Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Luźna Kuchnialekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Nastawiamy piekarniki na temperaturę 180 stopni. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy
CiastkozercyIdę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum. Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem. Zaciskam dłonie w kieszeniach. Pochłonięta w smutku, zamyślona. Przechodzę
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam smak kawy, a do kawy ciasto o smaku kawy to już podwójna uciecha... mniam :) <3 Szybkie i jakie pyszne <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI: 250g - 1 opakowanie ciastek maszynkowych firmy Brześć 400g masy krówkowej kajmak 2-3 łyżki alkoholu "sheridan's" 20-30g czekolady do starcia na wierzch 100g kawy cappuccino + 1/4 szkl gorącej(...)wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. 4. Cappuccino także rozrabiamy z wodą, i odstawiamy. 5. Śmietanę 30% ubijamy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy przestudzoną galaretkę i cappuccino, dokładnie mieszamy, wylewamy na karmel. 6. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, następnie dekorujemy karmelem i startą czekoladą
Dziś Ja gotujeNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki: (na 2 porcje): 500 gram ziemniaków (podobno(...)studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami
Mango Papajatakimi się stały. Próbowałam rozwijać się w sferze kulinarnej, jak i poza nią. Zdecydowanie lepiej wychodziła mi fotografia plenerowa, ale przecież nie wrzucę tego jako grafikę do przepisu na ciasto, prawda? Przepłakałam wiele nocy uzmysławiając sobie, jak mało wiem i potrafię, ile jeszcze przede mną pracy i, że o lepszym sprzęcie mogę pomarzyć. Po pewnym czasie udało mi się coś(...)gotowaniem: nie powinno trzymać się sztywnych ram, a wręcz dawać upust wyobraźni. Nie zrażajcie się, ale trwajcie dalej w tym, co robicie tak samo, jak ja! :) Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkileżakowanie ciasta) Szacowana cena dla 2 osób (30 pierogów): ok. 6-7 zł Poziom trudności : łatwy Przepis na ravioli Czas: ok. godziny (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Makaron stir fry (chiński makaron z chrupiącym kurczakiem) Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka(...)zeobić z resztek pieczonego kurczaka? Przed… Po…:-) Pomysł na takie wykorzystanie kurczaka zaczerpnelismy z lektury z amerykańskich blogów, prowadzonych przez Amerykanów z wietnamskimi korzeniami. Najpierw zrobiliśmy wietnamski karmel, który tak przypadł nam do gustu, że zaczęliśmy głębiej szperać w wietnamskiej kuchni. Jeśli jedząc w azjatyckiej restauracji zastanawialiście się skąd połyskliwa glazura na smażonym mięsie to odpowiedź brzmi
Niedzielny kucharzSkładniki: spód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się(...)Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy pozostawiając w nim blaty na całą noc. Masa: Serek mascarpone mieszamy z karmelem, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką. Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Jeden
Darcia w kuchnizapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu Na pewno to nie jest ostatnia próba z udziałem mąki dyniowej i następnym razem postaram się wydobyć kolor (wydobywanie zapachu sobie daruję, bo to nie będzie nic wędzonego z udziałem(...)miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
Fitkotzapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu :) Na pewno to nie jest ostatnia próba z udziałem mąki dyniowej i następnym razem postaram się wydobyć kolor (wydobywanie zapachu sobie daruję, bo to nie będzie nic wędzonego z udziałem(...)miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
FitKotDzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły Młynekchlebka- nie mogę przestać się nim delektować.. Często kupujemy ciemne pieczywo, jednak nie mamy pewności, czy jest ono dobrej jakości. Wiele piekarni stosuje różnego rodzaju przekręty, np. używanie karmelu do barwienia chlebka, bądź mieszanie pełnoziarnistych zbóż ze zwykłą mąką pszenną, której jest stanowczo więcej. Najlepiej upiec chleb samemu, przysięgam, że jest smaczniejszy i co najważniejsze, mamy pewność, że jest(...)przykrywamy na chwilkę drożdże dodajemy do suchych składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły, jeśli trzeba, dolewamy wody ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach
healthy dreamsmojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie
moj przepis naPączki mają śliczny żółty kolor (jeśli użyjecie odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, takie też będą Wasze pączusie), są mięciutkie, puszyste i delikatne. Niebo w buzi po prostu. Nadziane karmelem są cudownie słodkie, i nie można się od nich oderwać. C. na jedno posiedzenie zjadł siedem, i to po sutym obiedzie. A najmniejsze to one nie są... Jeśli macie(...)mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, puree, jajko, żółtko oraz ekstrakt. Zagnieść na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta. Dobrze wyrobić - ciasto może pozostać lekko klejące. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat. Wałkować na grubość 1,5 cm, wycinać szkolanką koła. Odłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze