ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:131/162)

Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 199

dodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku(...)cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Pierogi leniwe kluski leniwe z cynamonem 730

mieszałam widelcem, na koniec ręką.  Wszystkie składniki delikatnie i krótko wyrabiać na jednolitą masę. Nastawić wodę w garnku i zagotować. W tym czasie na obsypanej mąką stolnicy podzielić ciasto i rozwałkować przy pomocy rąk na długie kawałki.  Delikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki.  Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać(...)cukrem i cynamonem wg uznania. Dla jaroszów jak znalazł :)  Smacznego ! Zapomniałabym ! Została mi jedna porcja i odgrzałam ją na roztopionym maśle, w którym rozpuściłam brązowy cukier. Powstał lekki karmel. Kluski były bardzo delikatnie obsmażone i otoczone karmelem co nadało im ciekawej chrupkości

Jemy Pijemy
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 466

dodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku(...)cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
CRÊPES SUZETTE 124

likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Lekko ostudzone naleśniki składamy na 4 części(...)patelni karmelizujemy cukier- na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy 40 g masła (10 zostawiamy na później) i mieszamy aż się rozpuści. Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy w karmelowym sosie z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone na patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość

Smakowity Blog Kulinarny
Rurki z kremem z białek 151

godz. do lodówki 6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski 7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć ) 8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika) 9. Wystudzone(...)Przygotowanie kremu z białek : Ze 125 ml wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"- u mnie trwało to około 15 min, ale należy uważać, by cukru nie przegotować na karmel - wtedy krem byłby gorzki Ubijamy białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy

Proste Potrawy
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 168

którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)spódnicy baletnicy, jak welon w dniu ślubu. Beż i wszelkie odcienie brązu odpadają, a dodatkowo – całkiem możliwe, że taka brązowa beza będzie gorzka – tak samo, jak za długo gotowany karmel. Umówmy się, że beza pieczona bez barwników czy kakao ma pozostać biała – nie sugerujcie się opisem producenta.   W opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już

Karo in the Kitchen
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 149

Święto Trzech Króli. Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu, cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym 177

masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru DODATKOWO: tabliczka czekolady nadziewanej karmelem (polecam wyjątkowo karmelową Cadbury Caramel) Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie(...)mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Do każdej foremki wkładamy po dwie duże łyżki ciasta, na które układamy czekoladki (po jednej kostcę na foremkę). Rozlewamy równomiernie do foremek pozostałą ilość ciasta ( czekoladki powinny w całości znaleźć się pod ciastem) . Pieczemy 20 do 25 minut

Domowe Torty
Wegański „snikers” 2274

Tak, tak udało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało

greenscarf
Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 129

czekoladowym sercem.  Miękkie, duże, pachnące. Okazały się jeszcze lepsze. Są NIE-ZIEM-SKIE! Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer ...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:) Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź(...)proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.  Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce.  Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu

Gotowanie to kochanie
GRYCZAKI. Kasza gryczana zupełnie inna. 150

Przechadzam się po ogrodzie. Słońce obdarza mnie swoim ciepłym uśmiechem. Gdzieś w pobliżu słyszę ptasie trele, a dzieci sąsiadów próbują je przekrzyczec. Nie udaje im się

W kuchni Karmel-itki
Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137 213

smakują? jak pachną? z czego je zrobiłam?  Wszystko wydaje się oczywiste gdy przeczytaliście tytuł posta.  Małżon był pewien, że zawierają orzechy włoskie, dzieci wspominały coś o karmelu.  Zygu, zygu, feremera kuks! nic z tych rzeczy! Smak tych ciastek bardzo zaskakuje szczególnie gdy nie widziało się receptury. Znalazłam ją w książce Nigela Slatera "Jedz". Pominęłam jakieś tam kremy(...)morskuej pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny być dość grube ponieważ rozpływają się na blasze. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na piwie porter +FILM 177

porter leżakuje przez rozlaniem do butelek około 90 dni. Jest bardzo ciemne, palone, prawie nieprzeźroczyste pod światło. Smak tego piwa to kompozycja palonych słodów, zbalansowana, palona gorycz, delikatnie wyczuwalny karmel i kawa. To mocne piwo, ma aż 9% alkoholu, ale nie bójcie się – podczas pieczenia wszystko odparuje, zostanie sam kolor i smak. Wieczorem wymieszajcie dokładnie w dużej, głębokiej misce 300g(...)cieple, ważne żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut

Karo in the Kitchen
PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL - KRAKÓW, RYNEK GŁÓWNY. 151

widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru.  Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe menu znajdziecie tutaj ---> PROPOZYCJE Z KARTY MENU . Zobaczcie(...)5/10 PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL Rynek Główny 46 31-017 Kraków http://wedelpijalnie.pl/ rynek.krakow@wedelpijalnie.pl godziny otwarcia: od poniedziałku do niedzieli  9:00-22:00 Pozdrawiam bardzo czekoladowo,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno a la ptasie mleczko 149

Kolejna słodka propozycja i znów sernik,ale na zimno bez pieczenia... Taki sernik w sumie jest już na blogu  tutaj , ale jak jest coś pysznego

Moje domowe kucharzenie