wykładam papilotkami (lub składam po 2-3 papilotki razem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczam łyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut. SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING f ü r 12-14 St ü cken nasse Zutaten: 2 Eier(...)Napfkuchenforme 1 TL. Teig, 1 TL. Pudding und wieder 1 TL. Teig geben. Alle in 180 Grad per ca. 25-30 Minuten backen. GUTEN APPETIT! ***** Pozdrawiam / Mit Begrüßung Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkigram serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy(...)minut. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, sernik wyjmujemy z piekarnika, smarujemy serkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu aż się utworzy karmel
Bajeczna Kuchniaroślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach. Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę(...)będzie aż zagęsty. Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Dzieląc tartę
Czarnawisienkakilka kropel esencji waniliowej 1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut(...)dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już
Apetyczna babeczkasię w trzy dni; od dzisiaj więc zaczynamy przygodę z rzeźbami z czekolady i karmelu. Szczególnie na myśl o tym drugim niecierpliwie przebieram łapkami; do tej pory bowiem z karmelu robiłam co najwyżej nitki... Oj, będzie się działo! Jednocześnie (a odkrycie to wprawiło mnie w stan niekłamanego zdumienia) nie mogę się doczekać, żeby wrócić do pracy. Do domu, już(...)dobre określenie. Zobaczyłam, ile mam, i jak okropnie byłoby to stracić. Ale nie popadajmy w melancholię. Jesień jesienią, ale trzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoliczki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo ) w miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak(...)łyżka śmietany 18% ok. 170 g masła Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego
Symfonia SmakówGniewinie, a dokładniej w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach, a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE , które także przyrządzone zostało specjalnie na konkurs. Dziś natomiast prezentuj ę danie główne, konkursowe. Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko wielbicielom nietypowych połączeń. Wybaczcie za fatalne zdjęcie(...)zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja
kulinarnyJanowości! Równie obłędne połączenia zaskoczyły swoim smakiem. „Racz się niespiesznie” – tak głosi hasło Saskiej. I tego się trzymaliśmy! Pomarańcza z Nutą Bourbona Orzech Laskowy z Nutą Karmelu Kawa z Nutą Brandy Saska jest mecenasem food pairingu, który polega na umiejętnym łączeniu alkoholu z potrawami, a szeroki wybór smaków tego trunku daje niesamowite pole do popisu(...)OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier drobny – 170 g * mąka pszenna – 70 g * mąka migdałowa
Ostra na Słodkoczekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę(...)minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli nie, czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster, Idared, Szampion, Jonagold, Red Delicious, moje miały
Karo in the Kitchenprzy Cukierni ... , to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki :) Te dzisiejsze upiekłam z ostatnich już jagód w tym roku. Z niemal identycznego przepisu, z którego piekłam drożdżówki z jabłkami w karmelu i drożdżówki z jabłkiem i sliwką . Jagodzianki 16 szt. 500 g mąki 5 dkg świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru 10 dkg rozpuszczonego masła(...)mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto
Posadzone i zjedzonezostała zmniejszona. Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok, więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPo raz kolejny Lidl Polska wysłał do mnie paczkę - niespodziankę. Znalazła się w niej książka i słodkości oraz ekspandowane ziarna a także miód. Jak pewnie każdy
Ewa w kuchniSernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu
Poezja smakusłodko, czy ostro czy nawet słono – naleśniki przynajmniej raz w tygodniu muszą u mnie być! Dziś mam dla Was przepis na jedne z tych ulubionych – z serem, karmelem i prażonymi, posiekanymi orzechami. Obłędnie słodkie! Taka słodka rozpusta, na którą warto się skusić i dla której warto zgrzeszyć! Są idealnym pomysłem na słodki obiad albo np. przyjęcie dla dzieci(...)smaku * orzechy włoskie – ok. 50 g SOS KARMELOWY: * cukier drobny – 4 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko
Ostra na Słodko