ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:127/162)

Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 113

znam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę

Weekendy w domu i ogrodzie
Recenzja książki "Pyszne na słodko" Ani Starmach 168

pięknej, grubej oprawie. Na samym początku znajdziemy w niej dedykację, spis treści oraz kilka słów od autorki. Przepisy, których jest aż 86, są podzielone na różne kategorie takie jak: Ciasta, torty, zapiekanki Kremy, musy, desery Naleśniki, racuchy, placuszki Słodka spiżarnia  Wszystkie przepisy posiadają krótki wstęp napisany przez autorkę, liczbę osób, dla których można przygotować to danie, listę składników oraz(...)bardziej zachęca do jego wypróbowania i sprawiają, że od samego patrzenia robimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz ze słodkimi pomysłami

Z miłości do słodkości
Żołędziowe bułeczki :) 179

uwierzyli, że sama je upiekłam :D), tylko moje nie są nafaszerowane niepotrzebnymi składnikami, ulepszaczami i barwnikami. Swoją drogą, piekarnie powinny zainwestować w taką mąkę żołędziową i dodawać ją zamiast karmelu w celu polepszenia barwy pieczywa :)   Składniki na 4 średnie bułeczki: - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej(...)bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na 4 części (chyba, że ktoś woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała

Zdrowie na języku :P
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 192

liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet(...)miód, na końcu aromat. Wszystko dokładnie miksuję ze sobą. Gotowy krem przekładam do słoiczków, zakręcam. Trwałość - do 3 tygodni, w temperaturze pokojowej (lodówka, 4-5 tygodni). Smacznego! Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZE SKLEPU GALERIA HERBAT 130

nać suszona 40g   Sól czosnkowa 300g   Tzatziki 100 g     Przyprawa do piernika 300 g     Kurkuma mielona 50g     Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast,  placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :)     Nasiona Chia 250g      Mak Biały   Mak Niebieski    Mąka arachidowa(...)czerwony 400 g  Fasola Mung 200g     Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :)  Orzeszki ziemne prażone    Orzechy Ziemne w karmelu 200g      Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku te wszystkie produkty = 150 zł :) Tanio prawda?    Dla mnie ten SKLEP jest idealny i na pewno

Gotowanie Patki
NAJLEPSZE BROWNIE NA ŚWIECIE 222

Że serniki robię genialne to już wiecie, a że brownie wspominałam? Tak, tak! Znam niezawodny przepis na najlepsze brownie na świecie! Idealnie wilgotne, delikatne, no i

Ostra na Słodko
Pierniczki brukowce 149

gotując na średnim ogniu skarmelizować (gotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki zimnej wody (karmel zareaguje bardzo gwałtownie) i stale mieszając, aż karmel się rozpuści, zagotować. Następnie dodać resztę cukru, miód, przyprawę korzenną, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Odstawić do wystudzenia. Do miski (u mnie od miksera) wsypać(...)miodu i przyprawy korzennej i wymieszać ręczenie lub za pomocą miksera, do połączenia składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), opcjonalnie nadziewać marmoladą, lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach wielkości około 1 cm (pierniczki podczas pieczenia powinny się ze sobą zetknąć). Tak przygotowane

Gospodyni Miejska
Szarlotka kajmakowa 285

ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości(...)patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do momentu jak cukier się rozpuści i uzyska brązowy kolor (nie mieszamy). Wsypujemy orzechy i mieszamy aż wszystkie orzechy zostaną obtoczone karmelem. Orzechy odkładamy na talerz oddzielając je od siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy

Kuchenne Wariacje
Granola owocowa 145

Kolejny przepis na granolę tym razem owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie -  po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki(...)oleju kokosowego - 3 łyżki cukru brązowego - laska cynamonu Wykonanie: Na dużą blachę wyłóż płatki, suszone owoce i ziarna. W rondelku zagotuj miód, cukier i olej. Doprowadź do wrzenia. Powstałym karmelem zalej płatki. Zapiekaj w piekarniku 30 minut, co 5 minut mieszając mieszankę, tak aby cała miała złoty kolor. Studzimy całkowicie zamykamy w szczelnym słoiku

SMYKWKUCHNI
domowe sezamki II 121

składniki: 100 g czarnego sezamu Helio 300 g łuskanego sezamu Helio 4 łyżki wody 120 g cukru ok. 150 g miodu 2 szczypty cynamonu wykonanie: Sezam

Domowy Smak Jedzenia
Snicers bez pieczenia 164

Idealne ciasto na każdą okazję. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale efekt jest super! Polecam! Składniki : * opakowanie czarnych herbatników  * opakowanie kakaowych herbatników  * puszka kajmaku  * 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem * litr mleka * 200g orzechów ziemnych  * pół szklanki cukru trzcinowego  Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć czarnymi herbatnikami. Budyń przygotować na litrze mleka, gęsty. Wyłożyć połowę na herbatniki, przykryć(...)kakaowymi ciastkami. Wyłożyć drugą część budyniu i przykryć pozostałymi herbatnikami. Rozsmarować masę krówkową. Rozpuścić cukier na suchej patelni. Dodać orzechy, obtoczyć w karmelu. Wyłożyć na masę krówkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki

Magiczne Życie Marty
KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. Garść wspomnień. 191

swojej kolorowej chuście w kwiaty. To niby tylko wspomnienia. Jednak takie rzeczy nie znikną, gdy pozostawimy drobiazg, który przypomni nam to wszystko. ***** Tak samo jest z gotowaniem. Dania, ciasta czy choćby napoje, przywołują momenty, o których nie pamiętamy na co dzień. Dzisiejszy post... To zwykły rabarbarowy kompot z miętą. Zwykły...Dla wielu. Nie dla mnie. Taki właśnie kompot gotowała wspomniana(...)reszty  składników. Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień. Duszę do miękkości rabarbaru. Studzę i podaję jako napój orzeźwiający. Można podawać z lodem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, zatapiając się we wspomnieniach, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Gruszki w sosie 200

Tematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki nadziewane kajmakiem i obtaczane w cynamonowym cukrze 226

Moja kolejna propozycja na tłusty czwartek. Słodko, nawet bardzo słodko, ale za to jak pysznie! :D Mięciutkie pączusie nadziane masą krówkową i obtoczone w chrupiącym pod

DefinicjaSmaku
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 163

wilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka! Nie bójcie się dodawać dynię do wypieków, bo nadaje się do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam  muffiny dyniowe z malinami ,  jesienne ciasto dyniowe  i  placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa(...)puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego (37 g) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ze śmietany: 400 g gęstej śmietany 12% 65 g drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli morskiem gruboziarnistej Przygotowanie: Spód-  Herbatniki i ciasteczka owsiane rozdrabniamy w malakserze na okruszki przypominające

Smakowity Blog Kulinarny
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 144

stopni. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Następnie wylepiać nim foremki i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła(...)skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić na ogień. Gotować cukier do momentu aż powstanie karmel - w tym czasie cukru nie mieszać, by nie powstały grudki. Można jedynie lekko poruszać rondlem, dzięki czemu cukier równo się rozprowadzi. Gdy uzyskamy ciemno-złoty karmel, garnek zdjąć z ognia

KUCHARNIA