , posypać kolorowymi cukierkami i ozdobić karmelem

Zakamarki mojej kuchni
Czekoladowy tort urodzinowy z solonym karmelem 193

był czekoladowy z solonym karmelem.  Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu.  Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami.  Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną zabawą dla młodszych dzieci, które brały czynny udział w ozdabianiu. Polecam(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na cztery części. Krem z masła orzechowego i mascarpone

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowy batonik Mars 243

mojprzepisna.pl | Domowy batonik Mars Próbowałam, próbowałam i za trzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak

moj przepis na
Piernik bananowy i róża z karmelu 168

nawet czasu myśleć o tym, jak bardzo nie jestem w świątecznym nastroju. Plan zajęć na ostatni tydzień szkoły wypełniony jest po brzegi. Zaczęliśmy od rzeźby z karmelu, czyli mozolnego zamieniania najzwyklejszego w świecie cukru w substancję nie tylko płynną, ale dającą się formować (lepiej lub gorzej, w zależności od stopnia wtajemniczenia). Moja wizja legła w gruzach ( dosłownie ); ratowałam się więc(...)nosem świątecznych piosenek.  Postanowiłam sobie jednak, że w przyszłym roku będzie zupełnie inaczej. Czy się uda? Oby... Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczny piernik. A w zasadzie ciasto bananowe o aromacie piernika. Nie ma w nim wiele miodu; są za to aromatyczne przyprawy korzenne i lekko pijane rodzynki.  Weekend też był zabiegany, ale po prostu musiałam wygospodarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarteletki z domowym kajmakiem i gruszką 149

małej czarnej!. Ciasto kruche: - 20 dag mąki pszennej - 10 dag masła  - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki, a następnie małymi porcjami wypełniać wysmarowane olejem foremki. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 200 C.  Kajmak można kupić gotowy(...)wiele smaczniejszy. Kajmak:  - 12 dag cukru kryształu  - 250 ml śmietany 30-36 %  - 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.  2. Wystudzonym kajmakiem napełniamy tarteletki, a na wierzchu układamy plastry gruszki

Apetyczna babeczka
Testowanie płatków śniadaniowych Lubella 180

łamigłówkami na rok szkolny 2016/2017  Masa: 250g Skład: mąki 74,5%: pszenna pełnoziarnista 41,9%,  ryżowa: cukier, tłuszcz palmowy, skrobia pszenna, syrop glukozowy, sól, barwnik:  karmel, cynamon 0,3%, aromat: regulator kwasowości: fosforany sodu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Wszystkie są bardzo smaczne i na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak. Można je podawać tradycyjnie z mlekiem lub wzbogacać(...)ziarna.  Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników.   Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już niebawem pojawi się na blogu :)  Dziękuję Lubelli za pyszną paczkę a Was zachęcam do wypróbowania nowych smaków

Z miłości do słodkości
Lizaczki winogronowe 145

Pyszne, domowe słodkości na patyku! Składniki: 12 dag cukru w kostkach 30 dag owoców winogrona ziarno sezamowe posypka kolorowa 3 jabłka lub pomarańcze Wykonanie: Kostki cukru

Tradycyjna Kuchnia
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 261

rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 153

upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.  W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania(...)spód i nawilży go, co moim zdaniem odbiera tarcie cały urok.  Naczynie z tartą nakryć talerzem i sprawnym ruchem odwrócić formę do góry dnem - uwaga na gorące krople karmelu!  Podawać na ciepło posypaną z wierzchu listkami tymianku, z pokruszonymi kawałkami gorgonzoli. Słodkie figi i ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu

KUCHARNIA
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 203

wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam  do całkowitego wystudzenia.  Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam  dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się(...)rodzaju zasmażki. Wlewam śmietankę i rozprowadzam w niej zasmażkę, aż się rozpuści. Dodaję  pokrojone borowiki, wlewam bulion, dodaję majeranek, sól, pieprz. Zagotowuję. Podaję z kotletami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 576

okropnego, a ja uważam, że jeśli są naturalne, to dlaczego nie. Poza tym w przepisie podałam barwnik w proszku - są intensywniejsze i bardzo wydajne, a ponadto nie rozrzedzą nam ciasta. Zapraszam do wspólnej zabawy! Data publikacji postu - 21.06.2014 (sobota) rzez cały dzień. Link do akcji na Fcb:  https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA /przepis od babci modyfikowany i ulepszony(...)babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy) 178

Zapraszam Was na kolejną część cyklu Słodkie historie. Dziś opowiem o Napoleonie. Ten tort już kilkakrotnie pojawiał się na blogu, ale nie było jeszcze Napoleona w

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania