lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PRZEPIS NA KLUSKI KŁADZIONE Z BATATÓW: potrzebujesz: - 4 spore ziemniaki bataty - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - mąkę pszenną (poniżej(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNINajlepsze ciasto biszkoptowe jakie do tej pory robiłam,mówię tu oczywiście o masie w cieście.Prosty ,nie wymagający zbytnio umiejętności kulinarnych , a smak " niebo".Polecam. Ciasto: *************************** 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 6 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jeśli ci często opada biszkopt po upieczeniu lub w trakcie , dodaj 1 łyżkę octu(...)zależności od kuchenki.160-180 stopniach.Wystudzić.Przekroić w 3/4 jego wysokości. Masa: ************************** 1, 5 puszka masy karmelowej typu krówka 20 dag.dobrwgo masła **************************************** Masło utrzeć na gładką masę z 1 puszką karmelu , przełożyć placek biszkoptowy. Na wierzch wylač resztę masy krówkowej , posypać orzechami ,wstawić do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejny deser własnego autorstwa. Gdy jest ciepło zdecydowanie nie mam ochoty an stanie przy nagrzanym piecu więc najczęściej goszczą u mnie właśnie takie deserki w pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć(...)kawy rozpuszczalnej Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszcamy kawę i czekam aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając torebkę fix i ropuszczoną kawę. Słonecznik wsypujemy do garnka dodoajemy karmel i lekko podrzewamy tak aby wszystko razem się łądnie połączyło i słonecznik się zlepił. Odstawiamy do ostygnięcia. W kompieli wodnej roztapiamy czekoladę. Nakładamy kilka łyżek śmietany następnie wsypujemy łyżeczkę kawy
ciastkarnia na kruchym spodziemnie pyszne, jestem wielbicielem krówek, kajmaku i karmelu w każdej postaci. Od pewnego czasu bananowe muffiny królują na moim stole. Oczarowały smakiem całą rodzinę - i dorosłych, i dzieci. składniki: 4 dojrzałe banany 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody około 12 kruchych krówek płatki owsiane albo migdałowe(...)jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość posypuję płatkami i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieciasteczka są zdrowsze od innych ponieważ zawierają mąkę grahamkę. Za to szczerze przyznaję, że smakują wybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Lekko ciągnące i pachnące karmelem za sprawą curku muscovado ciasteczka brownie , idealne do niedzielnej kawy. Ciasteczka brownie grahamkowe Składniki: 30 ciastek 200 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli, u mnie trochę mniej bo użyłam słonego masła(...)kostkę Masło, cukier i jajko utrzyj na puszysto. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach
codojedzeniaOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku(...)cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego
Różne smaki w kuchnimieszałam widelcem, na koniec ręką. Wszystkie składniki delikatnie i krótko wyrabiać na jednolitą masę. Nastawić wodę w garnku i zagotować. W tym czasie na obsypanej mąką stolnicy podzielić ciasto i rozwałkować przy pomocy rąk na długie kawałki. Delikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki. Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać(...)cukrem i cynamonem wg uznania. Dla jaroszów jak znalazł :) Smacznego ! Zapomniałabym ! Została mi jedna porcja i odgrzałam ją na roztopionym maśle, w którym rozpuściłam brązowy cukier. Powstał lekki karmel. Kluski były bardzo delikatnie obsmażone i otoczone karmelem co nadało im ciekawej chrupkości
Jemy Pijemydodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku(...)cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego
Słodkości i nie tylkolikieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Lekko ostudzone naleśniki składamy na 4 części(...)patelni karmelizujemy cukier- na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy 40 g masła (10 zostawiamy na później) i mieszamy aż się rozpuści. Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy w karmelowym sosie z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone na patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość
Smakowity Blog Kulinarnygodz. do lodówki 6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski 7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć ) 8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika) 9. Wystudzone(...)Przygotowanie kremu z białek : Ze 125 ml wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"- u mnie trwało to około 15 min, ale należy uważać, by cukru nie przegotować na karmel - wtedy krem byłby gorzki Ubijamy białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy
Proste Potrawyktórą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)spódnicy baletnicy, jak welon w dniu ślubu. Beż i wszelkie odcienie brązu odpadają, a dodatkowo – całkiem możliwe, że taka brązowa beza będzie gorzka – tak samo, jak za długo gotowany karmel. Umówmy się, że beza pieczona bez barwników czy kakao ma pozostać biała – nie sugerujcie się opisem producenta. W opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już
Karo in the KitchenŚwięto Trzech Króli. Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu, cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym
W kuchni Karmel-itkimasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru DODATKOWO: tabliczka czekolady nadziewanej karmelem (polecam wyjątkowo karmelową Cadbury Caramel) Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie(...)mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Do każdej foremki wkładamy po dwie duże łyżki ciasta, na które układamy czekoladki (po jednej kostcę na foremkę). Rozlewamy równomiernie do foremek pozostałą ilość ciasta ( czekoladki powinny w całości znaleźć się pod ciastem) . Pieczemy 20 do 25 minut
Domowe TortyTak, tak udało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało
greenscarf