kolorach- zielony, czarny i biały. Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny i nie wchłania wilgoci jak ozdoby z karmelu) Z oreo zrobiłam piasek, a obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi. Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić. Gdzie znajduje się najwięcej cukru? gazowane kolorowe napoje batony ciasta chipsy dżemy i konfitury owocowe musli i płatki śniadaniowe pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki Dlaczego cukier jest nie zdrowy? Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest(...)herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza
Truskawkowa FiestaPewnie większość z Was wie, że wprost kochamy kokos i wszystko co z niego powstaje (olej, mąka, cukier, mleczko). Tym razem dane nam było posmakować nektaru
Candy PandasŻe uwielbiam naleśniki na słodko – żadna tajemnica! Że mogłabym zjadać je codziennie – też! Dziś mam dla Was przepis na takie z serem i pomarańczami
Ostra na Słodkomąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni(...)osuszony rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej cukier z wodą, aby powstał syrop. Wrzuć rabarbar, zamieszaj i podgrzewaj całość, aż rabarbar lekko zbrązowieje od powstałego karmelu, około 5 minut . Przerzuć go do miski i dodaj pokrojone w kawałki truskawki. Napełnij nadzieniem 4 kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj
Słodko-Słony Świat Ilonykupnych” płatków: mąki [pszenna pełnoziarnista (31,5%), ryżowa], cukier, olej palmowy, skrobia kukurydziana, glukoza, syrop glukozowy, maltodekstryna, sól, cynamon, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy), emulgator (lecytyna sojowa), barwniki (karmel amoniakalny, annato), aromat, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli). Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo). Dzieci zamiast(...)łyżki cynamonu 1 jajko ¼ oleju koksowego (rozpuszczonego) szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik
PaleoLifePo cudownym weekendzie z dala od domu i późnym powrocie do zostałam „zmuszona” do upieczenia czegoś na szybko. Jedyne co w domu było, bo
greenscarfPo cudownym weekendzie z dala od domu i późnym powrocie do zostałam „zmuszona” do upieczenia czegoś na szybko. Jedyne co w domu było, bo
greenscarfDawno nie robiłam i nie jadłam sernika, więc czas najwyższy to zmienić. Mając do dyspozycji świetnej jakości ekologiczne czekolady marki Vivani skusiłam się na sernik właśnie
Zdrowie na języku :PSERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat IlonyChwilę przysiadłam na ogrodzie. Wystawiłam spragniona słońca głowę ku niebu, rozpuściłam włosy.. Tak, tak, te moje krótkie kosmyki, ha ha ha! Poniosło mnie. Ekhm, wracając
W kuchni Karmel-itkiChyba jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłem. Po prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo
Kuchnia Łukaszasoboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne kropeczki. Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebatoniki z nadzieniem daktylowym. Naprawdę doskonałe. Każdy kto spróbował był zachwycony. Z wierzchu są kruche, a nadzienie jest bardzo słodkie i kremowe, w smaku przypomina trochę karmel. Batoniki są wegańskie, nie ma w nich mleka ani jajek. Świetna, zdrowa przekąska dla wielbicieli słodkości, a przy okazji doskonała alternatywa dla sklepowych batoników. Musicie wypróbować, naprawdę polecam(...)olej kokosowy i wymieszać aż do uzyskania kruszonki. Odebrać szklankę mieszanki i odłożyć (będzie potrzebna na wierzch). Wyłożyć masę na przygotowaną formę, wyrównać i bardzo mocno docisnąć, tak żeby ciasto się nie rozpadało. Na to wyłożyć daktylową masę i posypać odłożoną kruszonką. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym d o 180ºC (a ż do zarumienienia). Ostudzić
Healthy food explorermililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na karmel: - 300 gramów cukru Przygotowanie karmelu: Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Gdy zacznie zmieniać kolor mieszamy ruchem patelni. Za pomocą karmelu sklejamy profiterole, formując wieżę oraz
Życie zamknięte w smaku