Hm... Otworzyłam lodówkę. Zamknęłam z hukiem. Przeszukałam szuflady. Niezadowolona wyszłam. Po czym wróciłam, natchniona. I stworzyłam. Na obraz wspomnień. Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej
W kuchni Karmel-itkikostkę. Cukier waniliowy wsypać na suchą patelnię i na małym ogniu rozpuścić. Do płynnego cukru dodać masło i połączyć. Wrzucić pokrojone gruszki, przyprawić i smażyć obtaczając je delikatnie w karmelu, aż zmiękną. Wystudzić. Połowę gruszek odłożyć, a pozostałe zmiksować razem z twarogiem do uzyskania jednolitego kremu. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Przełożyć do kielicha blendera, wlać mleko, jajka, dodać(...)miarę jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego
https:KKuchniaMniamciast, deserów, drinków... ile pomysłów, tyle zastosowań. To także świetny pomysł na prezent z rodzaju "zrób to sam". W ładnej buteleczce z dekoracyjną wstążką można podarować go bliskiej osobie. Składniki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki gorącej wody Przygotowanie Do rondla wsypujemy cukier, stawiamy na wolnym ogniu i czekamy aż cukier się stopi i uzyska bursztynowy kolor(...)mieszamy, najlepiej tylko od czasu do czasu potrząsać rondelkiem. Kiedy karmel jest gotowy zdjąć na chwilkę z ognia. W gorącej wodzie rozpuścić kawę. Wlać ostrożnie - najlepiej partiami kawę. Wstawić na palnik i na wolnym ogniu mieszać wszystko aż składniki się połączą. Lekko przestudzony przelać do słoiczka lub butelki. Tak przygotowany syrop może stać 2-3 miesiące o ile postawimy
Kulinarne InspiracjeOstatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich , w jednej z nich znalazłam przepis na wyśmienity Sernik Jamajski z ryżem , trochę się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały(...)ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki śmietany 500 g sera ricotta 500 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Karmel wiórki do posypania Wykonanie : Spód . Do miski przełożyć zmielone herbatniki i migdały , dodać roztopione masło , wymieszać. Spód tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki przełożyć do tortownicy , równo
Sama słodycz i szczypta chilikucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu, 34. Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy do ryb, 42. Nóż do ryb, 43. Widelec do ryb. Jak sami widzicie, tych sztućców jest(...)makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania. ****** Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe wskazówki. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizmiksować blenderem na gładko. Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej iloćci oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Przygotować pomarańczowy(...)się przyrumieni, zdjąć z ognia. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy, postawić na niewielkim ogniu i gotować przez około 1 minutę. Kiedy karmel jest gorący, wtedy może wydawać się dość rzadki, ale kiedy przestygnie, wtedy zgęstnieje. Usmażone naleśniki składać na trójkąty lub zwijać w rulonik i polewać sosem. Lubicie naleśniki na słodko
Codzienna kuchnia niecodziennapołowę wyciśniętego soku z pomarańczy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Naleśniki: W czasie kiedy przygotowujemy nadzienie możemy zacząć smażyć naleśniki, dlatego z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Z powyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej(...)karmelowym są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuznam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę
Weekendy w domu i ogrodziepięknej, grubej oprawie. Na samym początku znajdziemy w niej dedykację, spis treści oraz kilka słów od autorki. Przepisy, których jest aż 86, są podzielone na różne kategorie takie jak: Ciasta, torty, zapiekanki Kremy, musy, desery Naleśniki, racuchy, placuszki Słodka spiżarnia Wszystkie przepisy posiadają krótki wstęp napisany przez autorkę, liczbę osób, dla których można przygotować to danie, listę składników oraz(...)bardziej zachęca do jego wypróbowania i sprawiają, że od samego patrzenia robimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz ze słodkimi pomysłami
Z miłości do słodkościuwierzyli, że sama je upiekłam :D), tylko moje nie są nafaszerowane niepotrzebnymi składnikami, ulepszaczami i barwnikami. Swoją drogą, piekarnie powinny zainwestować w taką mąkę żołędziową i dodawać ją zamiast karmelu w celu polepszenia barwy pieczywa :) Składniki na 4 średnie bułeczki: - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej(...)bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na 4 części (chyba, że ktoś woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała
Zdrowie na języku :Pliście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet(...)miód, na końcu aromat. Wszystko dokładnie miksuję ze sobą. Gotowy krem przekładam do słoiczków, zakręcam. Trwałość - do 3 tygodni, w temperaturze pokojowej (lodówka, 4-5 tygodni). Smacznego! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinać suszona 40g Sól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa(...)czerwony 400 g Fasola Mung 200g Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :) Orzeszki ziemne prażone Orzechy Ziemne w karmelu 200g Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku te wszystkie produkty = 150 zł :) Tanio prawda? Dla mnie ten SKLEP jest idealny i na pewno
Gotowanie PatkiŻe serniki robię genialne to już wiecie, a że brownie wspominałam? Tak, tak! Znam niezawodny przepis na najlepsze brownie na świecie! Idealnie wilgotne, delikatne, no i
Ostra na Słodkogotując na średnim ogniu skarmelizować (gotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki zimnej wody (karmel zareaguje bardzo gwałtownie) i stale mieszając, aż karmel się rozpuści, zagotować. Następnie dodać resztę cukru, miód, przyprawę korzenną, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Odstawić do wystudzenia. Do miski (u mnie od miksera) wsypać(...)miodu i przyprawy korzennej i wymieszać ręczenie lub za pomocą miksera, do połączenia składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), opcjonalnie nadziewać marmoladą, lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach wielkości około 1 cm (pierniczki podczas pieczenia powinny się ze sobą zetknąć). Tak przygotowane
Gospodyni Miejskaubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości(...)patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do momentu jak cukier się rozpuści i uzyska brązowy kolor (nie mieszamy). Wsypujemy orzechy i mieszamy aż wszystkie orzechy zostaną obtoczone karmelem. Orzechy odkładamy na talerz oddzielając je od siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy
Kuchenne Wariacje