ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:139/162)

Pierożki z serem i pomarańczami 174

wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ). Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś(...)rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Uwaga – robimy to drewnianą łyżką! Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu. Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę. Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku. Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol

Ostra na Słodko
Racuchy drożdżowe z polewą krówkową :) 184

Co to było za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii

Zdrowie na języku :P
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 151

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś

Kitchens Alphabet
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI – puszyste! 164

Czekolada + banany – połączenie idealne! Tak tak! I zapewne wielu z Was cieknie ślinka na samą myśl o takim duecie! Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 232

Tyle truskawek, co pochłaniam i przetwarzam w tym roku, to prawdziwy szczyt! Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki, a jeśli

W kuchni Karmel-itki
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 290

Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)sprawdźcie konsystencję – jeśli trzeba operację powtarzamy i dodajemy znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego

Karo in the Kitchen
PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI, KREMEM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY, BEZĄ WŁOSKĄ I CHRUPIĄCYMI, FRYTOWANYMI ORZECHAMI 163

Słodkiego nigdy dość! Połączenie karmelu, ciastka, orzechów i czekolady – zawsze idealne! Zainspirowana konkursem „Złocista kuchnia Diamant” na Durszlak.pl stworzyłam przepis na fantastyczne profiterole z karmelizowanymi z rumem bananami, kremem z palonej białej czekolady, obłędną bezą włoską i chrupiącymi frytowanymi orzechami. Nieziemska całość, od której ciężko się oderwać! Deser jest świetnym pomysłem na imprezę albo słodkości do popołudniowej(...)Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty

Ostra na Słodko
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 170

Pudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu(...)gładki krem . CAŁOŚĆ: Polewą czekoladową dekoruejmy talerz. Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ). Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady. Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 134

uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:)  2. Nadzienie powinno być gładkie(...)czas i pozytywną energię, na co i ja teraz z Waszej strony w skrytości liczę;) Piekąc kawowe makaroniki bazowałam na przepisie Meety. Gotowe makaroniki przełożyłam czekoladowym ganache oraz solonym karmelem. Było niezwykle pysznie! Ten przepis to także moja propozycja do Orzechowego Tygodnia prowadzonego przez Elę z blogu MyBestFood.  KAWOWE MAKARONIKI Z CZEKOLADOWYM GANACHE I SOLONYM KARMELEM /na 30 sztuk

KUCHARNIA
Muffiny klonowe z karmelizowanymi migdałami 172

Cześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę błyskawicznie.   Składniki na muffiny(...)rozpuszczenia się składników. Następnie dodaj migdały, cynamon i śmietanę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, garnek zdejmij z ognia. Po wyjęciu muffinek z piekarnika, każdą polej migdałami z karmelem. Odstaw do przestudzenia. Smacznego

Moja pasja smaku
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1006

Święta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niezapowiedzini goście = ekspresowy tort. 477

Dryń, dryń...! - [..] Będziemy u Ciebie dziś wieczorem.   Cała moja rodzina. I co tu zrobić?! Biegam po kuchni, staję przed każdą z szafek i wzdycham zrozpaczona

W kuchni Karmel-itki
Mój lutowy Health Box + propozycje przepisów 112

stosuję, często na zmianę z cukrem kokosowym.  Używa się go w taki sam sposób, co zwykłego cukru, który w dużym stopniu ograniczyłam, choć często dodaję jedynie do ciast.  Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować. Zalety:   - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym  - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier  - ma wielokrotnie niższy(...)nadaje się do podjadania prosto z paczki. Doskonale sprawdzi się też we wszelkiego rodzaju wypiekach, w tym w pysznych ciasteczkach. Opakowanie zawiera rodzynki, żurawinę, chipsy bananowe, chipsy bananowe w karmelu, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, migdały, ananasa w kostce, papaję oraz orzechy w karmelu. 5. Imbir mielony - Jawo Kraków. Imbiru chyba nie muszę Wam opisywać? I zapewne wiecie, że surowy dodaje

Di gotuje
Czekoladowo-Karmelowa Lava Cake; ''Death by chocolate with caramel'' 222

wielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Przedstawiam Wam  ''Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec:  10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego

KreatywnePiny
Pączki z lime curd i bezą 187

miskę bawełnianą ściereczką, może być sucha lub zwilżona. Następnie dzielimy nasze ciasto na w miarę równe części (50 - 60 g) i nadajemy im w mirę kulisty kształt. Możemy też ciasto lekko rozwałkować i wykrawać nasze pączki za pomocą szklanki czy okrągłej foremki. Znów pozostawiamy na jakieś pół godziny do wyrośnięcia. Również przykryte, by zbytnio nie wyschły. Smażymy(...)się sprawdzi. Beza włoska: 5-6 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki wody Z cukru i wody przygotowujemy syrop z należytą uwagą, ponieważ chwila zadumy i otrzymamy karmel. Powiadają, że nie powinno się mieszać. Że cukier sam się rozpuści. Nie wierzyłam, więc mieszałam. Nim się cukier rozpuści, to należy ubić białka ze szczyptą soli. Gdy tylko nasz syrop

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania