Chyba jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłem. Po prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo
Kuchnia Łukaszasoboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne kropeczki. Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebatoniki z nadzieniem daktylowym. Naprawdę doskonałe. Każdy kto spróbował był zachwycony. Z wierzchu są kruche, a nadzienie jest bardzo słodkie i kremowe, w smaku przypomina trochę karmel. Batoniki są wegańskie, nie ma w nich mleka ani jajek. Świetna, zdrowa przekąska dla wielbicieli słodkości, a przy okazji doskonała alternatywa dla sklepowych batoników. Musicie wypróbować, naprawdę polecam(...)olej kokosowy i wymieszać aż do uzyskania kruszonki. Odebrać szklankę mieszanki i odłożyć (będzie potrzebna na wierzch). Wyłożyć masę na przygotowaną formę, wyrównać i bardzo mocno docisnąć, tak żeby ciasto się nie rozpadało. Na to wyłożyć daktylową masę i posypać odłożoną kruszonką. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym d o 180ºC (a ż do zarumienienia). Ostudzić
Healthy food explorermililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na karmel: - 300 gramów cukru Przygotowanie karmelu: Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Gdy zacznie zmieniać kolor mieszamy ruchem patelni. Za pomocą karmelu sklejamy profiterole, formując wieżę oraz
Życie zamknięte w smakupapierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać. 9. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania(...)górę ułożyć drugi blat i delikatnie go po dociskać. 13. Całość przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 14. Następnego dnia górę udekorować orzeszkami w karmelu i polać czekoladą
Candy Pandassprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle. Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem 3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy, jak: zupa z czarnej fasoli, kanapka z wędzonym łososiem(...)kuskus z kurczakiem, bazylią i awokado, kiełbaska z soczewicą czy prosta tortilla ziemniaczana 7. Jak przekupić słodyczami kolegów z pracy - przepisy na proste wypieki, m.in.: brownie z solonym karmelem, królewskie babeczki czy chlebek bananowy Każdy przepis podzielony jest na dwie części: to, co możemy przygotować w domu i to, jak powinniśmy dokończyć danie tuż przed jedzeniem oraz informację, jak zapakować
Kuchnia MagdaLenykorzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą korzenną , wlać masło , wymieszać(...)zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasposobów na wykorzystnie mocno dojrzałych bananów polecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananow o czekoladowe , aromatyczny chlebek bananowy , domowy kopiec kreta czy babeczki bananoffee z pysznym domowym karmelem. Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych . Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza. Składniki(...)tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem. Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Żeby
Ciastkozercymuffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy A i D czyli te, które odpowiadają(...)garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i dusimy je kilka chwil. Następnie stopniowo dodajemy cukier, który powoli będzie się rozpuszczał a banany pokryją się karmelem. Całość karmelizujemy jeszcze kilka minut- banany powinny się rozpaść. Studzimy. W jednej misce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym oraz karmelizowanymi bananami. W drugiej mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia
Mango Papajastresowałam, że rozkręciłam się dopiero na samych warsztatach. Cieszę się z faktu, że tylko środowe spotkanie miało być filmowane. W razie czego, żadna wpadka nie pójdzie w przestrzeń. fot. : Karmel-itka. Jakieś półtorej godziny przed początkiem spotkania, przyszedł sam Grzegorz. Ogarnął się, pogadał z Kubą i Jerzym, swoimi asystentami, po czym podszedł się przywitać i porozmawiać chwilę. Zapytałam, czy coś(...)pozostali się wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj przepis na dodatek do kawy, ciasta, lodów lub naleśników - domowy sos karmelowy. Przygotowany tylko z 3 składników: cukru, masła i śmietany 30%. Wbrew pozorom nie jest trudny w przyrządzeniu. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać o dwóch rzeczach: cukier karmelizujemy w szerokim garnku, na małym lub średnim ogniu (aby nie "spalić" cukru), a po dodaniu masła - sos należy cały czas(...)się z pozostałą, płynną masą. 1 etap karmelizacji - cukier zmienia swoją konsystencję Uwaga! Należy uważać na to, aby nie spalić cukru (w przeciwnym razie uzyskamy bardzo gorzki karmel). Podczas karmelizacji, cukier w niektórych momentach może lekko dymić. Od lewej strony: wygląd roztapianego cukru + masła Do roztopionego cukru dodać masło. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć
UgotowaćCzasami przychodzą takie małe Duszki . Wiercą się w głowie, kręcą i mącą myśli, podsuwając to, co uważają za stosowne. Hm, a niekoniecznie jest. Czasami stworki te
W kuchni Karmel-itkiprzyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym(...)gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Wykonanie: blat miodowy + masa serowa / blat miodowy z karmelem orzechowym+ masa serowa/ blat miodowy z dżemem + masa serowa. Można posypać startą gorzką czekoladą. Przechowywać na początku w zimnym miejscu. Na następny dzień można
Kubki smakuKruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy, że „wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum 20 minut. Ja wstawiłam na 3 godziny, bo jednak uparłam się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą się zajadać słodkościami. Schłodzone fondant wstawiamy(...)właśnie. Dodatkowo dodaliśmy bitą śmietanę i mrożone (na potrzeby deseru rozmrożone) już truskawki, ale idealnie też pasują lody waniliowe, sorbet truskawkowy bądź cytrynowy, a sam Gordon polewa jeszcze całość karmelem. Myślę, że każdy swój idealny dodatek znajdzie. A smak? Powiem wam tak – jak na osobę, która nie przepada za czekoladowymi deserami, ten smakuje wyśmienicie. No i dumne z moją
gutfut