jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego(...)czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować na patelni nie mieszając - można potrząsać trzymając za rączkę. Gotować tak długo aż zrobi się złoty karmel (uwaga nie spalić bo karmel będzie gorzki) Wsypać orzechy i wymieszać potrząsając patelnią trzymając za rączkę - nie mieszać - Następnie przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem. Wystudzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała(...)przemian. Ponownie schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, przy pomocy miksera. Tak przygotowaną śmietaną udekorować wierzch deserków. Swoje dodatkowo oprószyłam karmelem i udekorowałam czekoladą lub kiwi
Kuchnia w opałachszybkie i naprawdę proste w przygotowaniu. Do tego filiżanka aromatycznej herbaty i… można cieszyć się chwilą relaksu. Próbowaliście już może owocową herbatę TEEKANNE Temptation o smaku jabłka i karmelu ? Jeśli nie, to szczerze Wam polecam. Ten smak i aromat… Coś cudownego. A do tego… jogurtowe mini pączki z nutą pomarańczy Jogurtowe mini pączki z nutą pomarańczy(...)naturalny. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę pomarańczy, aromat pomarańczowy i małą szczyptę soli. Całość mieszamy. W rondlu lub garnku rozgrzewamy olej. Małą porcją nabieramy porcje ciasta (jeśli się postaracie pączusie wyjdą o wiele ładniejsze) i wkładamy na olej. Smażymy z obu stron na złoto (starczy delikatnie ruszyć pączki łyżeczką, aby obróciły się na drugą stronę). Pączki
Słodkie okruszkiascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki(...)spód herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie). Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - karmel- masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Smaki Nataliirówniutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać
Smaczne Zdrowemuffinkowałam! Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki. Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach(...)Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy
Ostra na Słodkomocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :) Oczywiście jak to chlebek(...)wyjścia: 1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub 2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta, potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy
Z butelką mleczka w tleciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach. W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę na puch i dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać ajerkoniak. Babeczki wypełniamy karmelem
ciastkarnia na kruchym spodziePiękna pogoda, prawda? Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew. Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie? Jesień. Śmieje się i tańczy. I pizza. Bo któz
W kuchni Karmel-itkiDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło
Mania GotowaniaSkładniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Luźna Kuchnialekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Nastawiamy piekarniki na temperaturę 180 stopni. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy
CiastkozercyIdę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum. Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem. Zaciskam dłonie w kieszeniach. Pochłonięta w smutku, zamyślona. Przechodzę
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam smak kawy, a do kawy ciasto o smaku kawy to już podwójna uciecha... mniam :) <3 Szybkie i jakie pyszne <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI: 250g - 1 opakowanie ciastek maszynkowych firmy Brześć 400g masy krówkowej kajmak 2-3 łyżki alkoholu "sheridan's" 20-30g czekolady do starcia na wierzch 100g kawy cappuccino + 1/4 szkl gorącej(...)wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. 4. Cappuccino także rozrabiamy z wodą, i odstawiamy. 5. Śmietanę 30% ubijamy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy przestudzoną galaretkę i cappuccino, dokładnie mieszamy, wylewamy na karmel. 6. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, następnie dekorujemy karmelem i startą czekoladą
Dziś Ja gotujeNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!