ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:129/162)

Ciągutki śmietankowe czyli domowe cukierki 327

Ciągutki śmietankowe czyli domowe cukierki Pewnego popołudnia zachciało mi się czegoś słodkiego, domowego do kawy. A że miałam lenia na pieczenie ciasta, zrobiłam błyskawiczne cukierki. Wyglądem i konsystencją przypominają nasze pospolite krówki, ale smakiem są raczej podobne do "werthers orginal". Mocno śmietankowe, mocno słodkie, i mocno wciągające:) Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystkie mi niemal zjedli od razu:) Składniki(...)grubym dnie. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. Należy uważać aby masa nie przywarła do dna rondla. Gotować do momentu, gdy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego karmelu. Dno podłużnej formy (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wylać masę do formy, wyrównać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie wstawić na 15 minut do lodówki, wyjąć formę

na moim stole...
Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 156

razie potrzeby podsypać mąką, ale nie więcej niż 100 g, ciasto może się delikatnie kleić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (minimum godzina) Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, chwile wyrobić aby je odgazować i podzielić na równe części (20 szt.). Każdą części rozpłaszczyć na dłoni, połżyć łyżeczkę farszu i uformować pączka, Pączki odłożyć(...)bardzo rozgrzany olej, smażyć około 1 minut po każdej ze stron (pilnować!). Usmażone odkładać na ręczniki papierowe aby odsączyć olej. Ma znalazłam w czeluściach swoje lodówce jakąś resztę karmelu, więc dodatkowo polałam pączki sosem i posypałam płatkami migdałowymi. Smacznego

greenscarf
KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM / KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING 280

wykładam papilotkami (lub składam po 2-3 papilotki razem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczam łyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut. SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING f ü r 12-14 St ü cken nasse Zutaten: 2 Eier(...)Napfkuchenforme 1 TL. Teig, 1 TL. Pudding und wieder 1 TL. Teig geben. Alle in 180 Grad per ca. 25-30 Minuten backen. GUTEN APPETIT! ***** Pozdrawiam / Mit Begrüßung Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik z dynią i mascarpone 155

gram serka mascarpone  3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy(...)minut. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, sernik wyjmujemy z piekarnika, smarujemy serkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu aż się utworzy karmel

Bajeczna Kuchnia
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 144

roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej   1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii  Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach. Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę(...)będzie aż zagęsty. Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Dzieląc tartę

Czarnawisienka
Kruche ciasteczka z kajmakiem 168

kilka kropel esencji waniliowej  1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut(...)dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.  2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już

Apetyczna babeczka
Tymianek i figi. Tarta 122

się w trzy dni; od dzisiaj więc zaczynamy przygodę z rzeźbami z czekolady i karmelu. Szczególnie na myśl o tym drugim niecierpliwie przebieram łapkami; do tej pory bowiem z karmelu robiłam co najwyżej nitki... Oj, będzie się działo! Jednocześnie (a odkrycie to wprawiło mnie w stan niekłamanego zdumienia) nie mogę się doczekać, żeby wrócić do pracy. Do domu, już(...)dobre określenie. Zobaczyłam, ile mam, i jak okropnie byłoby to stracić. Ale nie popadajmy w melancholię. Jesień jesienią, ale trzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 190

policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo ) w miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak(...)łyżka śmietany 18% ok. 170 g masła  Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego

Symfonia Smaków
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 145

Gniewinie, a dokładniej  w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach,  a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE , które także przyrządzone  zostało specjalnie na konkurs. Dziś natomiast prezentuj ę danie główne, konkursowe. Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko wielbicielom nietypowych połączeń. Wybaczcie za fatalne zdjęcie(...)zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Figi z mozzarellą i pomidorami w balsamicznym sosie 138

Uwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja

kulinarnyJa
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 119

nowości! Równie obłędne połączenia zaskoczyły swoim smakiem. „Racz się niespiesznie” – tak głosi hasło Saskiej. I tego się trzymaliśmy! Pomarańcza z Nutą Bourbona Orzech Laskowy z Nutą Karmelu Kawa z Nutą Brandy Saska jest mecenasem food pairingu, który polega na umiejętnym łączeniu alkoholu z potrawami, a szeroki wybór smaków tego trunku daje niesamowite pole do popisu(...)OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier drobny – 170 g * mąka pszenna – 70 g * mąka migdałowa

Ostra na Słodko
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 207

czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę(...)minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli nie, czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster, Idared, Szampion, Jonagold, Red Delicious, moje miały

Karo in the Kitchen
Jagodzianki 145

przy Cukierni ... , to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki :) Te dzisiejsze upiekłam z ostatnich już jagód w tym roku.  Z niemal identycznego przepisu, z którego piekłam drożdżówki z jabłkami w karmelu i drożdżówki z jabłkiem i sliwką . Jagodzianki 16 szt. 500 g mąki 5 dkg świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru 10 dkg rozpuszczonego masła(...)mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto

Posadzone i zjedzone
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 200

została zmniejszona.  Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok,  więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik malinowy 161

Po raz kolejny Lidl Polska wysłał do mnie paczkę - niespodziankę. Znalazła się w niej książka i słodkości oraz ekspandowane ziarna a także miód. Jak pewnie każdy

Ewa w kuchni