Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)sprawdźcie konsystencję – jeśli trzeba operację powtarzamy i dodajemy znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego
Karo in the KitchenSłodkiego nigdy dość! Połączenie karmelu, ciastka, orzechów i czekolady – zawsze idealne! Zainspirowana konkursem „Złocista kuchnia Diamant” na Durszlak.pl stworzyłam przepis na fantastyczne profiterole z karmelizowanymi z rumem bananami, kremem z palonej białej czekolady, obłędną bezą włoską i chrupiącymi frytowanymi orzechami. Nieziemska całość, od której ciężko się oderwać! Deser jest świetnym pomysłem na imprezę albo słodkości do popołudniowej(...)Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty
Ostra na SłodkoPyszny i szybki przepis na szarlotkę a w dodatku inny od standardowej szarlotki. Mocno orzechowo-karmelowy posmak doskonale komponuje się z jabłkami. Przepis znalazłam z lenistwa
Czerwony GupikPudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu(...)gładki krem . CAŁOŚĆ: Polewą czekoladową dekoruejmy talerz. Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ). Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady. Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkouznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:) 2. Nadzienie powinno być gładkie(...)czas i pozytywną energię, na co i ja teraz z Waszej strony w skrytości liczę;) Piekąc kawowe makaroniki bazowałam na przepisie Meety. Gotowe makaroniki przełożyłam czekoladowym ganache oraz solonym karmelem. Było niezwykle pysznie! Ten przepis to także moja propozycja do Orzechowego Tygodnia prowadzonego przez Elę z blogu MyBestFood. KAWOWE MAKARONIKI Z CZEKOLADOWYM GANACHE I SOLONYM KARMELEM /na 30 sztuk
KUCHARNIACześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę błyskawicznie. Składniki na muffiny(...)rozpuszczenia się składników. Następnie dodaj migdały, cynamon i śmietanę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, garnek zdejmij z ognia. Po wyjęciu muffinek z piekarnika, każdą polej migdałami z karmelem. Odstaw do przestudzenia. Smacznego
Moja pasja smakuŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDryń, dryń...! - [..] Będziemy u Ciebie dziś wieczorem. Cała moja rodzina. I co tu zrobić?! Biegam po kuchni, staję przed każdą z szafek i wzdycham zrozpaczona
W kuchni Karmel-itkistosuję, często na zmianę z cukrem kokosowym. Używa się go w taki sam sposób, co zwykłego cukru, który w dużym stopniu ograniczyłam, choć często dodaję jedynie do ciast. Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować. Zalety: - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier - ma wielokrotnie niższy(...)nadaje się do podjadania prosto z paczki. Doskonale sprawdzi się też we wszelkiego rodzaju wypiekach, w tym w pysznych ciasteczkach. Opakowanie zawiera rodzynki, żurawinę, chipsy bananowe, chipsy bananowe w karmelu, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, migdały, ananasa w kostce, papaję oraz orzechy w karmelu. 5. Imbir mielony - Jawo Kraków. Imbiru chyba nie muszę Wam opisywać? I zapewne wiecie, że surowy dodaje
Di gotujewielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Przedstawiam Wam ''Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec: 10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego
KreatywnePinymiskę bawełnianą ściereczką, może być sucha lub zwilżona. Następnie dzielimy nasze ciasto na w miarę równe części (50 - 60 g) i nadajemy im w mirę kulisty kształt. Możemy też ciasto lekko rozwałkować i wykrawać nasze pączki za pomocą szklanki czy okrągłej foremki. Znów pozostawiamy na jakieś pół godziny do wyrośnięcia. Również przykryte, by zbytnio nie wyschły. Smażymy(...)się sprawdzi. Beza włoska: 5-6 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki wody Z cukru i wody przygotowujemy syrop z należytą uwagą, ponieważ chwila zadumy i otrzymamy karmel. Powiadają, że nie powinno się mieszać. Że cukier sam się rozpuści. Nie wierzyłam, więc mieszałam. Nim się cukier rozpuści, to należy ubić białka ze szczyptą soli. Gdy tylko nasz syrop
Karczma Honoriettyzima i Boże Narodzenie, pomyślałam, że pokażę wam moją mieszankę przyprawy do pierników. Aromatyczna, wolna od syfu i mająca w sobie samo dobro, a nie wytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam wam ilość składników na średni słoiczek. Może dużo, ale wierzcie mi, jak ją zrobicie, to będziecie przemycać ją wszędzie – do pierników, dyni, jabłeczników, musów, będziecie wąchać ją dla samej(...)kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce
ladykitchenMelchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSerniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy . Polecam i Wam Składniki: 160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych) 80g masła – roztopionego i ostudzonego 50ml Baileys 800g tłustego(...)teflonowej patelni. Do rondelka wsyp uprażone orzeszki, dodaj cukier i odrobinę wody. Gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Cały czas mieszaj, aby równomiernie pokryć karmelem orzeszki ziemne. Zdejmij z ognia i wysyp na talerzyk do ostygnięcia. Przygotuj polewę z białej czekolady: W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas
Moja Delicjaupiekłam sama, ale jeśli komuś bardzo się nie chce to można użyć jakichś kupnych, chociaż bardzo polecam pobawić się w to trochę, spróbować i porównać z kupnymi nadmuchanymi, barwionymi karmelem bułami. Wszystko razem tworzy i dealną ca łość , polecam, spróbujcie koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek(...)ciepłe, nie gorące, aby nie zaparzyć drożdży- ok. 35-37 stopni Celsjusza), a następnie rozpuszczamy w nim miód i wlewamy to do miski z mąką. Dodajemy masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut i w misce przykrywamy je ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstawiamy na ok. dwie godziny w ciepłe miejsce (np. przy kuchence, ciepłym piekarniku) do wyrośnięcia. W połowie
Symfonia Smaków